سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان شاهرود با بيان اينکه اين آيين سنتي بيش از دو قرن قدمت دارد، گفت: بر اساس رسمي کهن زنان و دختران شاهرودي در روز بيست و هفتم رمضان هرسال در بين نماز ظهر و عصر اقدام به دوخت کيسه پارچه اي کوچکي مي کنند.
حميد رضا حسني با بيان اينکه اين مراسم هر ساله در مسجد جامع و برخي مساجد قديمي شهر برگزار ميشود، افزود: بيست و هفتمين روز از ماه مبارک رمضان مصادف با کشته شدن قاتل ملعون حضرت علي(ع) و در باوري ديگر از ليالي قدر مي باشد و زنان شاهرودي در اين روز اين کيسه را که \"کيسه مراد\" ناميده مي شود، مي دوزند.
وي گفت: زنان و دختران پس ازدوخت کيسه با مقداري پارچه و نخ و سوزن ، سکه اي را به عنوان تبرک در ميان کيسه ميگذارند و آن را تا سال آينده نزد خود نگه ميدارند.
اين کارشناس مردم شناسي افزود: افرادي که با انجام اينکار در سال هاي قبل نذرشان برآورده شده و به حاجت خود رسيده اند در سال بعد مقداري پارچه و نخ وسوزن براي دوخت کيسه به مسجد آورده و آن را بين ساير نمازگزاران تقسيم مي کنند ، برخي زنان نيز مبلغي پول به نيت تشرّف به سفرهاي مذهبي دراين کيسه گذاشته ودر طول سال از همين مبلغ براي سفر به اماکن مذهبي و زيارت امامان و معصومين (ع) هزينه مي کنند .
وي با اشاره به اينکه عده اي نيز اين کيسه را به نيت باروري ، بخت گشائي ، برکت مال و دارائي و ... مي دوزند ، گفت: دوخت کيسه همراه با ذکر سلام و صلوات و در فاصله بين دو نماز ظهر و عصر انجام مي شود.
حسني با بيان اينکه زنان کهنسال شاهرودي انجام اين رسم را در زمان خردسالي خود به ياد دارند ، افزود: چنانچه فردي بنا به دلايلي در مسجد حاضر نشود دوخت اين کيسه را به ديگر نماز گزاران سفارش مي دهد .
سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان دامغان نيز از برگزاري مراسم سنتي کيسه دوزي در اين شهرستان خبر داد و گفت: زنان و دختران دامغاني نيز روز گذشته، همزمان با بيست و هفتم رمضان اين آيين سنتي را به رسم هرسال برگزار کردند.
\"معصومه داوديان\" با بيان اينکه زنان و دختران پس از دوخت کيسه و انداختن پول به داخل آن، دو رکعت نماز حاجت اقامه کردند، افزود: زنان دامغاني باور دارند که دوخت کيسه حاجات معنوي آنها را برآورده و پول داخل آن نيز تا سال بعد از بي پولي و بروز مشکلات مالي آنها جلوگيري مي کند.
وي گفت: زنان دامغاني پس از انداختن پول به داخل کيسه، تا سال بعد پول را خرج نمي کنند و با برگزاري مراسم جديد، از پول داخل کيسه استفاده مي کنند./117
انتهای پیام/