تحقيقات نشان ميدهد که اين 2 کاخ در يک زمان ساخته شده که پس از به قدرت رسيدن اردشير نقشهاي متفاوتي داشتهاند. در قرون وسطي آمده است که اردشير پس از فتح مرکز فارس اقامتگاه تازه خود موسوم به اردشير خوره را ترک کرد تا به جنوب ايران حمله کند و آنها را شکست دهند.
طرح عمارت اصلي روي قلعه دختر نشان ميدهد که اين اقامتگاهي براي نگهبانان و مهمانان بوده و داراي اتاقهاي پذيرايي و تالار تخت و محل سکونت سلطنتي بوده است که اين امر ناشي از زندگي اوليه اردشير که توام با جنگ بوده، محل اقامت خويش را به صورت قلعه بنا کرده است.
قلعه دختر در آستانه دره تنگ آب واقع شده است و با قرار گرفتن کاخ بر فراز دشت امکان نظارت بر مسير کف دره را که به فيروزآباد منتهي ميشود، فراهم کرده است.
مسيرهايي گرداگرد گنبد که غلامگرد ناميده ميشد از طريق پلههاي گرد و مدور سنگي به هم متصل ميشدند. آرايش هندسي بنا نشان ميدهد که در زمان ساخت قلعه دختر دانش ستارهشناسي در تعريف هندسه بنا کاربرد داشته است.
بخش مهم کاخ شامل ايوان، گنبدخانه و ديوار دفاعي است که نمايانگر زبردستي خاص معماران در شيوه ساخت بوده و سلسله مراتب و تناسب فضاها و عناصر سازنده معماري به بنا عظمت يک کاخ ـ دژ را بخشيده است.
ساختمان مدور که محل تخت يا بارگاه بوده به شکل برجي با شکوه برفراز تپه قد برافراشته است.
ص/119
انتهای پیام/