پيام رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي در نخستين همايش تعيين حريم آثار تاريخي و فرهنگي کشور

به گزارش ميراث آريا(chtn)، متن اين پيام توسط رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري «محمدرضا بذرگر» در مراسم افتتاحيه نخستين همايش تعيين حريم آثار تاريخي و فرهنگي کشور به حاضرين اعلام شد.

در متن اين پيام آمده است: تمشيت امور در حوزه ميراث فرهنگي و پاسداري از آن در گرو بازبيني مستمر مباني نظري و روش‌شناختي اين حوزه است.

گام‌هاي بلند برداشته شده، در عين آنکه کارنامه درخشاني را ارائه مي‌کنند خلاءهايي را به ويژه در حوزه روش‌شناسي نمايان ساخته‌اند. خلاءهاي روش‌شناختي پيامدهاي طبيعي اقدامات بزرگ هستند و تلاش براي ترميم آن‌ها زمينه را براي پيشرفت‌هاي چشمگيرتر و تضمين آينده‌اي روشن‌تر فراهم مي‌آورد.

همايش امروز نخستين مورد از سلسله اقداماتي است که مقرر شده جهت رفع خلاءهاي روش‌شناختي در حوزه حرائم پيگيري شوند.

ثبت حريم يک اثر ضمن آنکه استمرار چشم‌انداز فيزيکي آنرا در طبيعت پيرامون تضمين مي‌کند در بعد مفهومي بيانگر حرمت و شکوه فرهنگ و انديشه ديرپاي بشري است.
صيانت و حمايت از اين حريم تداوم اين انديشه را در حيات فرهنگي امروز جامعه سبب خواهد شد.

از طرف ديگر نسنجيده‌گي در تعيين حرائم بي‌ترديد عدم رعايت عدالت را در ارتباط با ساکنان اين محدوده‌ها در پي خواهد داشت.

پاسداري از ميراث فرهنگي وظيفه سازماني و ملي ماست اما نبايد اين پاسداري حقي را از آحاد ملت ايران مالکان و وارثان واقعي اين ميراث تضييع کند.

سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري که احکام دين مبين اسلام را سرلوحه کار خود قرار داده ضروري است نسبت به حق‌الناس حساسيت ويژه داشته باشد.

بر اين اساس نخستين توصيه اين جانب به برگزار کنندگان همايش امروز رعايت دقت، نه تنها در حوزه ملاحظات علمي، بلکه به ميزاني حتي چشمگيرتر در چهارچوب موازين اسلامي است.

ترديدي نيست که مسئله مهم حريم با اين همايش دو روزه به طور کامل حل نخواهد شد با اين همه اطمينان دارم که حساسيت، تجربه و تخصص ارزشمند همکارانم گام نخست را به شيوه‌اي استوار و پايا تعريف خواهد کرد.

مايلم چند توصيه را نيز در ارتباط با حريم به استحضار شرکت‌کنندگان در همايش حاضر برسانم به طور سنتي مسئله حريم را ارتباط با بناها و محوطه‌هاي تاريخي- فرهنگي مطرح‌ کرده‌اند با اين همه مي‌توان انتظار داشت که تجليات ديگري از آنچه ميراث فرهنگي کشورمان مي‌خوانيم نيز حرائم ويژه خود را داشته باشند که اگر چنين باشد ضروري است دستورالعمل‌هاي تضمين شده در اين حيطه از نرمش و انعطاف کافي براي پذيرش چنين مقولاتي نيز برخوردار باشند.

نخستين حيطه قابل تأمل آثار و ارزش‌هاي دفاع مقدس است که سازمان ما اکنون که خود را موظف به ثبت آن‌ها ساخته لازم است بحث حريم را در ارتباط با آن‌ها بررسي کند تا ترجيحاً ثبت اين آثار همزمان با تصويب حرائم مربوطه انجام شود.

موضوع ديگر حريم ميراث طبيعي است مطلبي بسيار حساس و فراسازماني که تدوين دستورالعمل‌ آن نيازمند تعاملي گسترده ميان سازمان ما و شماري از ارگان‌ها و سازمان‌هاي ذيربط است. در ثبت ميراث طبيعي نيز در ابتداي راه هستيم و شايسته است که دستورالعمل مربوطه با قيد فوريت و از طريق دعوت از سازمان‌هاي ديگر به همکاري به نحوي علمي و پذيرفتني تدوين شود. البته ترديدي نيست که اين مهم تدوين و اجراي طرحي بسيار عمده را مي‌طلبد.

مطلب سوم موضوع ميراث ناملموس است به نظر مي‌رسد که زير مجموعه‌اي از ميراث ناملموس به ويژه بخش آئيني و اجرايي آن براي آنکه بدرستي متجلي شود ضروري است در حريمي خاص جاري گردند.

اگر اين برداشت درست باشد پس انتظار مي‌رود که دستورالعمل‌هاي تصويب حريم آنقدر منعطف باشند که اين مطلب را نيز دربر بگيرند.

اين همايش به دنبال آن است که با نگارش و تصويب روشي جامع فرايند تهيه و تصويب حريم‌هاي مربوطه را کامل کند. اطمينان دارم که اين مهم محقق خواهد شد اما مايلم پيشنهاد کنم که فرايند ثبت آثار جديد در انتظار ترميم خلاء قبلي نماند و ثبت آثار جديد همزمان با تصويب حرائم مربوطه باشد.

اين دستاورد ما را با قافله پرسرعت توسعه شهري و همطرازي طرح‌هاي بالادست شهري همراه خواهد ساخت.

بديهي است که تنها در اين صورت است که مسائل مهمي مانند پاسداري از بافت تاريخي در ارتباط با برنامه‌ريزي‌هاي توسعه شهري به شکلي مطلوب محقق خواهد شد.

در پايان مايلم تاکيد کنم انجام اقداماتي مشابه با همايش حاضر در زمينه‌هاي چالش‌ برانگيز ديگر در مباحث ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري لازم و ضروري است. اميد است که اقدامات علمي امروز ما زمينه بهره‌برداري مطلوب نسل‌هاي آينده فراهم کند.
/119

انتهای پیام/

کد خبر 1390111639