مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی خبر داد: کتابخانه تخصصی دفتر پژوهشهای فرهنگی-تاریخی یحیی ذکا جهت بهره برداری پژوهشگران بازگشایی شد.

به گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی فرزین حق پرست همزمان با 28 دی ماه و سالروز درگذشت یحیی ذکاء محقق و پژوهشگر برجسته کشور ضمن اشاره به خدمات و فعالیت های فرهنگی شادروان یحیی ذکاء در عرصه تاریخ، فرهنگ و هنر ایران افزود: کتاب های اهدایی زنده یاد ذکاء مجموعه ای ارزشمند برای پژوهشگران در زمینه های تاریخ، باستان شناسی و هنر محسوب میشود.

وی همچنین از اختصاص و آماده سازی یکی از اتاقهای این مجموعه جهت چیدمان لوازم شخصی استاد و نمایش آن برای علاقمندان خبر داد.

وی تاکید کرد : برنامه ریزی ، مطالعه و پژوهش محور اصلی برنامه های میراث فرهنگی استان خواهد بود و مرحوم ذکا یکی از نماد های شایسته پژوهش در عرصه میراث فرهنگی کشورمان است که می بایست بیشتر مورد توجه قرار گیرد .

دکتر فرزین حق پرست در پایان به شخصیت برجسته مرحوم یحیی ذکا اشاره کرد و گفت : زنده یاد ذکاء در برنامه ریزی و راه اندازی بسیاری از موزه های کشور از جمله موزه های فرش، رضا عباسی، هنرهای تزئینی، آبگینه و نگارستان نقش داشت، از این رو میتوان ایشان را یکی از بنیان گذاران موزه در ایران نامید.

لازم به ذکر است زنده یاد یحی ذکاء به سال 1302 هجری شمسی در تبریز دیده به جهان گشود. وی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه رشدیه تبریز به پایان رساند، در سال 1316 به دلیل انتقال پدر به پایتخت همراه خانواده به تهران رفت. تحصیلات متوسطه را در دبیرستان فیروزبهرام ادامه داد. ذکاء سپس وارد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران شد و به تحصیل در رشته باستان شناسی پرداخت. در سال 1335 با رتبه اول از این دانشکده فارغ التحصیل و وارد خدمت در وزارت فرهنگ و هنر شد.

وی مدتی را در سمت ریاست موزه مردم شناسی فعالیت نموده و چندی بعد به همت او موزه هنرهای تزئینی تاسیس شده است و ضمن آنکه برای مدتی نیز ریاست کتابخانه ملی ایران را برعهده داشت .

تالیفات ایشان حدود 40 عنوان کتاب در موضوعات گوناگون از جمله: هنر، باستان شناسی، تاریخ (تاریخ باستان، تاریخ لباس، تاریخ ارتش، تاریخ قاجار)، زبان شناسی و مردم شناسی را شامل میشود. وی در 28 دی ماه 1379 بر اثر بیماری درگذشت.

مرحوم ذکاء به زادگاهش تبریز عشق می ورزید. همین علاقه، استاد را بر آن داشت تا در واپسین سال های عمر کتاب خانه شخصی خود را به سازمان میراث فرهنگی اهداء کند تا مورد استفاده پژوهشگران و محققین قرار گیرد، بدین منظور میراث فرهنگی آذربایجان شرقی یکی از خانه های قدیمی تبریز بنام ((خانه لاله ای)) را با موافقت استاد در سال 1378 خریداری و بلافاصله عملیات استحکام بخشی و مرمت در آن را به اجرا گذاشت، با اتمام کار مرمت این خانه و انتقال کتاب های استاد به تبریز دفتر پژوهش های فرهنگی و تاریخی ذکاء طی مراسمی در 28 اردیبهشت ماه 1380 همزمان با روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی در تبریز افتتاح شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1392110116