ناهماهنگي شهرداري در ارائه مجوزهاي ساختوساز، مرمتهاي غير اصولي، انبارهاي بي سر و سامان اطراف و ايمني محوطه داخلي بازار از مهمترين مواردي بود که در اين بازديد مورد تأکيد قرار گرفت.
شهردار منطقه 12 تهران پس از انعکاس گزارشها و عکسهاي وضعيت فعلي بازار در واکنشي تمامي اين ساختوسازها را بر اساس مجوز ميراث فرهنگي اعلام کرد و از مسئولان ميراث فرهنگي دعوت کرد تا در مناظرهاي مشترک شرکت کنند.
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران نيز از شهرداري تهران خواست تا به جاي مناظره پاي ميز کارشناسي بنشينند تا دردي از بازار تهران دوا شود اما مجددا قاليباف شهردار تهران نسبت به اين موضع واکنش نشان داده و اعلام کرد: تمام ساخت و سازهاي صورت گرفته در بازار با مجوز ميراث فرهنگي استان تهران بوده و صحبتهاي مسئولان ميراث مبني بر غيرقانوني بودن ساختو سازها، درست نيست.
محمد ابراهيم لاريجاني درباره موضعگيري شهردار تهران اظهار داشت: شهردار تهران درباره ميراث فرهنگي و اظهارات مسئولان ميراث به طور سربسته صحبت کرده و اعلام کرده که حرفهاي مسئولان ميراث فرهنگي درباره بازار تهران درست نيست. متأسفانه اين اظهارنظر سربسته باعث اختلافنظرهاي بعدي ميشود. در همين راستا ميخواهم بدانم کدام حرف ما درست نيست، اينکه ما ميگوييم در بازار ساخت و ساز غير مجاز اتفاق افتاده است آيا واقعا درست نيست؟
وي ادامه داد: آقاي قاليباف، ما ميگوييم تخريبهايي در بافتهاي تاريخي به طور عمد يا غير عمد انجام ميشود يا اينکه با مستندات ميگوييم برخي مرمتهاي در حال اجرا توسط پيمانکاران شهرداري در بازار تهران غير اصولي است و از ضوابط فني مرمت تبعيت نميکند آيا اينها نادرست است؟ يا اينکه ميگوييم عدهاي سودجو شبانه دست به تخريب بازار ميزنند و ملک ميراثي را خراب ميکنند آيا نادرست است؟
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران تأکيد کرد:حرفهاي ما کاملاً روشن و مشخص است، ما موضوع بازار تهران و بافت تاريخي تهران را موضوعي ميدانيم که متعلق به حقوق شهروندان،حقوق کسبه، حقوق دولت و ملت است. ما مجموعه بازار را مجموعه فرهنگي، تاريخي و تجاري ميدانيم که همه در آن دخيل هستند و همه از آن نفع ميبرند. هم گذشتگان و هم آيندگان نسبت به موضوع بازار، حساس هستند و به آن توجه دارند.
لاريجاني ادامه داد: اقداماتي که در موضوع بازارتهران در حال انجام است توسط آيندگان به نقد کشيده خواهد شد و آنها قضاوت ميکنند چه ما مسئول ميراث فرهنگي باشيم يا از دوستانمان در شهرداري تهران. اقدامات ما بايد بر اساس ضوابط و در جهت حفظ و مرمت بازار تهران باشد.
وي افزود: بارها اعلام کردهايم بازار تهران نيازمند همدلي و همکاري در يک بستر آرامشي با مردم و کسبه است. بايد مشارکت مردم، کسبه و شهرداري را کسب کنيم. ما بارها اين را مطرح کردهايم آيا اين حرفها حرف نادرستي است که آقاي قاليباف ميگويد مسئولان ميراث فرهنگي حرفشان نادرست است؟ آيا بايد چشممان را بر روي جفايي که بر ميراث فرهنگي ميشود ببنديم؟ آيا اينکه ما ميگوييم دوستان، طرحهايشان را بياورند در کميته کارشناسي مطرح کنيم حرف نادرستي است؟ يا اينکه ميگوييم از بين دهها طرح شهرداري که در حوزه انجام ميشود آنها را در يک جلسه کارشناسي اولويتبندي کنيم نادرست است؟
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران ادامه داد: بهتر است بياييم در قسمتهايي از بازار تهران که براي مردم خطر وجود دارد در جهت رفع خطر اقدام کنيم.
به گفته لاريجاني آيا اين نادرست است که بودجه، اعتبارات و توان مالي شهرداري تهران با توان کارشناسي ميراث فرهنگي توأم شود و يک برايندي از توان همه در حوزه ميراث فرهنگي ميراث اتفاق بيفتد.
وي در ادامه از شهردار تهران دعوت کرد تا به همراه کارشناسان ميراث فرهنگي براي بازديد از ساخت و سازهاي غير مجاز در اين اثر ملي به بازار تهران بروند.
اين مقام مسئول در ادامه تأکيد کرد: برخي از مشکلات در بازار تهران ممکن است بر اثر صدور مجوزهاي غير کارشناسي سازمان ميراث فرهنگي در سنوات دور باشد اما اکثر اتفاقاتي که در حال رخ دادن است بر اساس نظر ميراث فرهنگي نيست.
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران افزود: بيش از دهها و صدها عمليات عمراني در کنار بازار تهران در حال رخ دادن است، سؤال اين است که چند مورد از اينها را سازمان ميراث فرهنگي مجوز داده است؟ شايد تعدادي از اين موارد مجوز چندين سال گذشته را داشته باشند اما اکثر اين پروژهها بدون مجوز ميراث فرهنگي در حال انجام است.
لاريجاني بر عمل به بندهاي مجوزهاي صادر شده نيز تأکيد کرد و گفت: شهرداري تهران به هيچ بندي از مجوزها عمل نميکند تمام مجوزها مشروط است، مشروط به مستندسازي، طرح مرمت، نقشههاي فاز يک با تأييد ميراث فرهنگي و نقشه نما که هيچ کدام از اين بندها رعايت نميشود.
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران تصريح کرد: اميدوارم شهردار تهران دستوري صادر کنند تا پتانسيلهاي مالي و اجرايي آن نهاد اجتماعي با توان فني و کارشناسي ميراث فرهنگي توأم شود و طي جلسات کارشناسي طرحها غني شوند و اقدامات ماندگاري در جهت رفاه حال مردم در بازار تهران انجام گيرد.
وي گفت: درباره موضوع بازا هم جامعه اسلامي بازار، هم شوراي شهر تهران و هم مردم حساس هستند. شهرداري تهران هم به اين موضوع توجه دارد اما اختلاف ما بر سر روشها در انجام طرحها و اولويتها است.
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران تصريح کرد: نميدانم چه اصراري در شهرداري تهران وجود دارد که اينطور وانمود کنند که ما با اشخاص حقيقي مشکل داريم و ما با افراد مشکل داريم. ما نه با شهرداري، نه شوراي شهر، نه مردم و نه بازار تهران با هيچ کدام از اين عزيزان مشکل نداريم. اتفاقا ميگوييم اينها به بازار کمک ميکنند، حرف ما اين است که روشهايمان را فني کنيم و اولويتهايمان را با هم تطبيق دهيم.
لاريجاني ادامه داد: از سوي ديگر هم دولت و هم مجلس مؤسسه حفظ و احياي اماکن تاريخي را به تصويب رساندهاند، مؤسسه رسمي و قانوني که امکانات خوبي را در اختيار دارد. شهرداري تهران به طور نمونه چند پروژه مرمتياش را به اين صندوق واگذار کند تا بر اساس ضوابط ميراث فرهنگي انجام شود. آن موقع کارشناسان تفاوت مرمت اصولي و غير اصولي را مورد بررسي قرار دهند و اعلام کنند که کدام يک به نفع بازار و مردم است./118
انتهای پیام/