خاستگاه بادگيرها با توجه به منابع تاريخي، سرودههاي شاعران و سفرنامههاي کشور ايران به ويژه در شهرهاي مرکزي، جنوبي و حاشيه کوير بوده و از بادگيرها در شکل و اندازههاي مختلف در ايران و مناطقي از خاورميانه با آب و هواي گرم و خشک و گرم و مرطوب، به منظور جابهجايي و خنک کردن هواي ساختمانها مورد استفاده قرار ميگيرد.
در خصوص انواع آن به بادگيرهاي يکسويه، بادگيرهاي دو سويه، بادگيرهاي 4، 6 و 8 سويه و بادگيرهاي استوانهاي ميتوان اشاره کرد و عمده مصالح به کار رفته در بادگيرها، مصالح ساختماني بادگيرها معمولا خشت خام يا آجر، گل، گچ و چوب شورونه است.
ساخت بادگيرها در ايران کاملا زنده ميباشد و به نمونههايي در مناطق نوسازي شهري ميتوان اشاره کرد؛ اين پرونده ثبتي با بيش از يکهزار صفحه مقاله، پاياننامه، گزارش، يادداشت و مطلب از منابع فارسي و لاتين با تلاش جمعي از دوستداران ميراثفرهنگي و فناوريهاي سنتي در ايران در انجمن دوستداران و حافظان خشت خام تهيه و تدوين شده است.
همچنين عکس تمامي بادگيرهاي ايران و جهان ضميمه اين پرونده ثبتي شده است. هفتمين نشست سراسري شوراي سياست گذاري ثبت آثار معنوي در شهرستان شاهرود واقع در استان سمنان از دوم تا پنجم بهمنماه سال جاري در هتل بزرگ پارميدا در حال برگزاري است.
الف/117
انتهای پیام/