مسئول موزه برادران اميدوار در اين باره گفت : از جمله سنتهايي که نشاني از تعظيم شعائر و تقواي قلوب مؤمنان است ، سننت «چاووشي خواني» است و تنها به منظور آغاز به سفر کاروان به هر مقصدي اجرا نميگرديده بلکه هنگام بازگشت کاروان نيز چاووشي خواني بايد صورت ميگرفت .
فريبا کرباسچي درباره واژه «چاووش» افزود : چاووش ،واژهاي ترکي است، به معناي جارچي،پيک، پيشرو کاروان ، کسي که رفتن به زيارت عتبات عاليات و خانه خدا را اعلام ميکند.
وي اضافه کرد : در اصطلاح روستاييان خراسان نيز چاووش، کسي بوده که درفصل مناسبِ زيارت ، در دهات و روستاها، سواره يا پياده به راه مي افتاده و روستاييان رابه وسيله جارزدن وخواندن اشعار نغز و دلکش، در مدح امامان معصوم عليهم السلام و براي رفتن به زيارت تهييج و تشويق ميکرده است.
حسن کيارستمي ،مسؤول هيأت تعزيه داران اباعبدا... الحسين (ع) ميگون نيز با اشاره به قدمت سنت چاووشي خواني گفت : قريب به 260 سال است که در ايام سوگواري ماههاي محرم و صفر اين سنت توسط چاووش خوانان شهر ميگون نسل به نسل اجرا ميشود .
وي با بيان اينکه آداب اجراي چاووشخواني نيز داراي مراحل خاصي بوده است اضافه کرد :بسماللهخواني مسجع (شعرگونه) ، صلواتخواني مسجع ،پيشمضمون خواندن ، شعرخواني با مضمون زيارت يا بازگشت از زيارت ، صلواتخواني دوباره ، دعاخواني (به گاه رفتن براي خداحافظي و زمان بازگشت براي سلام) ، اشعار عرفاني بين مسير خواندن و مؤذني کاروان، از مراحل اجراي اين مراسم سنتي است .
گفتني است علاقمندان براي بازديد از اجراي اين مراسم سنتي مي توانند در روزهاي 16 و 17 بهمن ماه به موزه برادران اميدوار واقع در مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد مراجعه نمايند . /122
انتهای پیام/