حيات سنگ‌تراشي چهارمحال و بختياري در دست صنعتگران هفشجان

به گزارش ميراث آريا‌(chtn)، قديمي‌ترين آثار شناسايي شده در استان چهارمحال و بختياري شامل ابزارها و مصنوعات سنگي مربوط به دوران پارينه سنگي جديد و آغاز دوره نوسنگي است که در غارهاي باستاني مناطق اردل لردگان و شهرکرد به دست آمده و مورد مطالعه قرار گرفته است. اين آثار حدود ده تا يازده هزار سال قدمت دارند.

بردگوري‌ها (گورستان‌هاي دسته‌جمعي)، راه‌هاي پلکاني سنگي، سنگ‌نبشته‌ها، شيرهاي سنگي و کاروان‌سراهاي سنگي از آثار سنگي دوران اليمائي و ساسانيان‌اند که اکنون از آثار باستاني حفاظت شده در استان چهارمحال و بختياري به شمار مي‌آيند.

در اين استان سنگ‌هاي آسياب، آردچي، ناودان، هاون، انواع شيرهاي سنگي و ... ساخته مي‌شد که متاسفانه به دلايل مختلف اکثر مصنوعات سنگي ذکر شده ديگر مورد استفاده گسترده مردم قرار نمي‌گيرند و تنها در مناطق عشايري روستاهاي دوردست به صورت محدود کاربري دارند.

هفشجان و فارسان مراکز مهم حجاري و سنگ‌تراشي شهرکردند و اغلب صنعتگران اين رشته در حال حاضر به صورت محدود و بر اساس سفارش اقدام به توليد انواع مصنوعات سنگي مي‌کنند.

توليد محصولات اين رشته از هنرهاي سنتي اکنون به صورت نيمه‌فعال در تمام شهرستان‌هاي استان به صورت کارگاهي انجام مي‌شود و تحت تاثير عواملي نظير بازار فروش و رقابت‌پذيري است.

ب/112

انتهای پیام/

کد خبر 1391071919