حميد بقايي با اشاره به شمار زياد گردشگران ايراني به آذربايجان به طور سالانه، بيان داشت: توسعه روابط گردشگري بين دو کشور نيازمند روابط دو طرفه کامل است.
وي با بيان اينکه آذربايجان پس از ايران بزرگترين جمعيت شيعه را در جهان دارد، گفت: ما براي تعريف تورهايي در زمينه توريسم مذهبي آذربايجان به مشهد با همکاري مديريت وزارت فرهنگ و گردشگري آذربايجان و حمايت بخش خصوصي کشور ايران و آذربايجان، اعلام آمادگي ميکنيم.
اين مقام مسوول اضافه کرد: با سازماندهي بهتر يک مسير مناسب در زمينه توريسم مذهبي آذربايجان به مشهد مي توان همه اقشار مختلف جمهوري آذربايجان را با نرخهاي مختلف مورد پوشش قرار داد.
وي در مورد اجرا شدن اسناد امضا شده بين دو کشور، گفت: کميته تخصصي و مدير کل امور بين الملل سازمان ميراث فرهنگي کشورمان به اين موضوعات رسيدگي خواهد کرد.
به گفته اين مقام مسوول؛ با توجه به وضعيت اقتصادي به وجود آمده درجمهوري آذربايجان پس از استقلال، کشور ايران، فرصت مناسب سرمايه گذاري براي سرمايه گذاران آذري در حوره ساخت هتل، اقامتگاه گردشگري، صنعت حمل و نقل به ويژه صنعت حمل و نقل هوايي را دارد.
بقايي براي همکاري و تعريف پروژههاي مشترک در تمام حوزههاي ميراث فرهنگي به ويژه مباحث ميراث معنوي به منظور حفظ هويت ملي و اسلامي متعلق به هر دو کشور اعلام آمادگي کرد و گفت: حوزه ميراث فرهنگي به عنوان حوزه بسيار پايدار و محکم ميتواند روابط بين دو کشور را تقويت کند.
وي خواستار همکاري جمهوري آذربايجان پس از ثبت پروندههاي ثبت جهاني در فهرست يونسکو از جمله جنگلهاي هيرکاني شد و افزود: با توجه به تجارب بسيار زياد کشور ايران در زمينه باستانشناسي، ميتوان همکاريهاي در زمينه کاوشهاي مشترک باستانشناسي، انتقال تجارب و امکانات داشت.
بقايي با بيان اينکه مسائل فرهنگي در حوزه بزرگ جغرافيايي مشترک است و در حلقه مرز و نژاد و مليت نميگنجد، بيان داشت: همکاري مشترک بين دو کشور مي تواند بسياري از محدوده هاي جغرافياي را تحت تأثير قرار دهد.
وي با اشاره به منطقه آزاد تجاري ارس در نوار مرزي جمهوري آذربايجان، منطقه آزاد جلفا در نوار مرزي با نخجوان و آغاز مذاکرات تأسيس اولين منطقه آزاد جمهوري آذربايجان روبه روي منطقه آزاد ايران، يادآور شد: ميتوان همکاريهايي مشترک در زمينه منطقه آزاد بين دو کشور را باجديت پيگيري کرد.
وي به مرز روسيه از طريق جمهوري آذربايجان و عبور و مرور تعدادي از جمهوري هاي مسلمان نشين جنوب روسيه از خاک جمهوري آذربايجان اشاره کرد و گفت: کشور ايران و آذربايجان با تعريف فعاليتهاي مشترک ميتواند منطقه آزاد دو طرف را براي دراز مدت تقويت کند.
بقايي با بيان اينکه مسئولان سازمان منطقه آزاد ارس به دنبال ساخت فرودگاه بودند درحالي که فاصله فرودگاه جمهوري نخجوان تا مرز کمتر از يک ساعت است، استفاده از فرودگاه جمهوري نخجوان براي ترانزيت کالا در منطقه ارس را به رئيس مجلس نخجوان و مسولان سازمان منطقه ارس پيشنهاد کرد.
وي با اشاره به وجود خط آهن تا مرز جلفا، بيان داشت: در صورت وصل خط آهن از جلفا تا نزديکي مرز ترکيه دوباره خط سراسري برقرار خواهد شد.
اين مقام مسوول تخليه کالا بدون پرداخت ماليات و گمرگ در منطقه آزاد ارس را فرصت مناسب اقتصادي به منظور داشتن مسير ترانزيتي خوب در آن سوي مرز براي جمهور ياذربايجان دانست و گفت: جمهوري آذربايجان و ديگر کشورها چون ترکيه ميتوانند از بندر و منطقه آزاد اروند به منظور عبور کالاهاي تجاري خود از اين خط سير استفاده کنند.
وي ايجاد بانک مشترک بين دو کشور را در مناطق ارس، کيش، قشم پيشنهاد کرد و گفت: با توسعه روابط تجاري و اقتصادي بين دو کشور، مباحث گردشگري و فرهنگي نيز قوت و شدت بيشتري پيدا خواهد کرد.
وي با اشاره به تاريخچه و بازگشت کوتاه مدت منشور حقوق بشر کوروش از موزه بريتانيا، از حاضرين اين نشست براي بازديد از اين منشور دعوت کرد./119
انتهای پیام/