کشف سفال‏هاي موسوم به شبه پيش از تاريخي منقوش در تپه مادآباد

به گزارش ميراث آريا (chtn)، «احمد علي اسدي» يکي از دو سرپرست کاوش آموزشي دانشجويان رشته باستان‏شناسي در محوطه باستاني مادآباد اهميت اين محوطه باستاني را برخورداري از نوعي سفال موسوم به شبه پيش از تاريخي منقوش عنوان کرد و افزود: اين سفال‏ها که در دوره اسلامي و بين سده‏هايي 4 تا 10 ه.ق توليد مي‏شده‏اند از نظر نقوش و همچنين تکنيک ساخت، داراي شباهت‏هاي زيادي با سفال‏هايي پيش از تاريخي منقوش هستند.

او از شناسايي بقاياي چند واحد مسکوني ساخته شده با معماري خشتي در اين کاوش خبر داد و افزود: در لايه‏هاي مختلف مربوط به اين ساختارها، سفال‏هاي منقوش شبه پيش از تاريخ نيز يافت شده است.

سرپرست تيم کاوش در مادآباد با اشاره به اينکه عموما اين گونه سفال‏ها با توجه به مکان‏هايي که در آنجا يافت شده‏اند به گروه‏هايي کوچ‏رو و غير يکجانشين نسبت داده شده‏اند، ادامه داد: کشف اين نوع سفال‏ها در بقاياي معماري در مادآباد نشانگر اين است که حداقل در ناحيه فارس توليدکنندگان سفال شبه پيش ار تاريخ، مردماني يکجانشين و غير کوچ‏رو بايد در نظر گرفته شوند.

«اسدي» اظهار داشت: نتايج مقدماتي اين کاوش حداقل 3 مرحله استقراري در تپه مادآباد را نشان مي‏دهد که احتمالا بيانگر بيش از 2 سده سکونت به شمار مي‏رود.

او تصريح کرد: به احتمال زياد اين سکونت در سده‏هاي5 و6 هجري قمري، يعني پس از متروک شدن شهر استخر رخ داده است.

او از شناسايي سفال‏هاي نوع قالب زده شهر استخر همراه با سفال‏هاي منقوش شبه پيش از تاريخ در لايه‏هاي کاوش خبر داد و گفت: اين موضوع داراي اهميت بوده و بيانگر نکات قابل توجه‏اي از ارتباطات بين محوطه شهر استخر و سکونتگاهي پيراموني آن از جمله تپه مادآباد است.

اين باستان‏شناس ادامه داد: اميد است که پس از پايان مطالعات دقيق بر روي اطلاعات به دست آمده از کاوش و همچنين آزمايش نمونه‏هاي کربن 14، شناخت روشن و دقيقي در ارتباط با فرهنگ توليد سفال‏هاي منقوش شبه پيش از تاريخي و همچنين گاهنگاري دقيق محوطه مادآباد به دست آيد.

بر اساس اعلام روابط عمومي پژوهشگاه سازمان ميراث‏فرهنگي، صنايع‏دستي و گردشگري کشور کاوش اخير در محوطه باستاني ماد آباد آموزشي بوده و به سرپرستي دکتر شيرواني و احمد علي اسدي با همکاري پژوهشکده باستان‏شناسي و دانشگاه آزاد اسلامي مرودشت انجام شده است.

محوطه باستاني مادآباد که امروزه با گسترش شهر مرودشت در حاشيه شمال شرق شهر مرودشت و در ميان مجتمع‏هاي آپارتماني صدف و بلوار 60 متري اين شهر و در فاصله کمتر از 10 کيلومتري محوطه ميراث جهاني تخت جمشيد واقع شده است ، وسعتي در حدود 6 هکتار با طول 150 متر و عرض 100 متر ، با حداکثر ارتفاع 3 متر از سطح زمين‏هاي اطراف قرار گرفته، تپه در گذشته بزرگتر بوده و به مرور زمان بر اثر گسترش فعاليت‏هاي ساختمان‏سازي از ابعاد آن کاسته شده است. اين محوطه در تاريخ 18 آذر 1354 با شماره 1256 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
/122

انتهای پیام/

کد خبر 139006055