مرمتگران قلعه قهقهه مشکين شهر را قرق کردند

معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل در گفتگو با ميراث آريا(chtn) با اشاره به آغاز عمليات مرمت قلعه قهقهه از سال 80، افزود: در طول اين مدت اقدامات مرمتي چون ساخت ساختمان پايگاه به متراژ 115 متر مربع، احياي مرکز فرماندهي در بالاي قلعه، احياء و نظافت 18 استخر جمع آوري آب و اجراي 655 پله انجام شد.

حميد خداپناهي از ديگر اقدامات به مرمت دروازه اول و دوم، مرمت ديوار و برجک دروازه اول دوم و سوم، بستن داربست در ارتفاع 270 متري از ساختمان پايگاه و حمل مصالح از پناهگاه تا قلعه اشاره کرد و گفت: سنگ هاي استخراج شده از معدن با عبور از راههاي صعب العبور به وسيله چهارپايان و عوامل انساني به ارتفاع 270متر و طي بيش از يک کيلومتر مسير تا قلعه حمل شده اند.

وي با اشاره به اجراي خط برق و تلفن به طول تقريبي يک هزار و 100متر، ساخت يک واحد نمازخانه و سرويس بهداشتي براي رفاه حال گردشگران به متراژ 80 متر مربع، گفت: همچنين دو واحد سپتيک و کاشت 350 اصله درخت پيرامون پناهگاه، آبياري و نگهداري آن انجام شد.

اين مقام مسوول با بيان اينکه مرمت اين قلعه باعث اشتغال نزديک به 30 نفر به طور مستقيم و غير مستقيم در مدت زمان 4 ماه شده است، افزود: اين رقم درسالهاي آينده با افزايش اعتبارها قابل افزايش است.

وي سهم اين قلعه را در اقتصاد منطقه پس از پايان عمليات مرمت، معرفي و شناساندن آن بسيار مهم عنوان کرد و گفت: اعتبار در نظر گرفته شده براي مرمت اين قلعه چهار هزار و 300 ميليون ريال است که از اين مبلغ دو هزار و 120 ميليون ريال هزينه شده است.

خدا پناهي مشکلات پيش روي اين قلعه را نبود جاده آسفالت براي عزيمت گردشگران، نبود آلاچيق براي استراحت مسافران، تخصيص نيافتن اعتبار لازم براي تملک زمينهاي پيرامون به منظور توسعه درختکاري، تخصيص نيافتن اعتبار لازم براي مرمت و کاوش برشمرد.

وي با اشاره به اجراي عمليات مرمت اين قلعه در سال جاري به صورت پيماني، بيان داشت: همچنين براي کاهش هزينه ها با گروه بومي منطقه قرارداد اجرائي بسته شده است.

معاون ميراث فرهنگي استان اردبيل موقعيت قرار گيري قلعه قهقهه را با ارتفاع تقريبي يک هزار و 275متر از سطح دريا با ديوارهاي بلند طبيعي در ميان صخره ها بيان کرد و گفت: اين قلعه شامل يک دروازه اول و دوم، زندان، برجهاي مراقبت، مرکز فرماندهي، بخش مسکوني، استخرهاي کنده شده در بستر سنگي قلعه و بخش مشهور به آسياب سنگي و ... است.

وي به ثبت ملي اين قلعه در هفت مهرماه سال 81 به شماره 6192 در حافظه آثار ملي اشاره کرد و گفت: قلعه قهقهه از نظر پلان معماري شبيه قلعه بابک در کليبر است که به عنوان زندان سياسي در دوران صفوي کاربري داشته است.

خداپناهي يادآور شد: براساس تحقيقات باستان شناسي به عمل آمده استقرار در اين قلعه به دوران پيش از اسلام نيز مي رسد./119

انتهای پیام/

کد خبر 138909304