تراب محمدي در رابطه با آخرين دستاوردهاي کاوش در منطقه خدا آفرين گفت: با توجه به احداث سد خدا آفرين و قرار گرفتن اين منطقه تاريخي در زير درياچه سد، عمليات کاوش با سرعت و اضطرار زياد در جريان است و گمانه زنيها منجر به اکتشافات مهمي در خصوص تاريخ و تمدن منطقه شده است.
وي که در بازديد از مناطق در حال کاوش آخرين دستاوردهاي باستان شناسان را بررسي کرده، گفت: فعاليتهاي سريع و گستردهاي در اين محوطه انجام شده و تاکنون 12 هيأت مجرب باستان شناسي از استادان دانشگاههاي کشور در اين منطقه به فعاليت پرداختهاند.
به گفته محمدي يافتههاي به دست آمده در حفاريها به خصوص مرحله اخير کاوش، اطلاعات خوبي در راستاي شناخت تاريخ منطقه در بر داشته است.
دبير کارگروه ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي افزود: اشياي پيدا شده در اين منطقه براي موزههاي کشور مهم است و نشان دهنده تاريخ حدود شش هزار ساله منطقه است به همين دليل براي بررسيهاي لازم، انتقال اين اشيا به موزهاي در منطقه خدا آفرين و قرار گرفتن در معرض ديد عموم و پژوهشگران در حال انجام است.
مدير کل ميراث فرهنگي اين استان با اشاره به اشياي يافت شده در اين مرحله از کاوشها، گفت: سفالهاي موسوم به سفال خاکستري که مختص عصر آهن است به وفور در کاوشها و گورها يافت شده است که تأييدي ديگر بر تاريخ اين منطقه است.
وي افزود: همچنين کشف هشت گور که اجساد آنها به شکل جنيني دفن شدهاند از ويژگيهاي مکشوفه در اين مرحله از کاوشها است.
محمدي اضافه کرد: در گورهاي کشف شده، انواع زيور آلات فلزي، مفرغي و صدفي و سنگهاي عقيق مختلف، همچنين گيره و قلاب با شکلهاي تزييناتي وجود داشتند که اهميت مردمان ساکن در اين مناطق به زيبايي و آراستن خود حتي پس از مرگ و اعتقاد به زندگي پس از مرگ را خاطر نشان ميکند.
وي کشف لاک يک لاک پشت را که پس از خارج کردن موجود زنده، و کشيده شدن پوست بر روي آن به نوعي آلت موسيقي تبديل شده و داراي مضراب استخواني نيز بوده را نشانه آشنايي اين مردمان با انواعي از موسيقي و بهره گيري از آن در مراسمي احتمالا مذهبي و آييني دانست.
مدير کل ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري آذربايجان شرقي تصريح کرد: قبر يک حيوان که در آن جمجمه حيوان ديگري نيز به همراه قطعاتي سفال و سنگ عقيق يافت شده نيز در نوع خود بي نظير است.
به گفته وي کشف نمونههايي از قلاب ماهي گيري، با توجه به مجاورت منطقه با رود ارس، چگونگي تهيه غذاي ساکنان اين منطقه در چهار هزار سال قبل از ميلاد مسيح را نشان ميدهد.
محمدي با بيان اينکه بخشي از اهميت اشياي يافت شده به اين دليل است علاوه بر زندگي کوچ نشيني، نوعي از زندگي ثابت و استقرار در شهرها نيز در اين منطقه در چهار هزار سال قبل از ميلاد مسيح در جريان بوده، يادآور شد: با استمرار اين کاوشها، ميتوانيم به اطلاعات بيشتر و دقيق تري در خصوص زندگي پيشنيان دست يابيم و با هنر و فرهنگ آنها آشنا شويم.
وي در پايان گفت: اشياي يافت شده در اين کاوشها پس از مرمت و احياي لازم براي اشياي تاريخي، در موزه منطقه خداآفرين به نمايش عمومي در ميآيند.
111/
انتهای پیام/