پيلارام پس از پايان دوران دبستان ، به هنرستان هنرهاي زيباي پسران رفت. همزمان با تحصيل ، در ادارة آمار عمومي مشغول به کار شد. ۱۳۴۰ از هنرستان ديپلم گرفت و سپس در دانشکده هنرهاي تزييني دانشگاه تهران به تحصيل پرداخت و در ۱۳۴۷ موفق به دريافت درجه فوق ليسانس در رشته معماري داخلي و نقاشي تزييني شد. در سال ۱۳۴۹، براي فراگيري ليتوگرافي و انواع چاپ به فرانسه سفر کرد.
وي همواره در پي به تصوير کشيدن نمادهاي اصيل ايراني بود. در کارهاي اوليه اش مُهرهايي را که در قديم به جاي امضا از آن استفاده مي کردند، بزرگ نمايي کرد و زمينه اي کتيبه گونه به وجود آورد و در آن نمادهاي مذهبي ، مانند عَلَم و پنجه ، را با اشکال هندسي درآميخت. او با علاقه و توجه به هنرهاي سنّتي ايراني ، نظير کاشيکاري و در مسير يافتن راههاي نو براي «ترکيب بندي » هاي جديد، و دريافت اين مطلب که خط فارسي ، بويژه نستعليق ، در تلفيق با نقاشي ويژگي ممتازي به تابلوها مي بخشد، به آموختن خطاطي در انجمن خوشنويسان پرداخت و سپس مدتي در آنجا تدريس کرد.
از آن پس ، خط دستمايه اصلي آثار او شد. ازينرو مي توان او را از پيشگامان نقاشيخط در ايران دانست . پيلارام با کاربرد خط در نقاشي، به خطاطي نيز شکل نويني بخشيد. در سال ۱۳۴۱ پيلارام و تني چند از هنرمندان ديگر مکتب سقاخانه را - که شيوه اي اصيل و بر پايه اعتقادات و نمادهاي مذهبي و ايراني بود - در نقاشي و مجسمه سازي بنيان نهادند. او در سومين و چهارمين دو سالانه تهران ( ۱۳۴۳ ش ، ۱۳۴۵ ش ) شرکت کرد و برنده مدال شد. پس از آن کارهاي او و ديگر هنرمندان مکتب سقاخانه به دوسالانه ونيز فرستاده شد و بسيار مورد توجه قرار گرفت . موزه هنرهاي مدرن نيويورک هم يکي از آثار او و آثار چند تن ديگر از هنرمندان اين مکتب را خريداري کرد.
اين هنرمند نقاش، ۱۳۵۳سال با هنرمنداني چون مرتضي مميز، مارکو گريگوريان، غلامحسين نامي و...، «گروه آزاد» را تشکيل داد. اين گروه چهار سال فعاليت داشت و چندين نمايشگاه از آثار نقاشان ايراني در شهرهاي مختلف دنيا برپا کرد .
تابلوهاي رنگ و روغن پيلارام با ساختاري محکم است .خطوط حرکاتي آهنگين دارند که با تکرار يک حرف به وجود مي آيند و ادغام خطوط سياه و ضخيم و سفيد و نازک و ترکيب آنها با عنصر خط در آثار او نوعي وحدت به وجود مي آورد. ساير فعاليتهاي او ساخت مجسمه هاي بزرگ برنزي و پيکره هاي عظيم چوبي به صورت حجمهايي تشکيل يافته از خط بود.
اما در دو گالري الهيه و پاسارگاد حکايت ديگري است. آثار نقاشي و کاليگرافي فرهاد پيلان – خواهر زادهي فرامرز پيلارام – برگزار ميشود.
در اين نمايشگاه حدود 20 تابلو از اين هنرمند عرضه ميشود. بخشي از عوايد فروش اين آثار به برنامه جهاني غذا اختصاص دارد.
اين نمايشگاهها تا سوم اسفندماه جاري از ساعت 11 تا 21 در مجموعه موزه گالري خانه هنر واقع در خيابان شريعتي نبش پل صدر شماره 1716 برپاست./122
انتهای پیام/