به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این سمیناربه مدت دو روز و در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه 27 و 28 آذرماه جاری در سالن اجتماعات موزه ملی ایران برگزار و مهمترین موضوعات مرتبط با مسائل زنان و نقش و جایگاه آنان در انقلاب اسلامی و چشم انداز آینده مورد بررسی قرار ميگيرد.
در مراسم افتتاحیه که صبح امروز برگزار شد، الهام ملک زاده دبیر اجرایی این سمینار در سخنانی با اشاره به اهداف برگزاری این سمینار گفت: نو اندیشی دینی و مسائل زنان، زن و جنگ، زن و اجتماع، زن، اسلام و فمینیست، زن و ادبیات منثور ایران و زن و انقلاب اسلامی از جمله موضوعات در نظر گرفته شده برای ميزگردهاي گوناگون این سمینارهستند.
وی با بیان اینکه دربخش میزگرد این سمینار نیز مقالاتی با موضوعاتی مانند زن، سینما، تئاتر و موسیقی ارائه می شود، اظهارکرد: این همایش به صورت دو سالانه برپا می شود که محور آن در سال جاری «صد سال اخیر و زنان جهان اسلام» است.
ملک زاده اظهار کرد: همزمان سه پنل برای سخنرانی برگزار می شود و برای هر پنل چهار سخنران در نظر گرفته شده است. البته از بعضي موضوعات به ویژه مطالعات تطبیقی استقبال بسیار بیشتری شده، بنابراین مجبور شدیم برخی مباحث را در قالب میزگرد به سمینار اضافه کنیم.
دبير اجرايي«سمينار بينالمللي زن در جهان اسلام،يكصد ساله اخير» با بيان اينكه استقبال از اين نشست علمي بسيار زياد است،گفت: شرکت کنندگانی از کشورهایی مانند عراق، کویت، لبنان، الجزایر، مصر و یمن مهمانان خارجی این سمینارهستندکه البته نماینده اروپا از کشور اتریش نیز در این همایش حضور می یابد.
ملک زاده درباره تعداد مقالات نیز گفت: از حدود 370 چکیده مقاله ارسال شده 140 چکیده پذیرفته شده است، اما حدود 110 مقاله به طور کامل برای ما ارسال شد البته 27 مقاله نیز از هیات علمی انجمن در سمینار شرکت می کنند.
دبیر اجرایی این سمیناردرباره علت برگزاری همایش با محوریت زنان جهان اسلام در صد سال اخیر اظهار کرد: در نخستین سمینار به زنان در ادوار مختلف تاریخی پرداختیم و موضوع دومین سمینار زن در ایران معاصر (از اوایل قرن نوزدهم تا مشروطه) بود، سومین سمینار نیز به زنان در گستره تاریخ پس از اسلام اختصاص داشت.
ملک زاده افزود: همان زمان تلاش کردیم که حضور زنان در ادوار مختلف تاریخ را تقطیع زمانی کنیم، بنابراین در همایشهای بعدی به وضعيت زنان از ابتدای اسلام تا قرن 7، حضور زنان از قرن هشتم تا 18 (از زمان صفویه تا قاجار) و حضور زنان در قرن 19 و 20 (از قاجار تا انقلاب اسلامی) اختصاص پیدا کرد. در همایش ششم نیز تلاش کردیم که به وضعیت زنان از جنگ جهانی اول تا کنون بپردازیم و موضوعات همایش حتی می تواند شامل تحولات وضعیت زنان ایرانی در حال حاضر نیز شود.
وی با اشاره به حضور زنان اقلیت های مذهبی در همایش «زن در جهان اسلام یک صد سال اخیر» گفت: این زنان می توانند صنایع دستی و آثار خود را در غرفه هایی عرضه کنند، علاوه بر آن نمایشگاه عکس در بخش جنبی همایش برگزار می شود. دو مستند نیز در مورد وضعیت زنان در معرض دید عموم پخش می شود.
وی با اشاره به تاثیر برگزاری چنین سمینارهایی اظهار کرد: چنین همایش هایی موجب تعامل بیشتر زنان و آگاهی از تجربیات یکدیگر می شود.
منصوره اتحادیه ، دبیر علمی این سمینار نیز در سخنانی گفت: زنان نقش مهمی در ادوار مختلف تاریخی ایفا کرده اند و با انجام پژوهش ها می توان به این نکته دست یافت.
وی گفت: لازم است نگاه دوباره ای به تاریخ شود و نقش نیمی از جمعیت جوامع (زنان) مشخص شود.
وی با بیان اینکه در سمینار زن در جهان اسلام درباره اوضاع اجتماعی زنان در اوایل قرن بیستم سخنرانی می کند، اظهار کرد: طبق قوانین اسلام زنان حق معامله دارند؛ بنابراین در طول تاریخ در فعالیتهای تجاری اعم از اجاره کردن و اجاره دادن، قرض کردن و قرض گرفتن نقش داشته اند.
این استاد دانشگاه با اشاره به ضرورت آگاهی از وضعیت زنان کشورهای همسایه گفت: کارهای تطبیقی نسبتا زیادی به دبیرخانه سمینار ارسال شده است و این آثار می تواند کمک موثری در شناخت توانایی ها و وضعیت زنان کشورهای همسایه داشته باشد.
درادامه این همایش دكتر صادق آئینهوند مورخ و پژوهشگر برجسته كشور در سخنانی با اشاره به نقش زن و جایگاه این قشر درپیشبرد وقایع مهم تاریخی در ایران گفت: به هیچ عنوان نمی توان از نقش زنان در موفقیت های ایران در ادوار تاریخی چشم پوشی کرد.
وی افزود: در حال حاضر باید با یک بررسی دقیق جایگاه زنان و نقش آنان در مدیریت جامعه و در اختیار گرفتن کارهای مهم بررسی شود چراکه افزایش قبولی دختران در دانشگاه ها نمی تواند دلیل محکمی بر حضور موفقیت امیز زنان در جامعه باشد.
وی اضافه کرد: زنان جایگاه مهمی دارند و باید در مورد نقش و جایگاه آنان در دولت و مجلس به برنامهریزیهای جدیدی دست یافت.
این استاد دانشگاه در ادامه صحبت های خود با اشاره به صحبت های مقام معظم رهبری در خصوص جایگاه و نقش زنان خاطر نشان کرد: توجه به بیانات معظم له می تواند در تبیین راهکارهای مناسب در این حوزه به ما ياري رساند.
گفتنی است سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، معاونت امور زنان و خانواده رياست جمهوري، بنياد بين المللي پژوهشي استاد شهريار، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي، پژوهشکده امام خميني(ره) و انقلاب اسلامي، مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامي، مؤسسه فرهنگي ميرداماد، نشر تاريخ ايران، انجمن زنان مدير کار آفرين پژوهشکده تاريخ اسلام، دانشگاه مفيد، انجمن ايراني تاريخ اسلام و انجمن ايراني تاريخ، مؤسسه امام موسيصدردر برگزاري اين همايش همکاري مي کنند.
آشنايي با مطالعات زنان در کشور هاي اسلامي، آشنايي با رويکردهاي نوين در حوزه اسلام و مساله زنان، شناخت و تبيين موقعيت زن در تاريخ و جوامع اسلامي در دوران جديد و معاصر و فراهم آوردن عرصه اي براي هم انديشي پژوهشگران در حوزه مسائل زنان و اسلام از جمله اهداف برگزاري اين همايش است.
تبار شناسي مسايل زنان، تاريخ نگاري زنان و زنان و تفکر ناسيوناليسم در جهان اسلام از جمله ديگر محورهاي علمي ششمين همايش بين المللي زن در جهان اسلام ، يکصد ساله اخير است.
/108
انتهای پیام/