سبک معماري اين بنا به دوران پهلوي اول مربوط ميشود و گفته شده ساخت آن يکي از سياستهاي عمران و سازندگي در منطقه، بعد از دورانهاي آشوب و نا آرامي بوده است.
اين بنا در محدوده گورستان قديمي روستاي غلامان قرار دارد و به نظر ميرسد تاريخ اين گورستان مانند تاريخ بناي اوليه امامزاده به دورانهاي قبل از حکومت قاجار باز گردد.
اين بنا در دو ضلع ديگر شرقي و جنوبي پنجره دار ساخته شده و يک ورودي پلکاني در ضلع شمال غربي آن براي راه يافتن به پشت بام بنا تعبيه شده است.
نوع گنبد بنا اناري شکل بوده ومصالح به کار رفته در آن آجر و گچ است.
امروزه ارتفاع زيادي از ديوارههاي خارجي بنا و بخشهاي گنبد و پشت بام آن با مصالح جديد (سيمان، ايزوگام و قير) پوشيده شده و بخشهاي داخلي آن با گچ مرمت شده است.
تنها بخش بنا که تا حدودي دست نخورده باقي مانده و تزينات آن هم به خوبي ديده ميشود قسمت ايوان است که داراي تزئينات آجري خفته و راسته در بخش مرکزي و سر دري ايوان است.
ايوان به وسيله دو پايه ستون و يک ديوار 5/2 متري از بناي شش ضلعي جلو آمده است و از سه جهت شمالي، غربي و شرقي باز است. بنا داراي دو سنگ نوشته يکي بر بالاي سر در ورودي و ديگري در بالاي سردري ايوان است که سال ساخت و سازندگان را اشاره ميکنند.
با توجه به پراکندگي تعداد زيادي قطعات کاشي و آجر لعابدار به نظر ميرسد اين مصالح نيز از جمله تزئينات بنا بودهاند که امروزه از بين رفتهاند.
از چگونگي بخش داخلي بنا به دليل مرمت و پوشش يک دست گچ شواهدي باقي نمانده است.
اين بنا در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و تحت حفاظت اداره کل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان خراسان شمالي قرار دارد./122
انتهای پیام/