نگاهم به گلدسته‌هاي رفيع مسجد خيره مانده است جايي که چند استاد کار و معمار در حال مرمت کاشي‌هاي گلدسته مسجد هستند.

سرم را که بالا‌تر مي‌گيرم تلالو نور خورشيد پس از برخورد با کاشاي‌هاي گلدسته و ديوارهاي مسجد صورتم را نوازش مي‌دهد. استادکار‌ها آن بالا روي داربست کنار گلدسته و مناره مسجد چقدر به خدا نزديک ترند.

نزديکي شان به خدا وقتي برايم يقين مي‌شود که متوجه مي‌شوم مرمت کاران و استادکاران اين بناي مقدس هر روز با وضو از داربست بالا مي‌روند.

صداي اذان که بلند مي‌شود استادکاران دست از کار مي‌کشند و از داربست پائين مي‌آيند صف‌هاي نماز جماعت تشکيل شده است قدم‌هايشان را بلند‌تر برمي دارند و خيلي زود خود را مي‌رسانند به صف نماز جماعت و بعد يک تکبير از عمق وجود براي نزديکي بيشتر با معبود و بعد آرام مي‌گيرند...

مرمت عشق مرمت کاران عاشق

مرمت مساجد و بقاع متبرکه در ايران اگرچه يک موضوع تازه‌اي نيست اما شتاب اين حرکت مقدس در سال‌هاي اخير در کشور باعث شده تا اين اقدام ارزشمند بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.

در اين ميان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور به نحو شايسته‌اي نسبت به مرمت مساجد و بقاع متبرکه کشور اقداماتي را انجام داده است و با تخصيص اعتبارات بسيار مناسب و استفاده از مرمت کاران و استاد کاران با تجربه نسبت به مرمت مساجد و بقاع متبرکه کشور کمر همت بسته است.

مرمت کاراني که با عشق اين کار را انجام مي‌دهند و در مرمت مساجد و بقاع متبرکه به موضوع قداست اين کار براي آن‌ها از ارزش والايي برخوردار است.

مرمت ۹۰۰ مسجد تاريخي کشور

آنطور که معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور مي‌گويد: اين معاونت در حال حاضر مرمت ۹۰۰ مسجد جامع تاريخي را در دستور کار قرار دارد و تا سه ماه آينده، ادامه عمليات احيا و مرمت تمامي مساجد تاريخي کشور شتاب بيشتري به خود مي‌گيرد.

«مسعود علويان صدر» به گزارشگر ما مي‌گويد: ۲۰۰۰ ميليارد ريال از اعتبارات تملک دارايي به اجراي طرح‌هاي مرمت اضطراري بناهاي تاريخي اختصاص يافته است.

وي اعطاي تسهيلات کم بهره با سود هشت درصد به منظور مرمت و نوسازي بناهاي تاريخي به مالکان خانه‌هاي تاريخي را از اقدامات اين معاونت براي مرمت و نوسازي اماکن تاريخي کشور عنوان مي‌کند.

معاون ميراث فرهنگي مي‌افزايد: در اين ميان عمليات مرمت همزمان در ۶۰۰ مسجد جامع کشور آغاز شده است.

وي تصريح مي‌کند: الويت بندي مرمت اين مساجد با توجه به ميزان آسيب ديدگي هرکدام از آن‌ها انجام شده است.

وي ادامه مي‌دهد: از گذشته تا کنون مساجد جامع نقش مهمي در تحولات اجتماعي، سياسي و فرهنگي داشتند به طوري که در طول تاريخ اين اماکن به عنوان پايگاه‌هاي مردمي شناخته شده است.

علويان صدر اضافه مي‌کند: با تکيه به همين مولفه هاست که حاکمان براي ساخت مساجد جامع از برجسته‌ترين معماران بهره مي‌گرفتند، درواقع مساجد جامع تجلي‌بخش معماري ايراني – اسلامي شهر‌ها هستند که ذوق و هنر نهفته در آن‌ها همگان را خيره مي‌کند.

وي بابيان اينکه از مدت‌ها قبل عمليات شناسايي مساجد نيازمند مرمت توسط کار‌شناسان استاني سراسر کشور صورت گرفته است ياد آور مي‌شود: با تخصيص اعتبارات مورد نياز و بهره گيري از معماران برجسته، مرمت اين اماکن با جديت آغاز شده است.

موسوي پيگير نهضت مرمت مساجد و بقاع متبرکه

اقدامات معاونت ميراث فرهنگي در حوزه مرمت مساجد و بقاع متبرکه کشور مورد تأکيد خاص «سيد حسن موسوي» معاون رئيس جمهور ورئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور نيز قرار دارد ، به گونه‌اي که وي در سي و يکمين نشست شواري معاونين و مديران کل حوزه رياست اين سازمان اقدامات معاونت ميراث فرهنگي در حوزه مرمت مساجد و بقاع متبرکه را يک اقدام مثال زدني خواند و آن را شايسته قدر داني دانست.

موسوي در اين نشست با اشاره به اينکه از سال گذشته نهضت مرمت مساجد و بقاع متبرکه آغاز شده است از تلاش پيگيرانه معاونت ميراث فرهنگي در اين زمينه قدرداني مي‌کند و مي‌گويد: کاري که از سال گذشته در بحث مرمت مساجد و بقاع متبرکه آغاز شده است کار بزرگ و يک اقدام مثال زدني است و از رسانه‌ها انتظار مي‌رود با طلاع رساني مناسب زمينه‌هاي استمرار اين حرکت ارزنده را فراهم کنند.

مرمت مساجد به دل امام جمعه تهران هم نشست

فعاليت‌هاي معاونت ميراث فرهنگي کشور در خصوص مرمت مساجد و بقاع متبرکه حتي به دل علماء، روحانيون و ائمه جماعت و جمعه هم نشست و «آيت الله محمد امامي کاشاني» امام جمعه موقت تهران در حاشيه سفر معاون ميراث فرهنگي کشور به کاشان و در ديدار با مسعود علويان صدر از سازمان ميراث فرهنگي به خاطر مرمت مساجد جامع قدرداني کرد.

امام جمعه موقت تهران در اين ديدار با بيان اينکه اقدامات ميراث فرهنگي بايد اقداماتي ماندگار و تاثير گذار باشد از سازمان ميراث فرهنگي کشور به خاطر مرمت مساجد جامع استان اصفهان و خصوصا شهر کاشان قدرداني کرد.
وي هم چنين خواستار تقويت همکاري معاونت ميراث فرهنگي کشور با مراکز فرهنگي و ديني شد.

سه هزار و ۶۰۰ بناي مذهبي در ايران

دبير ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور نيز در گفت‌و‌گو با گزارشگر ما با قدرداني اقدامات صورت گرفته در سال‌هاي اخير در حوزه مرمت مساجد و بقاع متبرکه در کشور مي‌گويد: درحال حاضر بيش از ۱۷ هزار بناي تاريخي در کشور به ثبت رسيده که در اين ميان ۳ هزار و ۶۰۰ بناي تاريخي مساجد، بقاع متبرکه و اماکن مقدس را شامل مي‌شود.

«حجت السلام والمسلمين فخر الدين صابري» مي‌افزايد: اين اماکن شامل مساجد جامع و مساجد غير جامع، حرم امامزادگان، مدارس علميه، حسينيه، معابد، کليسا‌ها و آتشکده‌ها مي‌شود که در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده‌اند.

به گفته وي اقدامات صورت گرفته در حوزه مرمت بقاع متبرکه و مساجد کشور در سال‌هاي اخير اقدامات بسيار ارزشمندي است که مي‌تواند پايه گذار اقدامات مهم ديگري در سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري باشد.

توجه رهبر معظم انقلاب به مرمت بقاع متبرکه

دبير ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور هم چنين در ادامه صحبت‌هاي خود به توجه رهبر معظم انقلاب اسلامي به موضوع مرمت مساجد و بقاع متبرکه اشاره مي‌کند و مي‌گويد: معظم له به اين موضع توجه ويژه‌اي دارند و حتي توصيه‌هايي به مسئولان در اين زمينه داشته‌اند.

وي با اشاره به سخنراني مقام معظم رهبري در جمع تعدادي از مسئولان در سفر معظم له به استان همدان در سال ۸۳ اضافه مي‌کند: ايشان در سفر به استان همدان در سال ۸۳ و در ديدار با تعداي از مسئولان بعد از شنيدن گزارش معاون وقت ميراث فرهنگي کشور در سخناني خواستار توجه هرچه بيشتر به مرمت، حفظ و نگهداري بقاع متبرکه و مساجد کشور شدند.

به گفته حجت الاسلام و المسلمين صابري، رهبر معظم انقلاب اسلامي در اين ديدار مي‌فرمايند: «لازم است به امور اماکن مذهبي و بقاع متبرکه که في الواقع بخشي از سرمايه‌هاي ديني و اعتقادي مسلمانان به شمار مي‌رود رسيدگي جدي شود تا اين ميراث ارزشمند بتواند هم در زمان حال از اعتقادات ديني مردم پاسداري کندو هم انشاء ا... براي استفاده نسل‌هاي آينده استوار و پابرجا بماند».

دبير ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور ادامه مي‌دهد: بر اساس فرمايشات و تاکيدات رهبر معظم انقلاب اسلامي در ارتباط مرمت و حفاظت از بقاع متبرکه به فاصله اندکي بعد از اين سخنراني ارزشمند معظم له ستاد بقاع متبرکه د رسازمان ميراث فرهنگي تشکيل و موضوع بقاع متبرکه، مساجد و اماکن مذهبي با جديت بيشتري پيگيري شد.

وي در ادامه مي‌گويد: در سال ۸۴ يک تفاهم نامه بين اين سازمان و اداره اوقاف در خصوص مرمت مساجد، اماکن مذهبي و بقاع متبرکه به امضا رسيد که از سال ۸۴ تا پايان سال ۸۸ سازمان ميراث فرهنگي موفق به مرمت ۹۴۰ بناي تاريخي مذهبي در کشور با هزينه‌اي بالغ بر ۵۲۰ ميليارد ريال شد که در جاي خود يک اقدام ارزشمند به حساب مي‌آيد.

همراهي فرهنگي \" کانون جهانگردي و اتومبيلراني \"

وي ادامه مي‌دهد: در کنار مرمت اين اماکن مذهبي، ستاد بقاع متبرکه سازمان ميراث فرهنگي با حمايت و همراهي \" کانون جهانگردي و اتومبيلراني \" نسبت به چاپ و انتشار کتاب‌هايي با عنوان نسب نامه امامزادکان کشور و با نام «هزار مزار» اقدام کرد که تا کنون کتاب‌هاي امامزادگان ۲۱ استان کشور چاپ و منتشر شده است.

حجت الاسلام و المسلمين صابري خاطر نشان مي‌کند: در دو سال گذشته نيز معاونت ميراث فرهنگي اقدامات بسيار مناسبي را در زمينه مرمت بقاع متبرکه آغاز کرده که اين اقدامات ويژه و در خور توجه هستند.

وي مي‌افزايد: خوشبختانه در قانون بودجه سال ۹۰ اعتبارات مناسبي براي مرمت مساجد و بقاع متبرکه اختصاص يافته است که سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور بر اساس يک بينش اسلامي نسبت به مرمت اين اماکن مذهبي اقدام کرده است.
/۱۰۸

انتهای پیام/

کد خبر 1391072319