محمد باقری در گفتگو با میراث آریا(chtn) گفت: شهرستان چرام یکی از 8 شهرستان استان کهگیلویه و بویراحمد است که در میان شهرستانهای بویراحمد، کهگیلویه و گچساران واقع شده، به دلیل خاک حاصلخیز و آب فراوان یکی از باارزش ترین دشت های استان به نام دشت چرام را در خود جای داده و در این دشت به نسبت کوچک بیش از 10 روستای تاریخی و تعدادی زیادی محوطه و بنا در آن شکل گرفته است، این وضع خود به تجمعات انسانی کمک کرده و حداقل از 10 هزار سال قبل این دشت را به عنوان مسکن خود انتخاب کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: این وضع بخصوص در طول 400 سال اخیر به شکل گسترده تری ادامه پیدا کرد و تعداد زیادی روستای تاریخی در این دشت شکل گرفته و بناهای مسکونی زیادی از آن دوران تا کنون در داخل این روستاهای به وجود آمد.
وی تصریح کرد: از اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی و به دنبال سياست اسکان عشایر، تعدادی از عشایر منطقه به این روستا مهاجرت کردند و به دلیل خالی بودن، این خانههای تاریخی آنان را به تصرف خود درآورده و در آن ساکن شدند، ابتدا از آن به عنوان محل اسکان خود و احشام استفاده کرده و بعدها به دلیل ساخت خانه های بهتر تنها از آنان برای استفاده احشام خود استفاده کردند.
باقری افزود: با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور در سال 1366، روند توجه بهتر به این آثار پیگیری شد، در ابتدا به دلیل احترام به مالکیت خصوصی افراد ساکن در این بافت های تاریخی، امکان تملک این آثار میسر نشد و سازمان به دلیل کمبود اعتبارات تملک، تصمیم گرفت تا دریک اقدام و بنا به ضرورت تصميم به مرمت اضطراري تعدادي را در دستور کار قرار دهد.
مدیرکل میراث فرهنگی کهگیلویه گفت: درروستاهای القچین، شیخ حسین، موگر و ... تعدادی از این خانه ها شناسایی و در قالب طرح مشارکت با همراهی مالکین اقدام به مرمت این آثار شد که با سیاست های تشویقي سازمان از قبیل معافیت های مالیاتی، معافیتهای عوارض شهرداری، تغییر کاربری های همگون همکاری در مرمت و احیاء، در نظر گرفتن تسهیلات و واگذاری به اشخاص حقیقی، ما امیدواریم که در آینده استقبال خوبی از این طرح شود.
وی اظهار داشت: از نکات جالب توجه در این طرح اینکه در بعضی از این روستاها مردم بار دیگر این آثار تاریخی را به مکان اسكان خود تغییر داده و در این بناها ساکن شدند.
باقری عنوان کرد: با توجه به کمبود اعتبارات در حوزه خرید املاک، لزوم یک کار فرهنگی گسترده در این خصوص لازم به نظر می رسد که سایر دستگاه های فرهنگی و حاکمیتی استان، با سرمایه گذاری در این اماکن تاریخی، ضمن احیا و باز زنده سازی این آثار تاریخی با ارائه کاربری های مناسب از قبیل کتابخانه، کلاس های آموزشی، آموزش صنایع دستی و... از روند تخریب و استفاده ناهمگون از این آثار جلوگیری بعمل آید.
وی در پایان گفت: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد از تمامی افراد، گروهها و سازمانهای دولتی برای بازسازی و احیاء این آثار دعوت می کند و همه گونه امكانات فکری و تهیه طرح درخصوص مرمت را نیز در اختیار افراد قرار خواهد داد.
انتهای پیام/