او با اشاره به جايگاه ايران در ميان کشورهاي عضو کنوانسيون يونسکو، گفت: ايران بين همهي کشورهاي دنيا، همراه سوئد که 15 اثر را در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسانده است، رتبهي چهاردهم را دارد.
مدير پايگاه جهاني پارسه پاسارگاد يادآوري کرد: ايران پس از يک وقفهي 24 ساله، از سال 2003 ميلادي کار ثبت آثار جهاني و تهيهي پروندهي آنها را آغاز کرد و تاکنون ۱۸۸ ميراث طبيعي، ۷۴۵ اثر تاريخي و ۲۹ منظر فرهنگي در اين فهرست به ثبت رسيده است.
وي با تأکيد بر کيفيت مطلوب پروندههاي ايران که براي ثبت در فهرست ميراث جهاني توسط کارشناسان ايراني تهيه ميشوند گفت: ايران تا سال 1384 موفق شده بود هفت اثر را در فهرست ميراث جهاني به ثبت برساند و از سال 85 تا 91، 18 اثر را به ثبت جهاني رسانده است. در سال 84 ايران در رتبهي 36 بود و در سال 91 در جايگاه چهاردهم قرار گرفت.
طالبيان با اشاره به تهيهي ليست موقت 26 اثر فرهنگي و 21 اثر طبيعي در کشور براي ثبت در فهرست ميراث جهاني، اظهار کرد:تثبيت پروندههاي ايران بسيار متفاوتتر از پروندههاي کشورهاي ديگر است، تدوين پروندههاي ثبت جهاني بهشکل گروهي انجام ميشود.
او در ادامه با بيان اينکه حدود 90 نفر براي تهيهي پروندهي باغهاي ايراني با يکديگر همکاري کردند گفت: امسال پروندهي کاخ گلستان که استثناييترين دارالخلافهي ايران است و پروندهي روستاي تاريخي ميمند، براي ثبت در يونسکو بررسي ميشوند.
او با بيان اينکه قصد داريم محور تاريخي اصفهان را نيز به صورت يک پرونده الحاقي به مسجد جامع اصفهان پيگيري کنيم افزود: دو پرونده «شوش» و «شهر سوخته» نيز گزينه هاي ايران براي اجلاس سال آينده کميته ميراث جهاني يونسکو است و کارشناسان يونسکو ظرف دو ماه آينده براي ارزيابي اين دو شهر باستاني به ايران مي آيند.
طالبيان از ماسوله، قنات هاي ايراني، طاق بستان، حرم امام رضا(ع)، مزار جام و آسبادهاي تاريخي به عنوان ديگر پرونده هاي تاريخي ايران براي ثبت جهاني نام برد که مراحل تهيه و تدوين را پشت سر مي گذارند.
طالبيان ادامه داد: مجموعهي قناتها، طاقبستان، منظر فرهنگي ماسوله، مرکز تاريخي زنديه در شيراز، مزار جام، مجموعهي آسبادهاي تاريخي آستان حرم امام رضا (ع) و محور تاريخي تيموري مشهد از جمله پروندههايي هستند که کار تدوين آنها در دست انجام است.
او افزود: پروندههاي جهاني شهر تاريخي اصفهان و باغهاي ايراني نيز در سالهاي آينده، بخشهايي را بهعنوان الحاقي خواهند داشت.
در بخش ديگري از اين مراسم از برخي مديران پايگاههاي جهاني کشور و تهيهکنندگان پروندههاي آثار براي ثبت جهاني از جمله محمد حسن طالبيان، افشين ابراهيمي و آتوسا مومني تقدير شد.
انتهای پیام/