بالاجاده گلستان با قدمت پيش از اسلام هنوز پا برجا است

به گزارش ميراث آريا(chtn) محقق ادبيات و زبان شناسي روستاي بالاجاده استان گلستان، در کارگاه فهم معماري ايران پنجره‌اي به گرگان و در حاشيه بازديد دانشجويان معماري از اين روستا، گفت: روستاي بالاجاده در هفت کيلومتري شمال شرقي شهرستان کردکوي استان گلستان واقع شده است.

قائيني با اشاره به آثار و بقاياي به جا مانده از دوران‌هاي پيشين چون ويرانه‌هاي قلعه‌ها، برج‌ها، سفالينه‌ها، آثار شيشه‌اي، منابع شفاهي و سنگ قبر مربوط به653 قمري به عنوان قديمي ترين سند به دست آمده متعلق به يکي از افراد طايفه مهديان، گفت: با توجه به اين آثار قدمت اين روستا پيش از اسلام تخمين زده مي‌شود.

وي قلعه شاه نشين، قله تاق، تپه بانکلاته، تپه کوچک مزايش در شرق انار تپه، تپه بزرگ مزايش، نرگس تپه، خشتي پل را از جمله اماکن تاريخي اين منطقه عنوان کرد.

اين محقق، بانکلاته، قصر کشه، تارستان، کانه خل، سورم سرا ،تاق بن و بالده را سکونت گاه‌هاي قديمي اين مردم برشمرد و گفت: مکان مردم بالاجاده در سال‌هاي گذشته به دليل ستيزها و لشکرکشي‌ ها و يا شيوع بيماري‌اي واگيردار تغيير پيدا کرده است.

وي با بيان اينکه در گذشته بالاجاده از سه راه به راه شاه عباسي مرتبط مي‌شد، راه باستاني را قديمي ترين و اولين راه عنوان کرد که از جنوب شهرستان کردکوي به طرف شرق منتهي مي‌شد.

به گفته اين کارشناس؛ به دليل کمبود زمين زراعتي و جمعيت بسيار اين روستا، مردمان آن در سال‌هاي متمادي به شهرهايي چون گرگان و تهران مهاجرت کردند.

وي با اشاره به استفاده از مصالح چوب در معماري قديم بالاجاده به علت مجاور بودن با جنگل، بيان داشت: زندگي گذشتگان در اين روستا به صورت طايفه‌اي در يک خانه دو طبقه با چندين اتاق بوده که نام خانه بهر عنوان همان طايفه نامگذاري مي‌شده است.

/119

انتهای پیام/

کد خبر 1389080710