اشياي جيرفت؛ نمايانگر تمدن 5 هزار ساله ايران

به گزارش ميراث آريا(chtn)، دکتر «روح‌اله احمدزاده» در مراسم رونمايي از گنجينه تمدن جيرفت با اشاره به کشف اشيا‌ به سرقت رفته از ايران با بيان اين مطلب گفت: کاوش‌هاي صورت گرفته نشان مي‌دهد جيرفت داراي يک تمدن 5 هزار ساله است که از ابعاد گوناگوني داراي ارزش است از اين‌رو به زودي همايش بين‌المللي تمدن جيرفت با دعوت از کارشناسان، پژوهشگران و کاوش‌گران داخلي و خارجي در ايران برگزار خواهد شد.

وي عنوان کرد: کاوش‌هاي صورت گرفته در منطقه جيرفت نشان مي‌دهد که آغاز خط و کتابت به قبل از دوره سومريان بازمي‌گردد و در حقيقت از ايران آغاز شده است و قدمت اين خط‌ها حتي به قبل از خط ميخي بازمي‌گردد.

دکتر احمدزاده تصريح کرد:‌ اين کاوش‌ها نشان مي‌دهد تمدن و شهرنشيني از ايران آغاز و لوح‌هايي که در اين حوزه کشف شده نمايانگر وجود يک اقتصاد پويا و منظم و اساسي است.

معاون رئيس‌جمهور و رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در ادامه يادآور شد: تخصص‌گرايي و حرکت بر مدار خرد و هم‌چنين تفکيک وظايف و احترام به حريم خصوصي و به رسميت شناختن مالکيت خصوصي افراد از ديگر کشفيات باستان‌شناسان و کاوشگران در اين منطقه تاريخي است.

دکتر احمد‌زاده با اشاره به اينکه تا قبل از کشف و کاوش جيرفت نظريه غالب در حوزه تمدن بشري بين‌النهرين بود، تصريح کرد: با کشفيات و کاوش‌هاي باستان‌شناسي جيرفت، فرضيه خاستگاه جديد تمدن در جهان مطرح شده است.

معاون رئيس‌جمهور ادامه داد: تاريخ تمدن ايران نشانگر اين مطلب است که ايرانيان در طول تاريخ جوامع مذهبي داشته‌اند و زيست مذهبي آن‌ها حتي قبل از آيين زرتشت مصداق اين نکته است و ايران از ديرباز کانون موحدان و مصلحان حقيقي بشر بوده است.

وي با ابراز خوشحالي از بازگرداندن 18 شي به سرقت رفته از ايران به تشريح روند پيگيري مربوط به اين اشياء پرداخت و گفت: در سال‌هاي 79 تا 81 و طي حفاري‌هاي غيرمجاز در منطقه تاريخي جيرفت تعداد 18 شيء تاريخي شامل 2 کوزه، 5 جام، 6 گلدان، يک کاسه، يک ظرف و 3 وزنه کشف و به طور غيرقانوني از کشور خارج شده بود که اين اشيا در سال‌هاي 84 تا 86 در گالري برکت ‌لندن شناسايي شد.

احمدزاده افزود: در حالي که قرار بود اين اشيا در حراجي به فروش برسد با طرح شکايت سازمان ميراث‌فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري و پيگيري‌هاي مرکز حقوقي بين‌الملل نهاد رياست جمهوري در دادگاه‌هاي انگليس و رأي دادگاه تجديدنظر به نفع ايران سرانجام اين اشيا در تاريخ 13 آبان‌ماه امسال به کشور بازگشت.

معاون رئيس‌جمهور و رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در ادامه با اشاره به پيشرفت‌هاي صورت گرفته در حوزه ميراث‌فرهنگي در دولت نهم و دهم افزود: تا قبل از سال 84 هيچ اثر معنوي از ايران ثبت جهاني نشده بود اما در حال حاضر 7 اثر معنوي ثبت جهاني شده است.

دکتر احمدزاده خاطرنشان کرد: ثبت جهاني آثار تاريخي ملموس کشورمان در پنج سال اخير با رشد دو برابري همراه بوده است و طي شش سال گذشته شش اثر از ميراث ملموس کشورمان که شامل 16 بناي تاريخي مي‌شود ثبت جهاني شده است.

معاون رئيس جمهور تصريح کرد: در حال حاضر 40 هزار اثر ملي در حوزه مادي و معنوي به ثبت ملي رسيده که اين حرکت يک رکورد بي‌نظير است که با شتاب ادامه دارد.
/119

انتهای پیام/

کد خبر 1390082233