وي ادامه داد: بيشتر سنگ نگارههاي کشف شده در محدوه کال جنگال را کتيبههاي باستاني شامل ميشود که اغلب متعلق به دوره اشکاني است.
معاون حفظ، احياء و ثبت آثار تاريخي اين استان افزود: با احتساب کتيبههاي منفرد و کتيبههايي که در کنار نقوش انساني حک شده، 13 کتيبه هم به دست آمده که برخي از آنها به طور مجزا و بعضي همراه با نقش اصلي ثبت شده است.
حلاج مقدم بيان داشت: مهمترين کتيبهها روي سنگي قرار دارد که سطح آن 13 سطر نگاشته شده است.
اين مقام مسوول با اشاره به اينکه گونه ديگر سنگ نگارهها تصاوير انساني و حيواني است، اظهار داشت: اين تصاوير به همراه خط يا کتيبه است که سه نقش را شامل ميشود و مهمترين آنها نقش بزرگ مرد در حال مبارزه با شير است.
وي اضافه کرد: به غير از کتيبهها و نقوش انساني از ديگر نقوش يافت شده ميتوان به نقوش نمادين و مشبکي اشاره کرد که در يک دسته مجزا قابل مطالعه است.
معاون حفظ، احياء و ثبت آثار تاريخي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري خراسان جنوبي در ادامه گفت: بيشتر نقوش روي اين سنگ نگارهها با وارد آوردن ضربه و با کمک شي فلزي يا سنگي به سطح مورد نظر ايجاد شده است.
حلاج مقدم با تأکيد بر اينکه سنگ نگارههاي در نوع خود کم نظير به شمار ميآيند، ادامه داد: يکي از مشخصات مهم سنگ نگارههاي کال جنگال هم جواري و ارتباط کتيبههايي بوده که در تاريخ گذاري نقوش به ما کمک کرده است.
به گفته وي مولاژ تعدادي از اين کتيبهها توسط اداره کل ميراث فرهنگي خراسان جنوبي تهيه شده و هم اکنون در موزه باستان شناسي بيرجند نگه داري ميشود.
111/
انتهای پیام/