او با اشاره به اينکه تاريخ ساخت اين بناي خشتي به اوايل دوران اسلامي يا پيش از آن ميرسد، گفت: اين بنا در دورههاي مختلف تخريب و تجديد بنا شده است.
وي افزود: بر اساس کتابهاي تاريخي اين ديوار در دوره غازان خان (قرن هفتم –هشتم هجري قمري) تخريب و پس از به سلطنت رسيدن وي دوباره تجديد بنا شده است.
يزداني با بيان اينکه طي سالهاي متمادي و بر اثر فرسايش طبيعي قسمتهايي از اين بناي خشتي تخريب شده است، گفت: اين ديوار در دوره نادرشاه افشار تجديد بنا شده و اکنون به \"باره نادري\" مشهور است.
او هدف از ساخت اين ديوار را حفاظت از ساکنين عنوان کرد و افزود: در گذشته با توجه به اينکه دامغان در مسير جاده ابريشم قرار داشته ، از نظر موقعيت جغرافيايي و استراتژيک داراي اهميت بوده و همواره مورد تهاجم قرار ميگرفته، ديواري با برج و باروهاي بسيار در اطراف شهر ايجاد کرده بودند.
او گفت: بر همين اساس ارگ و شارستان و خانهها در داخل ديوار و کشت و زرع در فضاي خارجي ديوار انجام ميشده است که اکنون نيز بيشتر فضاي شهري در داخل همين ديوار و زمينهاي زراعي در خارج از آن قرار دارد.
مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان سمنان با اشاره به اينکه اين ديوار در گذشته 16 کيلومتر طول داشته گفت: در حال حاضر و بر اثر فرسايش طبيعي هشت کيلومتر از اين بناي تاريخي به يادگار مانده است.
دامغان از شهرهاي قديمي ايران است و نام آن در گذشته صددروازه بوده است.
ديوار باروي دامغان در سال 1375 و به شماره 1799 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
/122
انتهای پیام/