صعود 10 اثر کهگيلويه و بويراحمد از سکوي ميراث ملي

رحيم دادي نژاد در گفتگو با ميراث آريا(chtn) با بيان اين مطلب افزود: 10 محوطه، گورستان و مجموعه تاريخي استان کهگيلويه و بويراحمد در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدند.

وي اضافه کرد: اين 10 اثر تاريخي شامل مجموعه تاريخي باباحاجي، محوطه سرتنگ سارون، محوطه ده پائين، محوطه گندم کش، گورستان سهلک، محوطه کلگه بن دره، محوطه باد هوا، محوطه سرسور، محوطه کوشک گروزه و محوطه تيورگز است.

اين مقام مسوول با بيان اينکه مجموعه تاريخي باباحاجي در دره بزرگ رودخانه شوليز از توابع دهستان پاتاوه قرار دارد، افزود: ضلع شمال جنوبي محوطه داراي 300 متر طول و ضلع شرقي و غربي نيز داراي 200 متر عرض است.

‌وي اضافه کرد: اين محوطه يک استقرار بزرگ روستايي از دوران‌هاي پيش از تاريخ (هزاره دوم و اول)، تاريخي (ساساني) و اسلامي ميانه تا متأخر است.

دادي نژاد با اشاره به قرار گيري محوطه سترنگ سارون در دو کيلومتري جنوب غرب روستاي سارون از توابع بخش سادات محمودي شهرستان دنا، بيان داشت: آثار معماري سنگي و ساروجي در بخش‌هاي متعدد محوطه به ويژه بخش‌هاي شمال شرقي ديده مي‌شود.

به گفته اين مقام مسوول با توجه به تنوع اشکال خرده سفال‌هاي سطحي و وسعت محدوده اثر، به نظر مي‌رسد محوطه سترنگ سارون يکي از مهمترين محوطه‌هاي دوران اسلامي ميانه و متأخر در منطقه است.

وي موقعيت قرار گيري محوطه ده پايين را در 500 متري جنوب روستاي ده پايين از توابع بخش سادات محمودي شهرستان دنا عنوان کرد و گفت: اين محوطه يکي از مهمترين محوطه‌هاي روستايي دوران صفوي در شهرستان دنا است.

معاون ميراث فرهنگي اين استان با بيان اينکه محوطه گندم‌کش يک استقرار يا قلعه نظامي بزرگ از دوران ساساني تا اوايل دوران اسلامي منطقه است، بيان داشت: پراکندگي خرده سفال، قلوه سنگ و پايه ديواره‌هاي تخريب شده مدفون در خاک مهمترين مواد باستان شناختي در سطح اين محوطه است.

وي گورستان سهلک را به دليل وجود سنگ گورهاي حجاري شده متعدد و تنوع ساختار تدفين و وجود سنگ قبرهاي ارزشمند يکي از مهمترين گورستان‌هاي دوران اسلامي متأخر و معاصر اين منطقه عنوان کرد.

به گفته دادي نژاد، محوطه کلگه بن دره با توجه به مواد و مدارک باستان‌شناسي يافت شده از سطح محوطه چون قطعه سفال‌هاي بسيار و ساختارهاي تخريب شده به عنوان يک استقرار بزرگ روستايي از دوران‌هاي اسلامي ميانه و متأخر در منطقه به شمار مي‌رود.

وي محوطه باد هوا را يکي از بزرگترين محوطه‌هاي اسلامي ميانه و متأخر شهرستان دنا دانست و يادآور شد: آخرين دوران‌هاي استقرار محوطه باد هوا با توجه به کتيبه‌هاي سنگ قبرها، مربوط به دوران اواخر صفوي است.

اين مقام مسوول محوطه سرسور را يکي از مهمترين محوطه‌هاي پيش از تاريخ عنوان کرد و گفت: محوطه کوشک گروزه يکي از مهمترين محوطه‌هاي روستايي دوران اسلامي ميانه و متأخر در شهرستان دنا است.

وي محوطه تيورگز را يکي از مهمترين محوطه‌هاي استقراري روستايي از دوران اسلامي ميانه و متأخر توصيف کرد و يادآور شد: تنها بقاياي معماري قابل مشاهده در سطح محوطه قلوه سنگ‌هاي زياد و وجود پايه ديوارهاي مدفون شده در خاک است.

119/

انتهای پیام/

کد خبر 1389113041