مدير كل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان سمنان بر حفظ و اشاعه آئين هاي سنتي تاكيد كرد.
به گزارش روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگری استان سمنان، «محمدحسين بحرالعلومي» در مراسم برگزاري نخستين جشنواره آئين امامدر در ديباج دامغان، گفت: سازمان ميراث فرهنگي متولي حفظ آئين ها، رسوم و بناهاي تاريخي است و بايد آئين هايي مانند امامدر، حفظ شوند.
وي با بيان اينكه آئين امامدر نشانگر اصالت ديباج و مردم اين منطقه است، افزود: مردم منطقه نير بايد نسبت به حفظ اين آئين و ساير رسوم سنتي، توجه داشته باشند.
وي با اشاره به قدمت تاريخي حرم امامزاده محمد، گفت:اين امامزاده فرزند بلافصل امام جعفر صادق(ع) است و بر اساس مطالعات باستان شناسي، اين بنا بيش از 750 سال قدمت دارد و نشانگر سبقه تاريخي اين منطقه است.
بحرالعلومي با اشاره به اينكه این آئین سنتی هر ساله از ابتدای فصل بهار آغاز می شود و تا پایان این فصل ادامه دارد و با انجام شیردوشی و قربانی کردن گوسفندان و تقسیم آن بین مستمندان و امامزاده دیباج برگزار می شود، افزود: اين موضوع نشانگر اعتقاد بالاي مردم ديباج است.
وي هدف از اجرای آئین سنتی امامدر را شکرگزاری از خداوند متعال عنوان کرد و افزود: اين مراسم بايد هر ساله برگزار شود.
بر اساس این آئین، دامداران با آغاز فصل بهار و پس از علف خور شدن بره و بزغاله ها و به هنگام بردن دامها به کوهستان به سمت بارگاه امامزاده محمد دیباج آمده و اولین شیر دوشی سال را با صلوات مکرر بر محمد و آل محمد آغاز می کنند.
هر دامدار پس از اتمام شیردوشی نیمی از شیر گله خود را بین مردم محل خیرات می کند تا مستمندان نیز از برکت دام بی بهره نمانند و نیمی دیگر را به متولی امامزاده می سپارد که وی نیز آن را فروخته و برای هزینه های جاری امامزاده به مصرف می رساند.
در حین این مراسم که با همراهی اهالی صورت می گیرد، یکی از بهترین گوسفندان را انتخاب کرده و قربانی می کنند و این قربانی نیز بر همان منوال به دو نیم تقسیم شده و خیرات می شود.
هرساله بیش از 16 هزار راس گوسفند بر اساس این آئین شیردوشی مي شوند.این گله ها طی 10روز در کنار درخت کهنسال ارس دیباج و در جوار امامزاده محمد این شهر شیردوشی می شوند.
با توجه به اعتقاد مردم دیباج به اجرای این آئین، چنانچه دامداری موفق به اجرای آئین امام در نشود، گوسفندان در طول سال برای وی درآمد نخواهند داشت و در نتیجه در اواسط سال اقدام به اجرای این آئین می کند.
جشنواره آئين امامدر ششم خرداد ماه همزمان با عيد مبعث در شهر ديباج و در جوار حرم امامزاده محمد با استقبال بيش از چهار هزار نفر از مردم و گردشگران برگزار شد.
آئین امام در که نوعی شکرگزاری از نعمات الهی است به شماره 890 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
انتهای پیام/