مرمت تابلوي نقاشي صنيع‌الملک در کاخ نياوران

به گزارش ميراث آريا به نقل از روابط عمومي مجموعه فرهنگي ـ تاريخي نياوران، عمليات حفاظت و مرمت انجام شده بر روي اين اثر که در ابعاد 80×100 و با تکنيک رنگ و روغن روي بوم خلق شده است، شامل غبار روبي با دستگاه غبار روب، پاکسازي با حلال، بر داشتن لايه ورني آسيب‌ديده، استحکام‌بخشي رنگ‌ها، استحکام‌بخشي نوار حاشيه و موزون‌سازي رنگي و پوشش ورني بوده است.

ميرزا ابوالحسن غفاري کاشاني متولد سال 1229 ه. ق پس از طي دوران کودکي و به انجام رساندن تحصيلات مقدماتي براي تعليم نقاشي نزد استاد «مهرعلي اصفهاني»، نقاش دربار فتحعلي‌شاه فرستاده شد. وي بنا به ذوق فطري و استعداد موروثي در رديف نقاشان مهم دوره خود قرار گرفت؛ به طوري که در سال 1258 ه. ق در دوره سلطنت محمد شاه قاجار زماني که جواني 29ساله بود، به او اجازه داده شد تابلوي رنگ روغني از صورت شاه تهيه کند و بدين ترتيب جزو نقاشان دربار قرار گيرد.

ابوالحسن‌خان براي پيشرفت و تکامل هنرش، در اواخر سلطنت محمد شاه درصدد برآمد که به ايتاليا برود و آثار نقاشان بزرگ و معروف اروپايي به خصوص نقاشان دوره رنسانس را از نزديک ببيند و با طرز کار و شيوه نقاشي آنان آشنا شود. او مدتي در هنرستان‌ها و موزه‌‎هاي رُم و فلورانس و واتيکان به تحصيل و مطالعه و نسخه‌برداري از تابلوهاي هنرمندان ايتاليايي پرداخت. ميرزا ابوالحسن‌خان نقاش‌باشي علاوه بر تکميل رشته نقاشي در اروپا، در امور چاپ ليتوگرافي نيز تحصيل و اطلاعات مفيدي کسب کرد و به همين سبب ناصرالدين شاه در سال 1277ه. ق رياست دارالطباعه و اداره امور چاپ و انتشار روزنامه وقايع اتفاقيه را که از تاسيسات مرحوم ميرزا تقي‌خان اميرکبير بود به عهده وي گذاشت و از او خواست روزنامه مزبور را به صورت آبرومندانه‌تر و بهتري دربياورد و در هر شماره تصاويري از رجال و شخصيت‌هاي درباري و سياسي و مناظر تهران و بعضي وقايع و اتفاقات را نقاشي و چاپ کند.

گفتني است لقب صنيع‌الملک را ناصرالدين شاه به اين نقاش داد که در همان روزنامه وقايع اتفاقيه به نام او صادر و چاپ شد.

/119

انتهای پیام/

کد خبر 1390090221