ثبت آئين معنوي طوق‌بندان دامغان در فهرست آثار ملي کشور

«حميد يزداني» با بيان اينکه طوق نشان و نمادي از پرچم و بيرق علمدار واقعه کربلا حضرت ابوالفضل العباس(ع) است، افزود: همه ساله با فرا رسيدن ماه محرم اهالي شهر دامغان طوق‌ها را طي مراسم با شکوهي جامه کرده و در ميان دسته‌جات عزاداري حمل مي‌کنند.

او با اشاره به اينکه مراسم طوق‌بندان در بسياري از نقاط شهرستان دامغان انجام مي‌شود، گفت: در شهر دامغان رسم بوده که بدنه طوق‌ها را در مجمع‌هاي مسي جداگانه گذاشته و روي مجمع را با پارچه‌هاي مشکي مي‌پوشاندند و پس از گرد آمدن جمعيت، اجزا را به يکديگر متصل مي‌کردند که اين رسم امروزه در منزل شخص صاحب طوق برگزار مي‌شود.

اين مقام مسوول تصريح کرد: همه ساله از روز پنجم تا نهم محرم در دو موعد صبح و عصر در يکي از مساجد و يا حسينيه‌هاي شهر دامغان مراسم طوق‌بندان برگزار مي‌شود و طوق‌ها تا پايان مراسم عزاداري ماه محرم همچنان برافراشته مي‌مانند.

مديرکل ميراث‌فرهنگي استان سمنان افزود: طوق‌هاي مربوط به هر تکيه علاوه بر روز جامه کردن طوق، در مراسم عزاداري مشترک عاشورا و يازدهم محرم نيز توسط عزاداران حمل مي‌شود.

«يزداني» با اشاره به اينکه در روز برپايي مراسم طوق‌بندان منازل مالکان طوق و نيز تکاياي باني مراسم، پذيراي عزاداران حسيني به صرف ناهار و شام هستند، گفت: پخش کردن نذوراتي چون شير، شربت، خرما، کيک و غيره ميان حاضران در مراسم متداول است.

او اظهار داشت: براي انجام اين مراسم در موعدهاي 10 گانه همواره يکي از تکاياي قديمي شهر ميزبان بوده و از ساير هيات‌‌ها براي برپايي اين مراسم مذهبي دعوت مي‌شود که اين امر از گذشته تا کنون سبب برپايي عزاداري مشترک بين هيات‌هاي شهر در طول دهه محرم شده است.

اين مقام مسوول با بيان اينکه حداقل قدمت اين مراسم بيش از دو قرن است، افزود: رواج شيوه‌هاي سنتي ديگر مانند سنگ‌زني و تعزيه خواني در دامغان و روستاهاي تابعه آن نشان از قدمت و اصالت عزاداري حسيني در اين شهرستان دارد.

مدير کل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان سمنان هدف از ثبت ملي اين مراسم را حفظ اين مراسم، مستندسازي و جلوگيري از تحريف اين آيين سنتي عنوان کرد.

/117

انتهای پیام/

کد خبر 139004224