تکيه سادات اخوي، ميراث‌دار آداب عزاداري تهران قديم است

«سجاد عسگري» با بيان اين مطلب به ميراث آريا(chtn) درباره علل معرفي اين تکيه براي ثبت در ميراث معنوي افزود: باني تکيه سادات اخوي، حاج آقا سادات اخوي، يکي از رجال و اشخاص عالي‌رتبه زمان قاجار بوده و در حال حاضر نيز اين تکيه توسط نوادگان ايشان اداره مي‏شود.

وي محل اين تکيه را منطقه عودلاجان خواند و افزود: تکيه سادات اخوي در حقيقت در کلان‌محله تاريخي عودلاجان که يکي از 5 منطقه حصار صفوي است، قرار دارد.

اين فعال ميراث فرهنگي، با اشاره به برگزاري مراسم عزاداري و سنت و سبک اوليه آن در اين تکيه اظهار داشت: اين تکيه که هنوز پس از حدود 200 سال با همان شکل و شمايل سابق برپاست و مراسم مختلف اعياد و عزاداري در آن برگزار مي‌شود، آيين‏هايي مانند همان سال‏ها دارد؛ از جمله نوع قرار گرفتن بخش زنانه و مردانه اين تکيه مانند زمان قاجار است و زنان در وسط و مردان در اطراف هستند.

عسگري زمان برگزاري مراسم در اين تکيه را با ساير تکيه هاي مشابه متفاوت دانست و گفت: با اين‌که اغلب مراسم تکيه‌ها در شب برگزار مي‏شود، مراسم تکيه سادات اخوي از بعد نماز صبح شروع مي‌شود و تا قبل از اذان ظهر به پايان مي‌رسد تا مردم براي تردد در گذرها و معابر که آن زمان ناامن بوده است دچار مشکل نشوند.

وي با اشاره به پذيرايي خاص اين تکيه افزود: پذيرايي اين تکيه هم مانند زمان قاجار و شامل چاي با استکان‌هاي کمر باريک و لب‌طلايي همراه با نان قندي خشک است و گاهي در روزهاي خاص با قهوه قجري از مهمانان پذيرايي مي‏شود.

دبير کميته پي‌گيري خانه‏هاي تاريخي تهران مراسم سمنوپزان اين تکيه را نيز به شيوه تهران قديم خواند.

عسگري درباره نوع عزاداري در اين تکيه نيز اظهار داشت: نوع و شيوه عزاداري نيز در اين تکيه خاص است به‌گونه‏اي که ابتدا احکام شرع براي حضار خوانده مي‌شود و سپس چندين مداح و سخنران به مدح و سخنراني و يا عزاداري مي‌پردارند و اعتقاد بر اين بوده که در مراسم عزاداري نيز بايد به آموزش احکام توجه شود.

وي تکيه سادات اخوي را نه‌تنها براي مردم بلکه براي شاهان و درباريان زمان قاجار مهم دانست و گفت: منبر تکيه سادات اخوي نيز بسيار خاص است.

عسگري تکيه سادات اخوي را نه‌تنها داراي معيارهاي معنوي بلکه داراي معيارهاي تاريخي و مادي زيادي خواند که بايد به ثبت برسد و ادامه داد: مردم و حتي شاهان قاجار معتقد بودند منبر اين تکيه باب‌الحوائج است و تمام شاهان قاجار هنگام تولد از زير اين منبر عبور داده شده‌اند.

وي درباره علت پي‌گيري ثبت خانه‌هاي تاريخي تهران بيان کرد: بحث هويت، بحثي است که به تمام مردم کشور باز مي‌گردد و قطعا هر ملتي که هويت دارد در تمام بخش‌هاي توسعه اعم از فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و.... موفق خواهد شد.
ب/120

انتهای پیام/

کد خبر 139107118