معرفي«دستورالجمهور في مناقب سلطان‌العارفين ابويزيد طيفور»

به گزارش ميراث آريا (chtn) دستورالجمهور ميان سال‌هاي 700 تا 730ق به قلم احمدبن حسين‌بن شيخ خرقاني در مقامات بايزيد بسطامي (161ـ234ق) به نام يکي از احفاد بايزيد که نامش شرف‌الدين محمد بود، به رشتۀ تحرير درآمده است.

شرف‌الدين محمد که از او با عنوان شيخ‌الاسلام اعظم ياد شده، مورد احترام خاص اولجايتوخان (حک: 703ـ 716 ق) بود و در عهد خود صاحب «سجاده بايزيدي» به شمار مي‌رفت.

نويسنده انگيزۀ خود را در نگارش اين اثر پراکنده بودن سخنان بايزيد مي‌داند و به منظور بهره‌مندي خواص و عوام آن را به زبان پارسي نوشته است.

اين کتاب در سه مقدمه و هفت باب و يک خاتمه بخش‌بندي شده است و در مقدمه‌ها و ابواب کتاب پيرامون ولادت، خاندان، فرزندان و احفاد، استادان و کرامات و حالات شيخ بايزيد سخن به ميان آمده است.

اين اثر از آنجا که در برگيرندۀ برخي نکات و فوايد ارزشمند است اهميت بسيار دارد. از جمله اين نکات و فوايد مي‌توان به اطلاعات تاريخي از جمله دربارۀ ديدار طغرل سلجوقي با فقيه محمد بويزيدان و ارادت اولجايتو به خاندان بايزيد و... ، ضبط اقوال و کلمات بايزيد و خرقاني و برخي از معاصران ابويزيد، اطلاعاتي دربارۀ جغرافياي تاريخي ناحيۀ بسطام ، ضبط شماري از عبارات و کلمات گويشي منطقۀ قومش از سدۀ چهارم تا زمان مؤلف و وجود جنبه‌هاي اجتماعي ناقدانه و نشانه‌هايي از وضع اجتماعي زمانه اشاره کرد./122

انتهای پیام/

کد خبر 138906079