*امین عارف نیا - نيمه خرداد هر سال يادآور روزهاي سفر مردي تاريخ ساز است كه مستحضر به لطف پروردگار، متكي به اراده خود و معتقد به عظمت ملت در اوج صلابت، نهضتي را رهبري كرد كه بزرگترين رويداد سياسي قرن بيستم قلمداد گرديد.
پرداختن به ميراث زندگاني مردي بزرگ و تاريخساز، چون امام خميني(س) هم آسان است و هم دشوار؛ آسان از آن جهت كه ميراث ناملموس اين حيات طيبه از ملموسترين رويدادهاي تاريخي براي مردمي است كه در بطن حوادث دهههاي اخير، عمق انديشه و ابتكار عمل رهبري مجاهد و فقيهي روشن ضمير را درك و خود انگيخته، هم گام با رهبرشان حوادث پيش و پس از انقلاب اسلامي را لمس كردهاند.
آسان از آن جهت كه رهبر كبير انقلاب اسلامي از جنس مردم بود و در طول حيات پربارش كوشيد در ميان مردم و به سبك مردم زندگي كند، چه آن روز كه در قامت مرجع تقليد در خانهاي كوچك در شهر مقدس قم ساكن بود، چه آن روز كه به واسطه تبعيد در نجف اشرف زندگياي كاملاً متوسط را براي خود برگزيد و چه آنگاه كه در قامت رهبر جمهوري اسلامي، سكونت در خانهاي استيجاري و خطابه در حسينيهاي بيپيرايه را بر زندگياي به سبك طبقات حتي متوسط ترجيح داد.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) آسان است؛ چرا كه خانه استيجاري به يادگار مانده از او كه روزي مركز صدور مهمترين فرمانهاي حكومتي عصر حاضر، محل نگارش پرمغزترين نامهها، محل پيوند انقلابي هزاران دلباخته عاشقي -كه نامهاي بلندشان بر كوچه كوچه شهرهايمان نقش بسته است - و محل سير و سلوك مردي آسماني بود، براي هر بينندهاي الهامبخش است.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) آسان است؛ چرا كه روزهاي به يادگار مانده از او در تقويم ما با ايمان و اعتقاد و ريشههاي مردمان اين سرزمين پيوند خورده است. از روز جمهوري اسلامي كه نشاني از عمق اعتقادش به مردمسالاري بود، تا روز قدس كه نمادي از حمايت از مظلوم و صيانت از حق ملتهاست. از روز بسيج مستضعفين كه گوياي اتكايش به تودههاي مردم بود تا روز تسخير لانه جاسوسي كه گوياي قد برافراشتن در برابر استكبار، آن هم با اتكا به جواناني عميقاً معتقد به صيانت از حقوق مردم بود.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) آسان است؛ چرا كه سخنش تماماً از سر اعتقاد و صداقت بود و خود قبل از ديگران عامل به كلامش بود. كلامش ساده و عامه فهم و نوشتههاي عميق فلسفي و اشعار سرشار از ظرايف عرفانيش گاه براي اهل فلسفه و معنا نيز سخت و تأملبرانگيز بود.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) آسان است؛ زيرا او نخستين كسي بود كه در 24 ديماه 1359 مشخصات داراييهاي ناچيز خود را براي ديوان عالي كشور ارسال كرد و در بيانيهاي كه 11 تيرماه 1368 از جانب ديوان مذكور منتشر شد تصريح گرديد كه نه تنها بر داراييهايش افزون نشده، بلكه قطعه زمين موروثي از پدر در خمين را در زمان حياتش به مستمندان واگذار كرده و از ملك ايشان خارج شده است.
ميتوان صدها برهان و دليلي ديگر براي اثبات آسان بودن پرداختن به ميراث اين مجاهد نستوه عرضه كرد. اما در كنار همه اين برهانها، دلايلي كه شايد استنتاج و تحليل آنها از فهم اهل معني و فلسفه و برهان نيز دشوار باشد گوياي سختبودن پرداختن به اين ميراث است.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ زيرا كمتر كسي را ميتوان در قرنهاي اخير يافت كه نه تنها بر پهنه سرزمين بلكه بر ميليونها قلب حكومت كرده باشد. كمتر كسي را ميتوان يافت كه با فرمانش هزاران انسان عاشق داوطلب براي شهادت صف ببندند.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ چرا كه كمتر كسي پيشبيني ميكرد نامه سرشار از اندرز و بيم پيرمردي به رهبر دومين قدرت هستهاي دنيا كمتر از يك دهه بعد محقق شود.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ چرا كه وزير امور خارجه دومين ابرقدرت جهان آنگاه كه پاسخ رهبرش را براي رهبر ايران آورد پيشبيني نميكرد نويسنده آن نامه در خانهاي كوچك، در اطاقي 12 متري، با وسايلي در نهايت سادگي و با لباسي سادهتر از ساده نشسته برتختي كه بر فرازش قرآن و جانماز و يك راديوي 2 موج قرار دارد از او با استكاني چاي پذيرايي خواهد كرد و در جوابش خواهد گفت: به آقاي گورباچف بگوييد: شما پيام من را درك نكرديد!
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ چرا كه كمتر كسي پيشبيني ميكرد كشوري انقلابي كه ارتشش تا مرز انحلال پيش رفته بود و شرق و غرب برآن شوريده بودند، نه تنها 8 سال توان ايستادگي داشته باشد، بلكه حتي يك وجب از خاكش را از كف ندهد.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ چرا كه كمتر كسي تصور ميكرد توهين به پيامبر اسلام، به صدور حكمي آنچنان شجاعانه خواهد انجاميد كه تا سالها كسي به خود جرأت تعرض به حريم مقدسات مسلمانان را ندهد.
پرداختن به ميراث امام خميني(س) سخت است؛ چرا كه كمتر كسي تصور ميكرد با انتشار خبر رحلتش، زلزلهاي عظيم رخ دهد و حادثهاي رخ نمايد كه كسي توان كنترل احساسات ميليونها انسان دلسوخته را نداشته باشد و صحنههايي پديد آيد كه در تاريخ نمونهاي براي آن وجود ندارد.
در كنار اين موارد انگشت شمار ميتوان هزاران نمونه ديگر براي اثبات سختبودن پرداختن به ميراث امام خميني(س) برشمرد.
اما اين برهانهاي سهل و سخت كار را بر ميراثداران و ميراثبانان رهبر مردميترين انقلاب قرن اخير دشوار ميكند.
دشوار از آن جهت كه در معرفي شخصيت، آراء و انديشههاي امام(ره) بايد آنچنان دقيق بود كه ظرايف شخصيت ايشان در پس چهره رسمي بنيانگذار جمهوري اسلامي گم نشود.
آري ميراث ماندگار امام (ره)، حكومت بر قلبها است.
*رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی
انتهای پیام/