همچنین مقارن با بروز عوارض متعدد کالبدی در یک مجموعه تاریخی- فرهنگی شهری(ارگ بم)، گستره ای از ضایعات کالبدی و اندوه اجتماعی بر اهالی آن شهر حادث شد که در چنین شرایطی توجه به ابعاد فرهنگی اجتماعی در نجات بخشی و مرمت ارگ تاریخی فرهنگ بم از اهمیت ویژه و دوچندان برخوردار بوده است.
مرمت در ارگ بم نتوانسته و نمی تواند صرفا ناظر بر وجوه کالبدی باشد، بلکه لازم است با رویکرد فرهنگی-اجتماعی مدنظر قرار گرفته و منجر به ایجاد تحول در جامعه معاصر و منقلب ساختن آن شود.
البته بر حسب درایت و دانش هیات مرمتگر این اثر و نیز همسویی مدیران، مسئولین و جامعه با رویکرد یاد شده در طی یک دهه گذشته این فرآیند به نحو قابل قبولی تامین شده اما لازم است تقویت این بخش همچنان و با قدرت و قوت کافی و اصولی در دستور کار حفاظت و مرمت قرار گیرد.
وجود همپیوندی میان ارگ تاریخی بم و قلمرو فرهنگی آن با زندگی مردم در قالب برگزاری برنامهها و تحرکات اجتماعی توام با معرفی تلاش ها و اقدامات نجاتبخشی و مرمتی صورت پذیرفته در این مجموعه منجر به اشاعه شادابی اجتماعی-فرهنگی و القا روح اعتماد به نفس در سطح جامعه بومی این شهرستان خواهد شد.
توجه به ابعاد احساسی و شناختی مستتر در نگرش مردم، نسبت به فرآیند حفاظت و مرمت در این مجموعه تاریخی فرهنگی نه تنها زمینه ساز رفتاری حفاظتی و مشارکتی در این ارتباط خواهد بود بلکه فرآیند حفاظت و مرمت را به عاملی متعالی در مقیاس عوامل هنجاروار اجتماعی مبدل خواهد کرد.
در شریط یاد شده اهمیت توجه به ایجاد ارزش یابی اجتماعی مثبت در جامعه حال حاضر به نسبت اقدامات صورت پذیرفته توسط این پایگاه میراث جهانی از جمله اصول و مبانی پایدار در حفاظت و مرمت محسوب میشود که لازم است همچنان به موازات رویکردهای فنی و تاریخی مرمت مورد توجه و برنامه ریزی اصولی قرار گیرد.
عضو هیات علمی گروه مرمت دانشگاه هنر تهران
مدیرپایگاه میراث جهانی سلطانیه
انتهای پیام/