مدیرکل دفتر امور پایگاهها گفت: از مزایای ثبت محوطههای تاریخی در فهرست میراث جهانی، آگاهیرسانی و اطلاعرسانی به جامعه جهانی است که موجب افزایش فعالیت گردشگری و به دنبال آن جذب منابع مالی و رونق اقتصاد محلی و عامه مردم میشود البته کمکهای بینالمللی دیگری نیز شامل کشورهای عضو کنوانسیون میشود که از جمله می توان به انجام مطالعات علمی و اعزام کارشناسان متخصص به محوطه، تهیه تجهیزات غیرقابل تهیه برای کشورهای متقاضی، اعطای وامهای درازمدت کمبهره و اختصاص کمکهای بلاعوض در موارد استثنایی اشاره کرد.
فرهاد عزیزی در گفتگو با میراث آریا(chtn) افزود: افزایش چشمگیر تعداد آثار قرار گرفته در فهرست میراث جهانی در ایران ناشی از عمق فرهنگ، تاریخ و تمدن این کشور است، از هفده اثری که هم اکنون در فهرست میراث جهانی در ایران به ثبت رسیده اند، هر یک دارای معیارهایی هستند که علاوه بر بی نظیری و استثنایی بودن آنها غیرقابل مقایسه با یکدیگر نیز بوده و نشان دهنده تنوع و گوناگونی آثار نیز است.
وی ادامه داد: براساس تعریف کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان که مرکز میراث جهانی نیز به عنوان یکی از سه رکن آن محسوب می شود، میراث فرهنگی شامل آثار، مجموعه ها و محوطه های تاریخی و فرهنگی بوده و میراث طبیعی نیز آثار، مجموعه ها و محوطه های طبیعی، ترکیبات زمین شناسی و جغرافیایی ویژه ای را شامل می شود که دارای ارزش جهانی استثنایی باشند. برای تعیین ارزش جهانی استثنایی در حال حاضر، تنها یک مجموعه معیار وجود دارد که شامل 10 بند بوده و آثار با آنها مورد ارزشیابی قرار می گیرد. مهم ترین امتیاز پذیرش کنوانسیون میراث جهانی قرار گرفتن در مجموعه ای است که در آنجا به اهمیت و ارزش آثار ارزشمند واقف هستند و در زمینه حفاظت و مراقبت از میراث فرهنگی جهان متعهد هستند.
مدیرکل دفتر امور پایگاههای جهانی تصریح کرد: محوطههایی که در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاند از برنامهها و اقدامات حفاظتی و شیوههای نظارتی متناسبی نیز بهره خواهند شد که شامل آموزشهای فنی لازم به تیمهای بومی مدیریت محوطه است. از مزایای دیگر ثبت محوطه در فهرست میراث جهانی، آگاهیرسانی و اطلاعرسانی به جامعه جهانی است که موجب افزایش فعالیت گردشگری و به دنبال آن جذب منابع مالی و رونق اقتصاد محلی و عامه مردم میگردد البته کمکهای بینالمللی دیگری نیز شامل کشورهای عضو کنوانسیون میشود که عبارتاند از انجام مطالعات علمی و اعزام کارشناسان متخصص به محوطه، تهیه تجهیزات غیرقابل تهیه برای کشورهای متقاضی، اعطای وامهای درازمدت کمبهره و اختصاص کمکهای بلاعوض در موارد استثنایی. البته کشورهای عضو باید جهت نامزدی برای ثبت در فهرست میراث جهانی، اسامی آثار واجد ارزش تاریخی یا فرهنگی، طبیعی را در قالب فهرست موقت تهیه و اثری را از این فهرست انتخاب و برای تهیه پرونده معرفی کنند. پس از تهیه پرونده اثر نامزد شده و ارجاع به کمیته میراث جهانی، از نظرات دو سازمان (ICOMOS) در زمینه میراث فرهنگی و (IUCN) در زمینه میراث طبیعی بهره گرفته میشود. این دو سازمان پیشنهاد خود را به کمیته میراث جهانی که یکبار در سال تشکیل جلسه میدهد ارایه میدهند تا درباره ثبت یا عدم ثبت آثار در فهرست میراث جهانی تصمیمگیری شود.
عزیزی یادآور شد: در کشور ما دو مرجع ملی کنواسیون وجود دارد. سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور درباره آثار میراث فرهنگی و کالبدی و سازمان حفاظت محیطزیست در خصوص میراث طبیعی. کلیه آثار واجد ارزش فرهنگی- تاریخی، در ابتدا برای کسب اطلاعات لازم برای شناخت ارزش اثر، ایجاد علاقه و مشارکت مردم در حفاظت از آن و کنترل تغییرات و ساختوسازها در اطراف آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت میرسند و درعینحال مسئولیتهایی علاوه بر تعهدات لازم برای سازمانهای ذیربط ایجاد مینمایند.
وی تصریح کرد: بدیهی است که میراث فرهنگی و جهانی یک منبع غیرقابلبرگشت و تجدید ناپذیر و درعینحال آسیبپذیر است که هدف از حفاظت آنها، صیانت از ارزشهایی است که بهواسطه آن در فهرست میراث قرارگرفتهاند و برنامهریزی حفاظت از آنها بهویژه زمانی که در محیط و مناطق روستایی و شهرهای بزرگتر قرارگرفته است، خود جزئی جدایی ناپذیر از برنامههای توسعه منطقهای و ملی به شمار میرود و لازم است با دیدگاههای اجتماعی، اقتصادی و گردشگری همخوان بوده و موردتوجه مدیریت واحد شهری، منطقهای و حتی ملی قرار گیرد.
عزیزی افزود: ثبت شهر سوخته در فهرست میراث جهانی به عنوان فرصتی بی نظیر جهت مشارکت، همدلی و همراهی مردم بومی منطقه در راستای حفاظت و صیانت از آثار تاریخی و در نهایت وحدت ملی و همچنین بستر و جایگاهی برای معرفی ارزش های فرهنگی- اجتماعی کشور عزیز ایران اسلامی در سطح بین المللی باشد.
وی در پایان اظهار داشت: دفتر امورپایگاههای سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ضمن تشکر از کلیه مسولین محترم محلی، استانی و ملی که شرایط را جهت این مهم فراهم کردند، مطرح شدن مجدد کشور مان در سطح بین المللی را به مردم عزیز به ویژه مردمان سخت کوش و بزرگ سیستان و بلوچستان تبریک گفته و آمادگی کامل خود را جهت حفاظت و معرفی شایسته تر این اثر اعلام می دارد.
انتهای پیام/