فرش های کم نظیر و موزه ای کمیته امداد امام خمینی ارزشیابی شد

به گزارش روابط عمومی موزه فرش ایران  به درخواست سرپرستیِ کمیته امداد امام از موزه فرش ایران مبنی بر جداسازی و قیمت گذاری فرش های موزه ای موجود در آن نهاد ، طی دو مرحله این فرش ها تفکیک وقیمت گذاری شدند.
\n
بنا بر این گزارش، کمیته امداد امام خمینی که از بدو تاسیس  به انگیزه کمک به خانواده های تحت پوشش فعالیت های گسترده ای را در زمینه حمایت از هنرها وصنایع خانگی به انجام رسانده و هم اکنون نیز در بخش تولید فرش از فعالیت های گسترده ای در سطح کشور برخوردار می باشد ، بر اساس بخش نامه های مهم صادره در بدو پیروزی انقلاب ، نسبت به جمع آوری و نگهداری تعداد زیادی از فرش های موجود در سازمان ها ، ادارات ، وزارتخانه ها و سایر مراکز دولتی که احتمال یا قطعیت در موزه ای و منحصر بفرد بودن آن ها برای این کمیته مُحرز گریده بود اقدام ، و هم اکنون پس از گذشت بیش از سه دهه برای تعیین و قطعیت آن گروه از فرش های مذکور که می توانند به عنوان میراث ملی و فرهنگی به موزه های کشور راه یابند درخواست کارشناسی، تفکیک و قیمت گذاری آن ها را به موزه فرش ایران ارایه نموده است.البته براساس اطلاع ؛ قبلا\" نیز کارشناسی هایی برای قیمت گذاری این فرش ها صورت گرفته بود اما هیچ گاه این کار با مشاورت و همکاری موزه فرش ایران نبوده است و هم اکنون مدیریت و سرپرستی این نهاد مصمّم به تعیین قطعات موزه ای این مجموعه ی بزرگ، قیمت گذاری و تعیین تکلیف آن ها با همکاری موزه فرش ایران می باشد.

بر همین اساس تورج ژوله مشاور و کارشناس موزه فرش ایران و نسترن نیک نژاد امین اموال این موزه ،  نسبت به رویت و تفکیک این فر ش ها با همکاری پرسنل و مسئولین ذیربط در کمیته امداد امام خمینی اقدام ، و در نهایت از بین بیش از 400 قطعه فرشی که از بدو انقلاب  توسط این نهاد گردآوری و نگهداری شده اند ؛ 169 قطعه موزه ای تشخیص داده شد که ازاین تعداد ، دو قطعه صفوی و بقیه از گروه فرشهای اواسط و اواخردوره قاجار، و تعدادی نیز به دوره ی پهلوی اول تعلق داشتند. پس از تفکیک و جداسازی این گروه از فرش ها ، در تاریخ بیست و نهم خرداد  به دعوت مجدد کمیته امداد ، و با حضور آقایان عبدالله پلاسی و محمد حسین شانه زن که از خُبرگان و پیش کسوتان بازار فرش تهران هستند و  تورج ژوله  ، با نظارت و حضور اقای عمر الله حسینی سرپرست و مدیراداره نمایشگاه ها آقای مجتبی علیخانی وهمچنین نماینده اداره کل موزه های سازمان میراث فرهنگی و امین اموال موزه فرش ایران ، نسبت به قیمت گذاری فرش های موزه ای اقدام گردید.

در گزارش مکتوب کارشناسان موزه فرش ایران به مدیریت این موزه در بین این فرش ها ، آثاری از مشهور ترین هنرمندانِ درگذشته ی فرش ایران ، همچون علی هنری ، محمد ارجمند ، ژان تیمویاناکی ، علیخان عمواوغلی ، عباسقلی صابر، حاج جلیل مرندی وصادق صیرفیان وجود دارد .

تورج ژوله  نویسنده ی متخصص و پژوهشگر فرش که به عنوان مشاور و کارشناس با موزه فرش ایران همکاری دارد اعلام داشت که برخی از این فرش ها بی تردید در زمره ی آثار بی نظیر و تکرار نشدنی فرش ایران هستند. در مرحله ی قیمت گذاری به جز چند مورد ، در بیشتر موارد ارزش پیشنهادی این آثار از سوی خبرگان بازار و نماینده موزه فرش مورد توافق طرفین بود.
به قرار اطلاع در بین فرش ها، حضور آثارشاخص هنرمندان کرمان چشمگیر بود . گران ترینِ این آثار متعلق به حوزه های بافندگی کرمان اثر هنرمندانی نظیر محمد ارجند کرمانی ملقب به سلطان قالی کرمان و علی هنری ، و همچنین مرحوم حاج جلیل مرندی ازتبریز بود که ارزش سه مورد از آن ها هریک ، پانزده میلیارد ریال تعیین شد که ابعاد آن ها نیزبین 50 تا 70 متر مربع بود. در بین این آثار یک قالی نفیس از مرحوم حاج صادق صیرفیان با مساحتی نزدیک به شصت متر مربع به ارزش نه میلیارد ریال قیمت گذاری شد. درگزارش مکتوب کارشناسان موزه فرش ایران به مدیریت این موزه ، چندین بار به نحوه ی نگهداری بسیار خوب و دلسوزانه ی این آثار توسط مسئولین کمیته امداد امام خمینی اشاره گردیده است.

درنامه جداگانه ای که تورج ژوله به مدیریت موزه فرش ایران ارسال داشته است ،وی ضمن لزوم تقدیر و تشکر از مسئولین کمیته امداد به جهت اتخاذ تدابیر خوب و مناسب در نگهداری شایسته ی این آثار طی سه دهه ، پیشنهاد برگذاری نمایشگاه مشترکی ازسوی این موزه و کمیته امدادامام خمینی در محل این موزه و از بین شاخص ترین این آثار ارایه شده است .

مدیریت و کارشناسان موزه فرش ایران و همچنین مدیریت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان تهران امیدوارند که مسئولین و سرپرستی کمیته امداد امام خمینی مطابق با مصوبات و قوانین دولت بویژه بخش نامه شماره...... مورخ..... شورای عالی انقلاب و همگام با سایر سازمان ها در انتقال آثار مشابه به سازمان میراث فرهنگی و موزه ها ، بهترین و شایسته ترین تصمیم را که حافظ این آثار ملی و ارزشمند است اتخاذ نمایند.

لازم به ذکر است که از ابتدای دهه ی شصت ، سازمان های مختلفی نظیر شرکت سهامی فرش ایران که همچون کمیته امداد امام خمینی ، وظیفه جمع آوری و نگهداری چنین آثاری را برعهده داشته اند ، در انتقال چنین آثاری به موزه فرش ایران همکاری های ارزشمندی داشته اند که امید می رود از سوی سرپرستی و مدیریت کمیته ا مداد امام خمینی نیز شا هد تصمیمی ارزنده و ملی برای حفظ  و نمایش این آثار گرفته شود.

یکی از بندهی لایحه قانونی راجع به فروش فرش های دستگاه های دولتی بدین شرح است؛ فرش هایی که بنا به تشخیص کارشناسان شرکت سهامی فرش ایران و وزارت فرهنگی و آموزش عالی منحصربفرد و یا دارای ارزش هنری بوده و یا نشان دهنده هنر ملی در زمان های مختلف باشد از شمول این قانون مستثنی است و باید برای حفظ و نگهداری به موزه فرش ایران واگذار شود. فرش های متعلق به وزارتخانه ها و موسسات دولتی که به موزه فرش ایران تحویل داده می شود جزء اموال و فرش های متعلق به شرکت های دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت جزء دارایی شرکت ها و موسسات نامبرده خواهد بود و تا زمانی که مجوز لازم برای واگذاری قطعی فرش های مذکور از مراجع مربوط تحصیل نشده به عنوان امانت در موزه قالی ایران نگهداری خواهد شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1392041620