جاذبههاي مذهبي ايران که گرهخوردگي تعاليم مذهبي با انديشه، هنر و زندگي ايراني را به نمايش ميگذارد، هنوز جزء اولويتهاي گردشگران خارجي براي سفر به ايران است؛ بنابراين انگيزههاي مذهبي گردشگران خارجي براي سفر به ايران و وجود بيش از يک ميليارد مسلمان و 250 ميليون شيعه در جهان راه را براي توسعه صنعت گردشگري مذهبي هموارتر ميسازد.
با توجه به اهداف توسعه گردشگري در نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران، چنانچه توجه ويژه به بخش زيارتي صورت پذيرد به جرات ميتوان گفت که ايران به قطب مهم توريسم مذهبي با زواياي مختلف تبديل خواهد شد.
با اعلام خبري مبني بر ايجاد مناطق آزاد زيارتي در کشور از سوي رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آيندهاي روشن در انتظار اين بخش از گردشگري است.
ضرورت توجه به گردشگري مذهبي با توجه به پتانسيلهاي موجود در کشور
«منوچهر جهانيان» معاون گردشگري کشور نيز در اين باره ميگويد: گردشگري مذهبي يکي از شاخصههاي مهم توريسم به شمار ميرود که سهم قابل توجهي از فعاليتهاي جهانگردي را شامل ميشود.
وي با بيان اين که زيارت نيز بخش مهمي از فعاليتهاي مربوط به گردشگري مذهبي را در بر ميگيرد، خاطرنشان ميکند: گردشگري مذهبي يا زيارتي در جهان از مهمترين انگيزههاي گردشگران به شمار ميرود.
معاون گردشگري کشور ادامه ميدهد: تبليغات منفي کشورهاي غرب بر ضد کشورهاي جهان سوم و در حال توسعه که بعضاً موجب کاهش گردشگر ورودي است، موجب شده تا بررسي ساختارهاي گردشگري مذهبي و تقويت آن بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
جهانيان تصريح ميکند: به طور کلي وجود بيش از يک ميليارد مسلمان در سراسر جهان که بيش از 250 ميليون نفر آنها شيعه هستند پتانسيل بسيار خوبي براي گردشگري مذهبي است.
اين مقام مسوول در معاونت گردشگري کشور با اشاره به تبديل سه شهر مذهبي به مناطق آزاد زيارتي، ميگويد: اگر زائران اين اماکن مقدس از هر نقطه دنيا به اين شهرها سفر کنند، کمک بزرگي به رونق ورود گردشگر خارجي به کشور خواهد بود.
وي تصريح ميکند: به لحاظ موقعيت فرهنگي- مذهبي خاص ايران در ميان کشورهاي ديگر، گردشگري مذهبي جاي رشد و توسعه قابل توجهي دارد؛ به گونهاي که تنوع مراکز، آثار و ابنيه تاريخي و مذهبي در مناطق مختلف کشور موقعيت ايران را در تمام دنيا کمنظير کرده است.
ايجاد مناطق آزاد زيارتي اقدامي شايسته
دبير ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور ميگويد: ايجاد مناطق آزاد زيارتي در کشور با هدف افزايش ورود گردشگران مذهبي به ايران اقدامي شايسته است که بايد به طور جدي مورد حمايت قرار گيرد.
«حجتالاسلام و المسلمين فخرالدين صابري» ميگويد: تقريبا تهيه لايحه ايجاد مناطق آزاد زيارتي به پايان رسيده و اميدواريم اين لايحه ارزشمند در مجلس شوراي اسلامي با استقبال نمايندگان روبهرو شود.
وي با اشاره به شهرهاي مذهبي ايران خاطرنشان ميکند: 3 شهر مهم مشهد، قم و شيراز قابليت فراواني براي تبديل به منطقه آزاد زيارتي دارند؛ اين شهرها علاوه بر قابليتهاي مذهبي داراي جاذبههاي تاريخي و گردشگري نيز هستند و ميتوان از اين قابليتها به نحو مطلوب استفاده کرد.
دبير ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي کشور با بيان اين که لغو رواديد به تسهيل ورود گردشگران کمک فراواني خواهد کرد، يادآور ميشود: تصويب اين لايحه و ورود گردشگران مذهبي ميتواند به تقويت صنعت گردشگري در ايران کمک کند.
وي ادامه ميدهد: البته نبايد فراموش کرد که تبديل 3 شهر مهم مذهبي ايران به مناطق آزاد زيارتي مستلزم ايجاد زير ساختهاي لازم است و بايد در اين خصوص نيز تمامي دستگاههاي مسوول با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همکاري کنند.
صابري با اشاره به تبليغات منفي عليه ايران تصريح ميکند: متاسفانه از سوي برخي کشورهاي غربي شاهد تبليغات منفي عليه جمهوري اسلامي ايران هستيم که به طور حتم جذب گردشگران خارجي خصوصا گردشگران مذهبي ميتواند اين تبليغات را خنثي کند.
نقش مهم تصويب لايحه ايجاد مناطق آزاد زيارتي در تقويت گرشگري مذهبي
«حجتالسلام و المسلمين محمد جواد ادبي» قائممقام امور بينالملل سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نيز در اين باره ميگويد: تصويب اين لايحه نقش مهمي در افزايش ورود گردشگران خارجي و تقويت توريسم مذهبي در ايران خواهد داشت.
وي با بيان اين که تصويب لايحه ايجاد مناطق آزاد زيارتي به تقويت موقعيت فرهنگي و معنوي ايران در منطقه کمک فراواني خواهد کرد، خاطرنشان ميکند: جمهوري اسلامي ايران به تعبير مقام معظم رهبري امالقراي جهان اسلام است و ايجاد منطقه آزاد زيارتي در ايران و افزايش تبادل و رفت و آمد شيعيان و مسلمانان کشورهاي مختلف ميتواند جايگاه معنوي ايران در منطقه را تقويت کند.
ادبي اضافه ميکند: در ميان تمام شيعيان و مسلمانان دنيا اشتراکات ديني فراواني وجود دارد که توجه به آنها ميتواند تعامل فرهنگي و همچنين وحدت اسلامي را در ميان ملل مسلمان افزايش دهد.
ورود گردشگران خارجي به مشهد حول محور گردشگري مذهبي
«مسعود منتجبي» معاون گردشگري ادارهکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان خراسان رضوي با اشاره به جايگاه ويژه گردشگري مذهبي در کشور ميگويد: طي سالهاي اخير اقدامات بسياري در حوزه گردشگري مذهبي جهان تشيع و اسلام و همچنين ساير اديان - با توجه به وجود پتانسيلهاي بسيار مناسب در ايران براي توسعه گردشگري مذهبي ساير اديان- صورت گرفته است.
وي با بيان اين که تمام محورهاي توسعه استان خراسان رضوي با توجه به واقع شدن بارگاه امام رضا(ع) حول محور زيارت قرار گرفته است، ميافزايد: حوزه گردشگري خراسان رضوي کاملا در سايه گردشگري مذهبي قرار دارد.
معاون گردشگري ادارهکل ميراث فرهنگي استان خراسان رضوي تصريح ميکند: در ابتداي اين دوره از مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي با توجه به شرايط استان طرح شوراي عالي زيارت و تامين اعتبارات لازم براي شهرهاي مذهبي کشور را ارائه دادند که در سفرهاي رئيسجمهور به استانهاي زيارتي مورد توجه خاص قرار گرفت.
منتجبي خاطرنشان ميکند: در سال 88 و همزمان با سفر هيات دولت به استان خراسان رضوي اين اعتبارات فرهنگي با رويکرد زيارت مورد تصويب قرار گرفت و خوشبختانه گام بسيار موثري در زمينه توسعه فعاليتهاي گردشگري مذهبي برداشته شد.
وي ميگويد: هر چند ممکن است تعريف اين اعتبارات صرفا در حوزه گردشگري مذهبي نباشد اما به جرات ميتوان گفت تمام پيشبينيهايي که صورت گرفته به نوعي به گردشگري مذهبي و زيارتي کمک ميکند.
معاون گردشگري ادارهکل ميراث فرهنگي استان خراسان رضوي اظهار ميدارد: همچنين کارگروهي به نام زيارت با هدف گردهمايي تمامي دستگاههاي اجرايي در زير سقف مديريت واحد در حوزه زيارت تشکيل شد که گردشگري نيز يکي از بخشهاي اصلي در اين زمينه است.
منتجبي با بيان اين که برنامهريزي متمرکز در اين زمينه آغاز و اقدامات دولت در اين راستا تکميلکننده است، خاطرنشان ميکند: بر اساس مصوبات دولت در استانداريهاي خراسان رضوي، فارس و قم معاونت زيارت که بخش عمده فعاليت آن مرتبط با گردشگري مذهبي است، تشکيل خواهد شد.
وي با بيان اين که خوشبختانه ورود گردشگران خارجي به مشهد حول محور گردشگري مذهبي است، ميگويد: مسافران و زائران از کشورهاي حوزه خليجفارس، افغانستان، پاکستان و ترکيه با محوريت گردشگري مذهبي در استان خراسان رضوي حضور مييابند.
معاون گردشگري ادارهکل ميراث فرهنگي خراسان ر\tضوي اطهار ميدارد: تجانس فرهنگي که با اين کشورها داريم در شکلگيري فضاي مناسب توسعه فعاليتهاي گردشگري کمک ميکند.
منتجبي ادامه ميدهد: براي توسعه اين فضا طرح ساماندهي تورهاي ورودي گردشگران خارجي به مشهد اجرا شده است و براي تمامي گروههايي که مستقيما وارد مشهد ميشوند در مبادي ورودي بينالمللي کد تور صادر ميشود.
اين مقام مسوول در ادارهکل ميراث فرهنگي استان اظهار ميدارد: با صدور کد تور اين گروههاي گردشگري خارجي فعاليتهاي خود را در زمينه اقامت و گشت زير نظر دفاتر خدمات مسافرتي و جهانگردي مشهد اجرا ميکنند.
ايران محور ارائه خدمات در حوزه گردشگري مذهبي
«عليرضا ارجمندي» مديرکل ميراث فرهنگي استان قم با بيان اين که ايران از ظرفيتهاي ويژهاي در حوزه فرهنگي برخوردار است، ميگويد: جامعه مخاطب ايران را گردشگر فرهنگي شکل داده است، در واقع تلفيق گردشگري فرهنگي و زيارتي تبديل به گردشگري مذهبي ميشود.
اين مقام مسوول ميافزايد: امروزه در کل جهان شاهد رويکردهاي خوبي هستيم و فرهنگ اسلامي به خوبي مورد بازشناسي در ميان تمامي فرهنگدوستان قرار گرفته است.
وي با بيان اين که مسلمانان نسب به هويت خود حساسيت پيدا کرده و به دنبال احياي آن هستند، ادامه ميدهد: در حال حاضر شاهد خيزش انقلابها و حرکتهاي اسلامي در خاورميانه و حتي کشورهاي غيرمسلمان هستيم که نشان از عشق و علاقه به شناخت فرهنگ اسلامي دارد.
اين مقام مسوول در ادارهکل ميراث فرهنگي استان قم ميگويد: با توجه به اين که ايران به عنوان مهد تشيع و خاستگاه فرهنگ شيعي مطرح است بنابراين محوري براي ارائه خدمات در حوزه گردشگري مذهبي به شمار ميرود.
ارجمندي با بيان اين که اين مهم نيازمند زيرساختهاي سخت افزاري و نرمافزاري است، ميافزايد: 300 ميليون شيعه علاقمند براي ورود به ايران ظرفيتي مناسب در حوزه توسعه گردشگري مذهبي است که اگر بتوانيم زيرساختهاي لازم را ايجاد کنيم بازار هدف خوبي در دنيا خواهيم داشت.
وي با ابراز خرسندي از رويکرد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور مبني بر ايجاد مناطق آزاد زيارتي، اظهار ميدارد: بايد تمام تلاش خود را براي حل مسائل و مشکلات در اين زمينه به کار گيريم.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري قم ميگويد: امروزه در دنيا شاهد هستيم که با حذف رواديد و ايجاد تسهيلات سعي در توسعه سفرها دارند بنابراين اگر بخواهيم در حوزه گردشگري مذهبي جهش داشته باشيم بايد شرايط سفر شيعيان و مسلمانان به ايران را تسهيل کنيم.
ارجمندي با تاکيد بر اين که تنها سازمان ميراث فرهنگي مسوول حل موانع و مشکلات توسعه گردشگري به ويژه گردشگري مذهبي نيست بلکه تحقق اين مهم هماهنگي ميان تمامي دستگاههاي اجرايي را طلب ميکند.
وي با اشاره به اين که گردشگري مذهبي هيچ خطري از لحاظ فرهنگي براي ايران ندارد، ميافزايد: در حال حاضر گردشگران آماده ورود به ايران هستند و بايد ساز و کارهاي لازم براي حضور مذهبي آنها را فراهم کرد.
ارجمندي ضمن معرفي استان قم به عنوان قطب گردشگري مذهبي، اظهار ميدارد: استان قم ميتواند به عنوان پايلوت گردشگري مذهبي و زيارتي مورد توجه قرار گيرد.
اين مقام مسوول در ادارهکل ميراث فرهنگي استان قم تصريح ميکند: در دولتهاي نهم و دهم زيرساختهاي خوبي در زمينه توسعه گردشگري مذهبي در استان ايجاد شده است که به واسطه آن گردشگران ميتوانند با ورود به استان براي روزها و ماهها اقامت کنند.
وي با بيان اين که راهاندازي فرودگاه در استان تاثير بسزايي در جذب گردشگر خواهد داشت، ميافزايد: بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده در سال جاري چندين هتل، مجتمع اقامتي و پذيرايي افتتاح خواهد شد.
تمرکز سياستهاي ميراثفرهنگي فارس بر توسعه گردشگري مذهبي
استان فارس با برخورداري از آثار مذهبي همچون مرقد حضرت احمد بن موسي(ع)، حضرت سيد علاءالدين حسين(ع)، سيد مير محمد (ع) و نيز مساجد تاريخي چون مسجد جامع عتيق، مسجد نو و مسجد وکيل زائران بسياري را از ساير استانها و حتي برخي کشورهاي مسلمان به خود جذب ميکند.
تعيين شيراز به عنوان منطقه آزاد زيارتي تنها محدود به تسهيل در رفت و آمد مسافران نميشود بلکه جذب سرمايه را به دنبال دارد و گردشگري بخشهاي ديگر را نيز فعال مي¬کند.
«فريدون فعالي» مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس ميگويد: بدون شک تبديل شيراز به منطقه آزاد زيارتي ظرفيتهاي استان در حوزههاي گردشگري را افزايش خواهد داد.
اين مقام مسوول ميافزايد: سياستهاي ادارهکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بر توسعه فضاهاي مرتبط با گردشگري مذهبي متمرکز شده است.
وي با اشاره به تشکيل کميتهاي براي پيگيري برنامههاي توسعهاي گردشگري مذهبي، خاطرنشان ميکند: دفاتر خدمات مسافرتي و جهانگردي استان در قالب اين کميته در راستاي ورود زائران خارجي اقدام ميکنند.
مديرکل ميراث فرهنگي استان توجه ويژه مسوولان استاني به توسعه گردشگري مذهبي را مورد تاکيد قرار داد و ميگويد: درصدد استفاده شايسته از ظرفيت مذهبي استان در کنار جاذبههاي تاريخي و فرهنگي استان براي توسعه گردشگري هستيم.
به گزارش ميراث آريا، بر اساس تحقيقات انجام شده هم اکنون زيارت، هدف اول سفر بسياري از مردم کشورهاي مسلمان و عربي است، بنابراين ميتوان از اين امکان استفاده کرد و با تبليغات در اين گونه کشورها زمينه ورود گردشگران مذهبي و توسعه توريسم زيارتي را فراهم کرد.
با توجه به ظرفيت بالاي ايران در زمينه توريسم مذهبي و علاقه و اردات ويژهاي که شيعيان از گذشته به خاندان اهل بيت (س) دارند ميبايست با اجراي سياستگذاريهاي درست و منطقي، تقويت زيرساختهاي گرشگري کشور در حد استاندارد و مطلوب، تبليغات و اطلاعرساني درست در سطح کشورهاي مسلمان منطقه (به ويژه کشورهاي عربي) و بينالمللي شاهد امر توسعه و رونق گردشگري مذهبي باشيم.
سيما ابراهيمي
انتهای پیام/