«حسين يقيني» در گفت‌و‌گو با ميراث‌آريا (chtn)، افزود: کاشي‌هاي گنبدهاي فيروزه‌اي مساجد استان اصفهان بر اثر آلودگي هوا پوسته شده و در حال تخريب است.

اين کار‌شناس ميراث‌فرهنگي، با بيان تاثير عوامل فيزيکي و شيميايي بر روي آثار تاريخي، اظهارداشت: تغييرات حرارتي و افزايش و کاهش نا‌بهنگام دما سبب تخريب بناهاي تاريخي مي‌شود و استفاده از سوخت‌هاي فسيلي نيز از عوامل از بين رفتن آثار و بناهاي تاريخي است.

«يقيني» تصريح‌کرد: تاثير هواي وارونه و آلوده از نظر پزشکي روي موجودات زنده اثبات شده و سرطان‌زايي برخي از اين آلودگي‌ها مشخص است.

او افزود: تشخيص مشکلات آثار فرهنگي و تاريخي به اين دليل که نمي‌توانند حرف بزنند، همچون طفلي که نمي‌تواند مشکلش را با پزشک در ميان بگذارد، بسيار دشوار است و نياز به متخصصان ويژه دارد.

قائم مقام انجمن حفاظت از ميراث‌فرهنگي، طبيعي و آثار تاريخي استان اصفهان تصريح‌کرد: آثار فراواني از دوره‌هاي آل‌بويه و صفويه در اصفهان وجود داشته که به دلايل مختلف از جمله آلودگي‌هاي جوي به مرور زمان از بين رفته است.

اين کار‌شناس، با اشاره به اينکه تخريب آثار و بناهاي تاريخي بر اثر عوامل فيزيکي و شيميايي به وجود مي‌آيد، بيان‌داشت: اختلاف ظرفيت‌هاي حرارتي جزو آثار فيزيکي است که ضريب انبساط را بر اثر افزايش و کاهش دما به وجود مي‌آورد و اين عامل سبب تخريب بنا‌ها مي‌شود.

«يقيني» ادامه‌داد: يکي از مهم‌ترين عوامل شيميايي در تخريب آثار تاريخي وارونگي هوا در روزهاي زمستان است که روز به روز سبب تخريب بنا‌ها مي‌شود.

او افزود: بيشتر گنبدهاي تاريخي اصفهان از کاشي ساخته شده‌اند و آلودگي هوا تقريبا تمام لعاب‌هاي روي اين کاشي‌ها را از بين برده است و اگر مراقبت‌هاي ميراث‌فرهنگي نباشد، تا چند سال آينده اثري از اين گنبد‌ها باقي نمي‌ماند.

قائم مقام انجمن حفاظت از ميراث‌فرهنگي، طبيعي و آثار تاريخي استان اصفهان اضافه‌کرد: مهم‌ترين عامل در تخريب آثار تاريخي سوخت‌هاي فسيلي است که گازهاي سمي را توليد مي‌کند و اين گاز‌ها تا مدت‌ها در فضا باقي مي‌ماند.
/118

انتهای پیام/

کد خبر 1390052920