نويسنده کتاب تاريخ ايران باستان با اشاره به مطالعات هخامنشي برخي از مورخان و محققان معاصر غربي افزود: اين مورخان غربي با عباراتي تکراري و بيتوجه به استمرار فرهنگ ايران به بحث، پيرامون وقايع سياسي، نظامي و اجتماعي فتح بابل پرداخته و اينگونه رويهها را جزو اساسيترين آگاهيهاي خود ميشمارند.
وي ورود کوروش به بابل را در 29 اکتبر برابر با هفتم آبان ماه سال 530 پيش از ميلاد عاملي براي فراهم شدن شرايط گسترش فرهنگ ايراني در عرصه تاريخ جهان عنوان کرد.
به گفته اين محقق تاريخ ايران باستان؛ \" کارل ياسپرس\"، يکي از متفکران آلماني در سال 1949 طرحي ارائه کرد که بر اساس آن در بين سالهاي 800 تا 200 پيش از ميلاد به عنوان\" دورههاي محوري تاريخ جهان\"، مهمترين دگرگونيهاي تاريخ بشر رخ داد به طوري که تا به امروز آثار آن پديدار و در جريان است.
زرين کوب ادامه داد: در دوره محوري تاريخ جهان، شاهد ظهور افرادي چون؛ کنفوسيوس و لائودسه در چين، اشعيا در فلسطين، بودا در هند و هراکليوس و افلاطون در يونان و در مجموع نوعي خودآگاهي عمومي به معناي واقعي هستيم.
استاديار گروه تاريخ دانشگاه تهران اضافه کرد: در آن ايام، رويداد مهمي در مشرق زمين رخ داد و آن فتح بابل بدست کوروش بود که جهان را دچار يک دگرگوني اساسي و بابل را به مرکز ثغل جهان و فرهنگ ساز تمدن شرق تبديل کرد.
اين محقق تاريخي با بيان اينکه تا نيمه هزاره چهارم پيش از ميلاد مردم بين النهرين داراي شهرهايي باشکوه و تمدنهايي نامدار بودند يادآور شد:کمي بيش از هفت دهه و پيش از ورود کوروش به بابل امپراطوري آشوري بدست طوايف مادي منکوب و به تاريخ پيوست .
وي ورود کوروش به بابل و فتح اين سرزمين را عاملي براي وحدت فرهنگي سرزمين بينالنهرين و آغاز سرفصل تاريخ مشرق زمين و جهان عنوان کرد .
زرين کوب فتح بابل را تنها يک پيروزي سياسي و نظامي عنوان نکرد و گفت: پس از فتح بابل توسط کوروش، سرزمين بينالنهرين به کانون اتصال تمدنهاي کهن جهان و در حقيقت به دولت يکپارچهاي تبديل شد و اين پيروزي به قدري مستحکم و عميق بود که تا سالها و قرنها پس از وقوع اين واقعه، اهميت سياسي اين سرزمين همچنان پابرجا ماند.
وي در توضيح اين مطلب افزود:در آن روزگار که حاکمان، خونريزي و اسارت مردمان را بر ديوارهاي کاخهاي خود به تصوير کشيده و آن را ابزاري مناسب براي تداوم فرمانروايي جابرانه خود تلقي ميکردند کوروش با تکيه بر فرهنگي کهن، پيام همزيستي، مسالمت، مروت و مدارا را به جهانيان عرضه کرد.
عضو مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامي، فتح بابل را فرصتي مناسب براي حفظ و هدايت انديشهها و نيز ارتباط منطق و انديشه معقول دانست و افزود: در دوره محوري، ورود کوروش به بابل، يکي از گاهوارههاي کهن تمدن بشري، امکان جهاني شدن را فراهم کرد که اين جهاني شدن در عرصههاي سياست، اقتصاد، فرهنگ و نظامي نمودي روشن يافت و جهان را وارد مرحلههاي تازه کرد.
عضو هيات دبيران فصلنامه تاريخ ايران باستان؛ ورود کوروش به بابل را وارد شدن جهان به عصري نو توصيف کرد و افزود: در حقيقت بيانيه کوروش در بابل، اعلام پايان عهد عتيق جهان باستان و آغاز عهد ديگري به نام\" عهد کوروش\" بود./118
انتهای پیام/