جداره تاريخي ساختمان آذرباني در فهرست آثار ملي ثبت شد

به گزارش ميراث آريا(chtn) و به نقل روابط عمومي و امور فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گيلان، «اميد عزيزي» افزود: اين خانه داراي دو طبقه است که طبقه اول شامل 7 باب مغازه، حياط و انبار و طبقه دوم واحد مسکوني بوده است.

وي خاطرنشان کرد: معماري ساختمان تاثيرگرفته از معماري اروپايي و روسي است. اين بنا از مصالح سنتي مانند چوب و ديوارهاي آن از آجر و کاهگل ساخته شده و سقف اتاق‌ها لمبه‌کوبي و بام خانه حلب سر است.

عزيزي افزود: کتيبه آجري در سمت راست نماي شمال شرقي ساختمان قرار دارد که متاسفانه متن آن خوانا نيست، تاريخ 1345 و عبارت «اين بنا ساخت يک استادست» در انتهاي کتيبه قابل تشخيص است.

نماي آجري زيبا و منحصربه‌فرد ساختمان، با نقوش ظريف در اطراف پنجره‌ها و درهاي ورودي بنا و همچنين قاب‌هاي تزئيني با کتيبه آجري جلوه‌اي خاص به نماي ساختمان بخشيده است. تزئينات چوبي پنجره‌ها و درهاي ورودي و کنده‌کاري‌هاي زيباي چوبي به شکل برگ و گل در کنار نقوش برش‌خورده و زيباي حلب‌هاي دور دامنه از ديگر ويژگي‌هاي خاص اين بنا به شمار مي‌آيند.

آجرکاري زيباي سردر ورودي منزل و کتيبه آجري با متن «انا فتحنا لک فتحاً مبينا» در وسط آن، نشان‌دهنده اوج سليقه و هنر سازندگان بناست.

خوشبختانه به جز آسيب‌هاي طبيعي، هيچ‌گونه آسيب ساختاري به بنا وارد نشده است. از نکات قابل‌توجه در اين بنا طراحي جداره آن در چارچوب يک طرح از پيش تعيين‌شده براي خيابان امام خميني(ره) رشت است. اين خيابان از نخستين خيابان‌هاي ايران در دوره پهلوي اول به شمار مي‌آيد که داراي طراحي شهري در حد جداره است.

معاونت ميراث فرهنگي گيلان اين اثر را دي‌ماه 90 در همايش ملي ثبت آثار تاريخي، معنوي و طبيعي کشور در قشم براي ثبت در فهرست آثار ملي پيشنهاد کرد.
ص/122

انتهای پیام/

کد خبر 1391032253