«سيد حسن موسوي» در آغاز سخنان خود ضمن خوشامدگويي به معاون اول رئيسجمهور و مهمانان خارجي و داخلي و نيز آرزوي طول عمر و سلامتي براي رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: براي اينجانب مايه افتخار فراوان است که در اين مراسم که حقيقتا موفقيتي ديگر در حوزه بينالمللي است و ابتکار دولت و ملت فرهنگي و فرهنگدوست ايران به ثمر رسيده است، اعلام نمايم که خشنوديم اين مرکز در پي امضاي توافقنامهاي ميان دولت جمهوري اسلامي ايران و سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسکو) به طور رسمي افتتاح ميشود.
وي عنوان کرد: افتتاح اين دفتر پاسخي بايسته و مناسب به منويات مقام معظم رهبري و سند چشمانداز 20 ساله است.
وي اضافه کرد: طي روزهاي سهشنبه و چهارشنبه هفتهاي که گذشت (روزهاي 16 و 17 آبان 91) نشست نخست شوراي حکام اين مرکز برگزار شد و شماري از اسناد پايهاي آن به تصويب رسيدند.
همچنين در روز پنجشنبه (18 آبان 91)، برگزاري نشست دوم کشورهاي حوزه نوروز را در موضوع الحاق کشورهاي جديد به پرونده ثبت جهاني نوروز شاهد بوديم؛ به طوري که در جمع حاضران از کشورهاي حوزه نوروز که به کشورمان تشريف آوردند حضور دارند؛ تلاقي اين دو رويداد مبارک را در تاريخ فرهنگ کشورمان گرامي ميداريم.
معاون رئيسجمهور تصريح کرد: قرار گرفتن ايران در چهار راه تمدن جهان، در طول تاريخ و سابقه بيش از 12 هزار ساله ايران در شکلدهي به تمدن خود گوياي تنوعات ميراث ملموس و ناملموس در اين خطه است و مسلما پيکره عظيمي از ميراث ناملموس لازم بوده تا چنين بستر تمدني ارزشمندي شکل گيرد.
موسوي اضافه کرد: ايران در طول تاريخ غني خود، همواره محل داد و ستد مواريث معنوي بوده و روابط ميان فرهنگي بسيار ارزشمندي شکل گرفته است.
وي ادامه داد: تنوعات ميراث معنوي ايران فراوانندو بسياري از آنها در فهرست ملي ميراث ناملموس ما ثبت شدهاند؛ اما به دليل محدوديتهايي که در حوزه ثبت جهاني وجود دارند تعداد زيادي از آنها در انتظار فرا رسيدن نوبت ثبت در فهرستهاي يونسکو هستند و به جاست که يونسکو، در اين ارتباط توجه ويژهاي را به کشورهاي داراي سابقه تمدني معطوف نمايد.
وي خاطرنشان کرد: گستره حوزه تمدني ايران و قرار گرفتن آن در مرکز ثقل حوزه تمدني و برخورداري آن از تنوعات فرهنگي گسترده سبب شد تا سازمان جهاني يونسکو با درک اين مهم تاسيس مرکز مطالعات منطقهاي پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در آسياي غربي و مرکزي، تحت نظارت يونسکو در ايران را تصويب نمايد.
موسوي تاکيد کرد: اين ظرفيت ارزشمند بستري بسيار مناسب براي همدلي و همياري همه کشورهاي عضو و همچنين رونقبخشي و اشاعه فرهنگها و خرده فرهنگها را ايجاد مينمايد و باعث تعامل هر چه بيشتر و نزديکتر ميان ملتهاي منطقه ميشود.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري افزود: جمهوري اسلامي ايران با آغوش باز از هر نوع ياري و مساعدت کشورها و ملتها در اين ارتباط استقبال مينمايد؛ لذا اميدواريم که سازمان جهاني يونسکو، به واسطه اشرافي که به اين مهم دارد همچنان در ياريرساني در اين ارتباط همراه ما باشد.
وي گفت: مجموعه تعهدات مرکز ميراث ناملموس تهران را ميتوان تحت اصطلاح فراگير «پاسداري» گنجاند اين مفهوم در سطوح فرامرزي و بينالدولي حساسيتي دوچندان مييابد و مشارکت مستمر کشورهاي همجوار را طلب ميکند.
موسوي تصريح کرد: مرکز مطالعات منطقهاي پاسداري از ميراث معنوي در آسياي غربي و مرکزي که با کمکهاي مالي دولت جمهوري اسلامي ايران پشتيباني ميشود – مکاني است براي «ارتقاي سطح آگاهيها و ظرفيتسازي« در حوزه پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس و جايگاهي است براي معرفي موفقترين اقدامات جاري در کشورهاي منطقه در ارتباط با پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس براي بهرهبرداري از آنها و همچنين محلي است براي شناسايي و گزارشکردن مجموعه قوانين، موسسات و عملکردهاي حوزههاي پاسداري از ميراث ناملموس و در يک کلام؛ مرکزي است ويژه حوزه جغرافيايي آسياي غربي و مرکزي که ميکوشد امر پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در سطح منطقه را نهادينه کند.
معاون رئيسجمهور خاطرنشان کرد: اين مرکز به موجب توافقنامههاي منعقده با يونسکو، براي مشارکت با کشورهاي منطقه آسياي غربي و مرکزي تاسيس شده است؛ و اين امر هنگامي محقق مييابد که کشورهاي منطقه تمايل خود را به عضويت و مشارکت در اين مرکز اعلام نمايند.
موسوي عنوان داشت: افتخار داريم که در ترکيب شوراي حکام اين مرکز شاهد حضور فعال دو کشور دوست «قزاقستان و تاجيکستان»هستيم.
وي اظهار داشت: مايل هستم از اين فرصت استفاده کرده و ديگر کشورهاي حوزه آسياي غربي و مرکزي را که نمايندگان آنها در اين جمع حضور دارند را به همکاري و تشريک مساعي براي پيشبرد اهداف و عملکردهاي آن دعوت کنم.
وي اضافه کرد: همانگونه که عنوان شد هر يک از ملتهاي حوزه آسياي غربي و مرکزي شيوههاي تثبيتشده فرهنگي ويژهاي دارند که در طول قرنها از بوته آزمونهاي گوناگون در تقويت صلح، دوستي، همياري و گفتوگو برآمدند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري افزود: همافزايي اين شيوههاي فرهنگي بيشک توسعه فرهنگ مشترک آسياي غربي و مرکزي را تضمين مينمايد و آنرا به ابزاري مهم براي توسعه پايدار منطقه و ايجاد وحدت و يکپارچگي در ميان کشورهاي آن تبديل مينمايد.
وي خاطرنشان کرد: جمهوري اسلامي ايران بر آن است که با فراخواندن کشورهاي منطقه به عضويت در مرکز ميراث ناملموس تهران، اين مرکز را به عنوان کانوني فعال براي برنامهريزي و هدايت برنامههاي کلان و منطقهاي در حوزه پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس معرفي نمايد.
موسوي عنوان کرد: ضربالمثلي رايج در بسياري از فرهنگها اين مفهوم را ابراز ميدارد که «همه چيز را همگان دانند» بيشک همافزايي که به آن اشاره شد راهي است براي تجميع آرا، تجربيات و تخصصهاي کشورهاي منطقه در حوزه پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس.
وي يادآور شد:بر اين باوريم که در جمع ملل منطقهاي آسياي غربي و مرکزي اعتماد به نفس و قدرتي آنچنان قوي حضور دارد که به راحتي قادرند خود وظيفه سنگين پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در سطح منطقه را با همکاري و همياري يکديگر به دست گيرند و مرکز ميراث ناملموس تهران، مکاني است براي تجميع اين تواناييها،تعهدها و تخصصها که اميدواريم در آيندهاي نزديک صاحب موفقيتهاي چشمگير اين مرکز در امور محوله باشيم.
موسوي عنوان کرد: درخواستي که از يونسکو داريم اين است به خواست ملتها توجه کرده و با توجه به اين که جمهوري اسلامي ايران به لحاظ ظرفيتهاي فراوان در حوزه ميراث فرهنگي و تاريخي جزو 5 کشور برتر دنيا محسوب ميشود مورد توجه قرار گرفته و سهميه ايران در اين زمينه افزايش يابد.
موسوي تاکيد کرد: من بر اين موضوع معترضم که سهم ايران در ثبت آثار تاريخي و معنوي کم است؛ زيرا جمهوري اسلامي ايران حرفهاي فراواني براي گفتن دارد و اميدوارم که اين درخواست از طريق کانالهاي رسمي و با حضور سفراي 68 کشور حاضر در جلسه و نمايندگان يونسکو در آينده نزديک تحقق يابد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در پايان با قدرداني از حضور دکتر رحيمي معاون اول رئيسجمهور، مهمانان داخلي و خارجي و سفراي کشورهاي مختلف و نمايندگان رسانهها از حضور مقامات ارشد کشورهاي منطقه، توجه دبير کل سامازن يونسکو، کميسيونهاي ملي يونسکو منطقه، دفتر منطقهاي يونسکو، تصريح کرد: از همکارانم در معاونت ميراث فرهنگي و پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و کارکنان مرکز ميراث ناملموس تهران تشکر و قدرداني مينمايم و لازم ميدانم که اين موفقيت ارزشمند را به تمامي ملتهاي اين حوزه جغرافيايي بزرگ تبريک عرض نمايم و اظهار اميدواري کنم تا اين موفقيت طليعهاي باشد براي معرفي هر چه بيشتر فرهنگ درخشان حوزه آسياي مرکزي و غربي.
انتهای پیام/