وي با اشاره به اين مطلب که ديابت با افزايش قند خون، اختلال نسبي در ترشح انسولين و مقاومت نسبت به اثر انسولين مشخص مي شود افزود: هر چند اختلال در ترشح انسولين و مقاومت به انسولين تحت اثر ژنتيک است اما فاکتورهاي محيطي مثل (سيگار,کاهش تحرک ,..) هم موثر هستند.
اين فوق تخصص غدد و متابوليسم با اشاره به اين نکته که ديابت يک بيماري بي سروصداست و ممکن است ماه ها يا سال ها بدون علامت باشد، افزود: افزايش قند خون علائمي همچون تکرر ادرار، کاهش وزن، تشنگي فراوان و دير بهبود يافتن زخم ها و عفونت را نيزمي تواند ايجاد کند.
وي افزود: بالا بودن طولاني مدت قند خون بر عروق کوچک و بزرگ اثر گذاشته، سبب عوارض چشمي، کليوي، قلبي وعروقي، عصبي، مغزي و گوارشي مي شود .
بهار، ديابت نوع 2 را يک مشکل مهم در سلامت جامعه دانست و افزود: شيوع اين بيماري حدود 6% است که حدود 50% از بيماران ديابتي به علت فقدان علامت اوليه از بيماري شان اطلاع ندارند و به همين دليل شيوع آن در حال افزايش است.
وي با اشاره به اين مطلب که اغلب بيماران ديابت نوع 2 چاق و90 % بيماران ديابتي را تشکيل مي دهند، گفت: ديابت نوع يک کمتر از نيم درصد در جامعه شيوع دارد و 15% بيماران ديابتي را تشکيل مي دهد.
بهار اضافه کرد: اين مرحله نيز بدون علامت اوليه و با تست هاي ژنتيکي وايمونولوژيک قابل تشخيص است وهيچ درمان قابل قبولي ندارد، بيماران ديابت نوع يک لاغر هستند و انسولين در اين افراد به مقدار بسيار ناچيز بوده يا اصلا توليد نمي شود .
بهار عوامل ابتلا به ديابت را سن بيشتر از 45 سال، وزن زياد و سابقه فاميلي بستگان درجه يک عنوان کرد و افزود: سابقه تولد نوزاد با وزن بيشتر از 4 کيلوگرم، سابقه ديابت و بارداري، فشار خون بالا، اختلال چربي خون _تري گليسريد بيشتر از 250 يا HDL کمتر از 35 _ ، سابقه قند ناشتاي غير طبيعي و اختلال تحمل گلوکز و سابقه تخمدان پلي کيستيک نيز از ريسک فاکتورهاي ديابت هستند.
وي برکاهش وزن، ورزش و درمان داروئي براي پيشگيري از ديابت تاکيد کرد و گفت: مصرف سيگار ريسک ديابت را افزايش داده و سبب اختلال حساسيت به انسولين و افزايش چربي شکمي مي شود که اين خود باعث اختلال تحمل گلوکز شده و اگر سيگار قطع شود ريسک ديابت کاهش مي يابد.
وي رعايت اصول صحيح تغذيه را در درمان ديابت مهم دانست و افزود رعايت اصول تغذيه موجب کنترل قند ، فشار و چربي شده و البته مصرف متعادل تمام گروههاي غذائي توصيه مي شود .
دکتر بهار افزايش وزن را يکي از عوامل ايجاد اختلال تحمل گلوکز و ديابت دانست و افزود کاهش وزن ، فعاليت جسمي و ورزش هاي هوازي مثل پياده روي ,شنا ,دوچرخه سواري , ايروبيک و بسکتبال سبب کاهش ريسک ديابت و بهبود کنترل قند بيماران ديابتي مي شود./122
انتهای پیام/