وي تصريح کرد: مسجد تاريخي آققلعه يکي از آثار ارزنده عصر ايلخاني است که در وسط شهر تاريخي آققلعه قرار گرفته است و وسعت شهر تاريخي آققلعه نيز تقريبا 55 هکتار است که شواهد معماري آن شامل برج و باروها، خندق و همچنين ارگ آن نيز موجود است.
طاهريانمقدم افزود: پلان اين دژ به صورت مستطيل بوده و کهن دژ آن که در ضلع جنوبي قرار دارد به صورت مربع است. باروي اين مجموعه که به منظور جلوگيري از نفوذ مهاجمان به داخل دژ ايجاد شده، از خشتهاي پهن و چينه ساخته شده است.
مسوول نمايندگي، ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري جوين در ادامه گفت: براي استحکام بيشتر بارو در فواصلي متناسب، برجهايي ايجاد کردهاند که جايگاهي براي نگهبانان و ديدبانان و محافظان دژ بوده است. در بدنه برجها روزنههايي نيز تعبيه شده است که از آن جا مدافعان به ديدهباني و تيراندازي ميپرداختند.
وي اضافه کرد: آب اکثر دژهاي جلگهاي از طريق رودخانه و يا قنات و چاه تامين ميشود؛ آب اين مجموعه نيز از قناتهاي موجود در محوطه تامين ميشده است و هماکنون مسير قناتها مشخص است ولي از آنها استفاده نميشود.
طاهريانمقدم خاطر نشان کرد: با توجه به پلان وضعيت موجود، اين دژ داراي سه دروازه ورودي است که يک دروازه در ضلع شمالي و دو دروازه در ضلع شرقي و غربي رو به روي هم قرار دارند. خندق از جمله سيستمهاي دفاعي دژهاي جلگهاي است که در حال حاضر اين مجموعه خندقي به عمق سه متر و عرض پنج متر دارد که عمق اصلي اين خندق به علت گذشت زمان و ريختن آوار و خاکهاي اطراف مشخص نشده است.
يادآور ميشود؛ مجموعه آققلعه در سال 1377 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
الف/124
انتهای پیام/