هوای 40درجه و محدودیتهای ماه مبارک رمضان به نظر نمیرسد مایه نگرانی گردشگران باشد. تقریبا یکسالی از تشکیل دولت رییسجمهور روحانی میگذرد اما اثرات دولت تازه او از همین حالا ظاهر شده است. جمهوری اسلامی ایران هنوز مرکز توجه بینالمللی برای مذاکرات هستهای است. بههرحال ایران بهخاطر موضوع دیگری مورد توجه است: در صدر آژانسهای مسافرتی بهعنوان مقصد گردشگری قرار دارد. باوجود هوای 40درجه تیرماه امسال (ژوییه 2014) و محدودیتهای ماه مبارک رمضان که در آن افراد مجاز به خوردن و نوشیدن در ملاعام نیستند، تقریبا تمام هتلها در شهرهای بزرگ ایران پر هستند.
طبق گفته مقامات رسمی، بازدید گردشگران خارجی از ایران در مقایسه با بهار 2013، 215درصد افزایش داشته است؛ حدود 23هزارو600 گردشگر خارجی در نخستین ماههای سال شمسی ایرانی در مقایسه با هفتهزارو500 گردشگر در سال گذشته. بین 21مارس (اول فروردین) تا 20آوریل (اول اردیبهشت)، چهارهزارو594 گروه گردشگرهای ایرانی از ایران دیدن کردهاند؛ بیش از دوبرابر سال گذشته. بیشتر گردشگران از طریق تورهای سازمانیافته بهصورت پکیج طی دوفصل مطلوبتر به ایران میآیند. از فروردین تا اواسط خرداد و از شهریور تا آبان، اما در تابستان گرم هم گردشگرها به ایران میآیند.
چگونه به ایران سفر کنیم؟
35سال قبل، تنها عده کمی مسافر مستقل به ایران سفر میکردند. امروز، گروه مسافران شامل همه گروههای سنی از اروپا، استرالیا، کرهجنوبی، ژاپن و چین هستند. این میهمانان مشتاق شناخت شگفتیهای ایران، به نظر نمیرسد مشکلی از بابت محدودیتهای قوانین شرعی که کل جمعیت از جمله گردشگرها ملزم به رعایت آن هستند، داشته باشند.
جمهوری اسلامی از گردشگران میخواهد از برخی قوانین پیروی کنند، مردان باید شلوار بلند بپوشند، زنان باید مویشان را با روسری یا شال بپوشانند. زنان هم باید دامن یا شلوار بلند و بالاپوش گشاد به تن کنند، بازوها و ساق پاها هم پوشیده باشد. در دولت جدید روحانی، برخی محدودیتها کم شده است، اما باز هم اهمیت دارد از عکاسی نواحی مرزی و مکانهایی که ممکن است تجهیزات دولتی و نظامی نصب شده باشد، سفارتخانهها، دفاتر دولتی، ایستگاههای مخابراتی و پلیس خودداری شود. مدارک موردنیاز شامل گذرنامه با اعتبار ششماه از زمان ورود به ایران با دستکم دوصفحه خالی پشتسر هم و روادید ورود است.
یونسکو مکانهای جزو میراث جهانی
ایران 17مکان و بنای معماری دارد که جزو میراث جهانی یونسکو به شمار میآیند. بیشترین شهرهای ایرانی که مورد بازدید قرار میگیرند، تهران پایتخت و اصفهان و شیراز و یزد هستند. اصفهان به بازدیدکنندگان میدان بزرگ امام خمینی یا همان میدان نقشجهان را ارایه میکند که یکی از بزرگترین میدانها در جهان است و کل مجموعه داخل آن در سال 1979 جزو میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. مکان دیگر برای بازدید 33پل (پلی با 33 طاق) یا همان پل اللهوردیخان است. همچنین یکی از مشهورترین نمونه پلهایی بهشمار میآید که در اوایل قرنهفدهممیلادی توسط سلسلهصفویه ساخته شد.
گردشگران همچنین مسحور شهر باستانی یزد میشوند که در قلب معماری ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است. در منطقه فارس، گردشگران جذب شیراز میشوند که در دوران زندیه بین سالهای 1750 تا 1794 پایتخت ایران بوده است. بهخصوص آنها شیفته تختجمشید (پرسپولیس) میشوند که در 50 کیلومتری شیراز واقع است، این مکان یکی از شگفتانگیزترین خرابههای باستانی در جهان به شمار میآید که 512سال پیش از میلاد مسیح ساخته شده است. پرسپولیس یکی از پنجپایتخت سلسله هخامنشی بود (دیگر پایتختها عبارت بودند از بابل، هگمتانه، پاسارگاد و شوش). مرکز گردشگری و میراث باستانی شهر شیراز تایید کرد بین ماههای اسفند تا فروردین امسال ششهزارو193 فقره در مقایسه با هزارو651 فقره در سال گذشته در همان دوره زمانی، به بازدیدکنندگان خارجی که به دیدن تختجمشید آمدند بلیت فروخته است.
شهرسوخته
همین چند هفته قبل یک مکان باستانشناسی دیگر به نام شهرسوخته بهعنوان میراث جهانی یونسکو شناخته شد. طبق نظر یک کارشناس، شهرسوخته پایتخت یک تمدن باستانی بوده که در کرانههای رود هیرمند تقریبا 5200 سال قبل شکوفا شد. این مکان یکی از بزرگترین و غنیترین مکانهای عصر برنز در ایران و خاورمیانه است. چهار تمدن در این شهر زیستهاند که سهبار در آتش سوخته و در آخرین آتشسوزی دیگر ساخته نشده است. تحقیق درباره شهرسوخته اولینبار توسط موسسه ایتالیایی برای آفریقا و شرق (ایسیائو) به سرپرستی موریتسیو توسی در سال 1967 انجام شد.
گردشگران نامنتظر از راه رسیدند، هتلها آمادگی نداشتند
موج گردشگران که نامنتظر از راه رسیدند، متاسفانه با آمادهنبودن هتلها در اینروزها و کمبود کارکنان آنها روبهرو شدند.
برای مواجهه با این اضطرار گردشگری خوشایند حتی شرکتهای هتلداری بزرگ خارجی در حال سازماندهی برای پذیرایی از هزاران گردشگر هستند که در آینده ایران را بهعنوان مکانی برای گذراندن تعطیلات انتخاب خواهند کرد. بهطور مثال، گروه روتانا از عربستان سعودی در نظر دارد هتل پنجستارهای در تهران و همچنین در مشهد که زیارتگاه شیعیان است، احداث کند. شرکت فرانسوی «آکور اس آ» درصدد است هتلی نزدیک فرودگاه امامخمینی در تهران بسازد. در مورد خطوط هواپیمایی خط هوایی اتریش پروازهای مستقیم از تهران به وین را از ماه مارس امسال از سر گرفته است. آلیتالیا خط هواپیمایی ایتالیا از ابتدای امسال پروازهای رم به تهرانش کاملا پر بوده است.
دولت دکتر حسن روحانی برای تقویت گردشگری فرمولهای تازهای را در آینده نزدیک به اجرا درخواهد آورد. نخستین اقدام برداشتن یا آسانکردن شرایط اخذ روادید برای 12کشور است، از جمله ایتالیا تا ورود بازدیدکنندگان تسهیل شود، دومین اقدام افزایش درآمد سالانه گردشگری از پنجمیلیارددلار به 10میلیارددلار در سال است. اینطور بگوییم یک تجارت ارزشمند که کشور ایران بیش از همیشه به آن نیاز دارد.
نویسنده: تیتزیانا چاواردینی . ترجمه: میترا معتضد
انتهای پیام/