مرمتگران به کهن‌ترين مسجد تاريخي کشور رفتند

«عبدالرضا نصيري» بيان داشت: با توجه به اهميت و پيشينه تاريخي اين مسجد، مرمت بخش‌هاي مهم اين بنا در اضلاع جنوبي و شمالي با و اعتباري بالغ بر 2 ميليارد ريال آغاز شده است.

او افزود: شبستان قديمي ضلع جنوبي بنا نياز به ساماندهي در کف فرش‌ها دارد که با توجه به الحاقاتي که در دوره‌هاي مختلف تاريخي در اين بنا صورت گرفته است، کف فرش‌هاي الحاقي جمع آوري و کف اصلي ترميم مي‌شود.

اين مقام مسؤول تاکيد کرد: همچنين جلوگيري از نفوذ آب در پشت بام اين بنا، بخشي ديگراز عمليات مرمت خواهد بود که با ساماندهي وعايق کاري پشت بام اين مشکل برطرف خواهد شد.

او بيان داشت: منبر زيباي اين مسجد که در زمره يک اثر تاريخي و هنري ارزشمند از هنرهاي ماندگار اين مرز و بوم به شمار مي‌آيد و داراي12 پلکان از جنس چوب و سنگ است موريانه زدايي و مرمت شده، همچنين درضلع جنوبي اين مسجد ديواره‌هاي شبستان و کاشي کاري‌هاي محراب نيز مرمت مي‌شود.

«نصيري» مرمت تزئينات گچ‌کاري و تزئينات يزدي‌بندي و کاربندي و پشت بام ورودي ضلع شمالي مسجد و نيز کف‌فرش ورودي ضلع شمال را ازديگر بخش‌هاي اين پروژه عنوان کرد و گفت: اين مسجد داراي چندين حجره و شبستان است و درميان ضلع شمالي آن طاق نماي بلندي قرار دارد که طاق مرواريد ناميده مي‌شود .

او ادامه داد: مسجد جامع عتيق شيراز در ادوار مختلف چندين مرتبه در اثر زلزله‌هاي متعدد به شدت آسيب ديده و دوباره بازسازي شده و در گمانه زني‌ها چندين لايه تاريخي در آن قابل مشاهده است و در صحن اين مسجد، بناي مکعب شکل بسيار زيبايي ديده مي‌شود که خداي خانه ناميده مي‌شود.

اين مسوول افزود: خداي خانه در سال 752 هجري قمري يعني 471 سال پس از ساخت اين مسجد، در دوره حکومت شيخ ابواسحق اينجو حاکم فارس و به دستور او ساخته شده است و اين بنا که به کعبه شباهت دارد محل نگهداري کتب قرآن بوده و از آن به عنوان مکاني براي تمرين به جا آوردن مناسک حج استفاده مي‌شد.

«نصيري» بيان کرد: خداي خانه را دارالمصحف و بيت‌المصحف نيز مي‌ناميدند و کتيبه‌هايي که در اطراف اين مکان به خط ثلث عالي و به قلم يحيي الجمالي الصوفي نگاشته شده، در نوع خود بي‌نظيراست.

مسجد جامع عتيق که از نخستين مساجد دوره اسلام و قديمي ترين مساجد تاريخي ايران محسوب مي‌شود درضلع شرقي حرم مطهر حضرت احمد بن موسي شاهچراغ (ع) در شيراز واقع شده است.

اين مسجد در سال 281 هجري قمري يعني بيش از يک هزار و 151 سال قبل در زمان عمرو ليث صفاري بنا شده و مسجد جمعه، مسجد جامع و مسجد آدينه نيز ناميده مي‌شده است./122

انتهای پیام/

کد خبر 1390042121