مجموعه آثار تاريخي تخت سليمان بر روي جبههاي از سنگ در ۴۸ کيلومتري شمال شرق تکاب قرار گرفته و با انبوهي از آثار طبيعي و مصنوعي مانند درياچه، چشمه آبگرم، قبور کهنسال و بناهاي تاريخي احاطه شده است.
بناي امروزي باقيمانده قلعه، عمارات مخصوص براي سکونت موبدان است. آتشکده آذرگشنسب اين مجموعه در گذشته آتشکده پادشاهان و سرداران محسوب ميشده و به عنوان نماد وحدت کشور از احترام بالايي برخوردار بوده است.
اين آتشکده در ضلع شمالي درياچه قرار گرفته و داراي نمايي چهارطاقي است که درون آن محراب آتش قرار دارد و راهروهاي مخصوص مراسم عبادي اطرافش را فراگرفتهاند.
در قسمت جنوبي قلعه درياچه زيبايي به شکل بيضي نامنظم به طول ۱۲۰متر و عمق ۴۵ تا ۶۵ متر وجود دارد که سرريز نشدن آن تحت هر شرايطي، موجب شده است سحرآميز قلمداد شود.
نخستين صحنهاي که در رو به رو شدن با اين مجموعه بينظير چشم را خيره ميکند حصار عظيم دوره ساساني است که با با طول ۱۲۰ کيلومتر و ارتفاع 13 متر، به شکل بيضي، تمام مجموعه و درياچه مقدس را احاطه کرده است.
در ضلع شمال غربي، ايوان بلند و شکوهمند ساساني معروف به ايوان خسرو که از آجر قرمز و ملات ساروج ساخته شده است قرار دارد که براي اقامت پادشاهان ساساني در زمان اجراي مراسم زيارت آتشکده آذرگشنسب احداث شده و به احتمال زياد تاريخ ساخت آن مربوط به دوره خسرو اول معروف به انوشيروان است.
تخت طاقديس اين مجموعه که برحسب قرار گرفتن خورشيد قابل چرخش و تنظيم است، جنسي از عاج و چوب ساج و سايباني از نقره و طلا داشته که طاقي از طلا و لاجورد آن را در بر ميگيرد.
يکي از معابد شناسايي شده در تخت سليمان تالاري است که در ضلع شرقي آتشکده آذرگشنسب قرار دارد و به دليل تشابه سبک معماري احتمالاً مکاني براي ستايش ايزدبانوي آب (آناهيتا) بوده است.
اين مجموعه يکي از مهمترين و مشهورترين مراکز تاريخ و تمدن کشور و از بناهاي شاخص استان آذربايجان غربي است.
/110
انتهای پیام/