قوانین اخلاقی موزه ها را هدایت می کنند

نشست تخصصی با حضور رئیس کمیته اخلاق حرفه‌ای ایکوم و تنی چند از مسئولین سازمان میراث فرهنگی و موزه داران تهران در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد،در این نشست که روز گذشته با حضور مارتین شارر رئیس کمیته اخلاق حرفه‌ای «ایکوم»،محمد رضا کارگر مدیرکل موزه ها ،سيداحمد محيط طباطبايي رييس سابق كميته ملي موزه هاي ايران،صمد سامانیان مدیر تحصیلات تکمیلی دانشگاه هنر و جمعی از موزه داران تهران در مجموعه سعدآباد برگزار شد، اخلاق حرفه‌ای موزه‌داری مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.

در ابتدای این نشست  مدیر کل اداره موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی ـ تاریخی گفت: دانش موزه داری ایران با قدمت بیش از هشتاد سال ،جایگاه ویژه ای در کشورهای منطقه دارد و با استفاده از تجارب علمی جهان ،تعامل با موزه های دنیا و برگزاری نمایشگاه های مشترک بین المللی، برگزاری پروژه های فرهنگی و چاپ کتاب می توانیم این جایگاه را ارتقاء دهیم.

محمد رضا کارگر در این نشست تخصصی با ابراز خرسندی از حضور رئیس کمیته اخلاق حرفه‌ای شورای بین‌المللی ایکوم (سازمان جهانی موزه‌ها) مارتین شارر،در ایران افزود:حضور  وی در ایران فرصت بسیار خوبی است جهت گزارش وضعیت موزه ها،آثار تاریخی و همچنین وضعیت اجتماعی ایران   به ایکوم ،ما از هم اکنون از دکترشارر برای سفرهای بعدی به ایران دعوت می کنیم.

سید احمد محیط طباطبایی نیز در جمع موزه داران گفت: ایکوم به عنوان یک کمیته توصیه کننده و یک نهاد غیر دولتی است و مصوبات آن باید از سوی شرایط قانونی هر کشوری مورد قبول باشد تا این کمیته جنبه قانونی پیدا کند پس یکی از مهمترین ابعاد کمیته بین المللی موزه ها در جهان اخلاق است و آنچه اساس منشور ایکوم را تشکیل می دهد اخلاق حرفه ایی است که توصیه می شود در همه کشورها ترجمه و در دانشگاه ها برای دانشجویان رشته موزه داری تدریس شود.

وی افزود: مهمترین ثروت یک جامعه که افراد را به اعمال صحیح سوق می دهد اخلاق می باشد و  بالطبع ایکوم نیز اخلاق را مبنا و اساس کارهای خود قرار می دهد.

رئیس کمیته اخلاق حرفه‌ای ایکوم نیز با اشاره به سفر 14 روزه خود گفت:در طی این سفر بسیاری از شهرها ، میراث فرهنگی و مردم فوق العاده میهمانواز ایران را دیدم ، با این سفر تصور ذهنی ام در مورد کشور و مردم ایران کاملا تغییر کرد چرا که متاسفانه مردمان بسیاری در اروپا داوری درستی در مورد کشور ایران ندارند.

 مارتین شارر در ادامه به معرفی مختصری از کمیته های ایکوم پرداخت و افزود: همه شما با تشکیلات پیچیده و کمیته های بسیاری که در ایکوم وجود دارد آشنا هستید  ولی کمیته اخلاق حرفه ایی در ایکوم از مهمترین آنهاست اساس و مبنای اصلی کار ما کدهای اخلاق حرفه ای هستند که به زودی به زبان فارسی در اختیار شما قرار می گیرد.  

وی ابراز داشت: این قوانین اخلاقی هستند که موزه ها را هدایت می کنند بر همین اساس قوانینی به صورت کدهای اخلاقی حرفه ای تعیین شده که از سال 1985 بررسی آنها آغاز شده و پس از مطالعات بسیار قوانین و کدهای کنونی از سال 2004 وضع شد.

شارر با اشاره به اهداف این کمیته در ایکوم اضافه کرد: این کمیته 11 عضو دارد و از مهمترین اهداف آن پیگیری قاچاق کالا و حفاری های تاریخی غیرمجاز می باشد،میانجی گری میان موزه ها ، مسئولیت بررسی اخلاق غیر حرفه ای در میراث فرهنگی و پیگیری آثاری که به صورت قاچاق از یک کشور خارج می شود و نحوه بازگشت آنها به مکان اصلی آن از فعالیت های اصلی این کمیته است.

رئیس کمیته اخلاق حرفه‌ای ایکوم، آموزش به آموزش دهندگان در خصوص اجرای صحیح اخلاق حرفه ای را از دیگر وظایف کمیته برشمرد و تأکید کرد: یکماه پیش کدهای اخلاق حرفه ای برای موزه هنرهای معاصر ارسال شده و این روند باید ادامه یابد و  این کدها به موزه های سراسر دنیا منتشر و توزیع شود.

در پایان این نشست طی پرسش و پاسخ میان موزه داران،مسئولین سازمان و دکتر شارر سوالات، نظرات و پیشنهادات مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.

انتهای پیام/

کد خبر 139302074