به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دامن پاک، معاون پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه در مراسم بزرگداشت یکصدوهفتادویکمین عکس تاریخی، گفت: آرشیو اسناد وزارت خارجهی جمهوری اسلامی ایران که از 113 سال قبل به ابتکار امیرکبیر شکل گرفت، مرکزی است که بررسی و پردازش اطلاعات منحصر به فرد موجود در آن می تواند راهگشای اصول و تدوین خط مشی سیاست خارجی کشور باشد.
وی ادامه داد: این مرکز در برگیرنده بیش از 50 میلیون برگ اسناد سیاسی – تاریخی است که قدیمی ترین آنها متعلق به سال 868 هجری شمسی (1463 میلادی) است، این اسناد مجموعه ای از فرامین، احکام، رقم، دستخط پروانچه، دیوانیات، اخوانیات، سیاهه ها، تصدیق ها، نقشه ها، عکس ها، معاهدات و غیره است که به همت پیشینیان جمع آوری شده و با تلاش کارکنان اداره ی اسناد و تاریخ دیپلماسی حفظ و نگهداری می شود.
دامن پاک درخصوص اهمیت تاریخی اسناد قدیمی موجود در آرشیو وزارت خارجه ی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: صرفنظراز نفیس بودن هر برگ از آن به جهت نوع کاغذ، خط، مرکب، افشانگری، جدول کشی، تذهیب، ترصیع، توقیع، ظهرنویسی، آستر، تاریخ و محل کتابت، اسلوب نگارش و نام کتاب، آنچه آنها را از دیگر اسناد آرشیوی متمایز می کند نقشی است که این اسناد می توانند در تصمیم گیری های سیاست خارجی داشته باشند.
وی تصریح کرد: با بررسی و نقد اسناد و دفاتر موجود می توان زوایای پنهان بخشی از تاریخ سیاسی گذشته و معاصر را روشن کرد و آگاهی های لازم را به کارکنان وزارت خارجه و پژوهشگران عرصه علوم سیاسی و اجتماعی درخصوص نحوه فکر و عمل، شیوه حکومتداری و روش زندگی گذشتگان بدست داد.
معاون پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه ادامه داد: با ساماندهی مرکز اسناد وزارت امور خارجه در سال 1380 و انتقال کلیه اسناد و مدارک آرشیوی از بخش های مختلف وزارتخانه به ساختمانی مجهز و منطبق با استانداردهای روز جهانی در زمینه حفظ و نگهداری اسناد در سال 1382، اکنون این مرکز به یکی از بزرگترین و پر مراجعه ترین مراکز آرشیوی کشور و منطقه تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: اداره اسناد و تاریخ دیپلماسی که در خود موزه تاریخ دیپلماسی را نیز جای داده است، بعنوان یکی از واحدهای تابعه معاونت پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی، مسئولیت مستقیم حفظ و نگهداری اسناد آرشیوی و ارائه خدمات اسنادی و پژوهشی به جامعه علمی و دانشگاهی کشور و مراجعه کنندگان خارجی را بر عهده دارد.
دامن پاک اظهار داشت: در حال حاضر اسناد مطابق با استاندارهای بین المللی در قالب 8 مخزن و در فضایی بالغ بر 7000 مترمربع انجام می شود، به طور کلی بخش آرشیو اسناد متشکل از سیزده قسمت است.
وی تصریح کرد: انتشار بالغ بر 30 جلد از فهرست نسخ خطی موجود در کتابخانه های یمن و کشورهای آسیای میانه و قفقاز توسط این مجموعه با استقبال گسترده نسخه شناسان و تاریخ پژوهان مواجه شده است، همچنین در اقدامی کم نظیر با همکاری مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی و سازمان اسناد وکتابخانه ملی ، گنجینه ای بی نظیر از تصاویر بیش از 17 هزار عنوان نسخ خطی موجود در آسیای مرکزی، شامات و شمال آفریقا بصورت یک کتابخانه دیجیتال آماده و جهت بهره برداری پژوهشگران در اختیار 8 کتابخانه بزرگ کشور قرار گرفته است.
انتهای پیام/