لزوم هم‌افزایی و مشارکت همه دستگاه‌ها برای حفظ ابنیه تاریخی

نخستین نشست هم‌اندیشی احیا و بهره‌برداری ابنیه تاریخی- فرهنگی خراسان جنوبی صبح امروز با حضور مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق احیای و بهره برداری اماکن تاریخی و فرهنگی کشور، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، فرمانداران، شهرداران، اعضای شورای شهر وکارشناسان میراث فرهنگی در محل استانداری خراسان جنوبی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی مدیرعامل صندوق احیای و بهره برداری اماکن تاریخی وفرهنگی در این مراسم گفت: حفاظت پایدار از ابنیه تاریخی فرهنگی یکی از وظایف صندوق احیا است و لزوم مشارکت دستگاه های اجرایی را می طلبد.


احسان ایروانی ادامه داد: حفاظت پایدار از ابنیه تاریخی فرهنگی به واسطه تعیین کاربردی و بهره‌برداری یکی از وظایف صندوق احیا است که لزوم مشارکت دستگاه های اجرایی را می طلبد.

وی اظهار داشت: در طول تاریخ ایرانیان مانند سایر نقاط جهان همیشه مکان زندگی خود را با توجه خاص به شرایط اقلیمی، جغرافیایی و امنیتی انتخاب می‌کردند از این رو در سراسر سرزمین پهناور ایران هرکجا چشم‌اندازی با ارزش از نظر فرهنگی، تاریخی یا طبیعی وجود دارد بی‌شک می‌توان بنایی باارزش برای احیا و استفاده در راستای اهداف جلب توریست نیز یافت.

وی افزود: امروز حوزه اقتصاد احیاء به گواه احیاگران اماکن تاریخی، خودش را به اثبات رسانده و اعتقاد به تداوم حیات اماکن تاریخی بین همه دستگاهها رسوخ کرده است و روش های اجرایی مشارکت، حفاظت و احیاء را تجربه کرده و می دانیم که مردم ما شیفته حفظ و احیای بناهای اجدادی خود هستند.

مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری از بناها، اماکن تاریخی و فرهنگی کشور افزود: باید حمایت های مالی، بانکی و بیمه ای برای آثار تاریخی ایجاد کنیم و این از عهده مدیران دولتی بر می آید و اگر برنامه ریزی نکنیم و نگران اماکن تاریخی نباشیم سبک ها و مهارت های تاریخی را از دست می دهیم که نتیجه آن از دست دادن توان احیاء و بهره برداری از این امکان است.
وی در ارتباط با وظایف صندوق احیا و بهره‌برداری تصریح کرد: صندوق احیا، مجری احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی فرهنگی در ایران به استناد بند (ز) ماده 114 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اساسنامه مصوب هیئت وزیران، در سال 1384 تشکیل ودر سال 1385 رسما شروع به کار کرد. 

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور افزود: این صندوق به‌منظور تشویق، هدایت و حمایت از فعالیت‌های قانونی سرمایه‌گذاران، تعیین کاربری و اعطای مجوز بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور، حمایت از اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با احیای بناها و اماکن تاریخی با هدف توسعه‌ی ظرفیت‌های فنی‌ و مهندسی در این زمینه، اعطای تسهیلات حمایتی به بهره‌برداران، انجام سایر امور مرتبط با توسعه و تقویت احیا و بهره‌برداری اماکن تاریخی با رعایت قوانین و مقررات مربوط روی کار آمد.

ایروانی اضافه کرد: در این راستا ابنیه با قدمت تاریخی 100 تا 400 سال، به کاربری‌های مختلف مرتبط با صنعت گردشگری اختصاص داده می‌شود که از جمله این کاربری‌ها، هتل، مجموعه‌های پذیرایی تاریخی و مجموعه‌های تاریخی بین راهی اقامتی پذیرایی است و عمده خدمت‌رسانی در این مجموعه‌ها بر محور فرهنگ، آداب و سنن مناطق مختلف ایران بوده که در راستای ارائه تجربه‌های منحصربه‌فرد برای گردشگر گام بر‌می‌دارد.

وی گفت: حوزه های شهری در طرح و سیاستهای کلان احیاء بافتهای تاریخی همچنین حوزه های اقتصادی و برنامه ریزی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده به همین دلیل ترکیب هیئت امناء صندوق احیاء به دلیل گستردگی موضوع فعالیت در سطح کشور و در جهت تعامل هرچه گسترده‌تر دستگاه‌های مرتبط مشتمل بر وزیر اقتصاد، وزیر مسکن و شهرسازی، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، زیر نظر ریاست سازمان میراث فرهنگی به عنوان رییس هیئت امناء قرار داده شده است.

ایروانی با بیان اینکه نمایندگی های صندوق احیاء در استان ها بر اساس شرایط احراز صلاحیت، وظایف و اختیارات مشخص تشکیل می شود، گفت: جذب سرمایه گذاری و مشارکت در احیاء و بهره برداری متناسب اماکن تاریخی دولتی و طرح ملی حمایت از مالکان و جذب مشارکت مردمی در احیاء و بهره برداری متناسب اماکن تاریخی از مهمترین برنامه های سال جاری این صندوق است.

مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری از بناها، اماکن تاریخی و فرهنگی افزود: اعتقاد داریم توسعه فعالیت های صندوق احیاء در استانها، موجبات کارگشایی و توسعه فعالیت های حفظ و احیاء اماکن تاریخی را فراهم خواهد آورد.

ایروانی با بیان اینکه با حمایت مدیران کل میراث فرهنگی استان¬ها نسبت به گزینش و تعیین کارشناسان صاحب صلاحیت از بدنه اداره کل استان به عنوان نمایندگی صندوق احیاء اقدام می شود، تصریح کرد: شرایط و سازوکار این گزینش برای ادارات کل میراث فرهنگی استانها ارسال شده است.

وی فعالیتهای ترویجی، شناسایی و سرمایه گذاری در اماکن تاریخی، اقدامات حقوقی، حمایتی و نظارتی صندوق احیاء در استان، تشکیل کارگروه تعیین کاربری و امور دبیرخانه ای این موضوع، پیگیری طرح ملی حمایت از مالکان اماکن تاریخی در رابطه با دستگاههای ذی نفع و ذیربط استانی از جمله ادارات کل راه و شهرسازی، شوراهای اسلامی شهرهای تاریخی و شهرداران متناظر و اجرایی کردن بسته های تشویقی و حمایتی بر مبنای اختیارات قانونی صندوق احیاء را از جمله محورهای فعالیت و وظایف نمایندگان صندوق احیاء در استان ها برشمرد.

مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری از بناها، اماکن تاریخی و فرهنگی با اشاره به قانون معافیت مالکان اماکن تاریخی از پرداخت عوارض یادآور شد: از سال 1371 تا سال 1382 قانونی با محتوای معافیت مالکان اماکن تاریخی از پرداخت هر گونه عوارض وجود داشت، در قانون برنامه سوم و چهارم توسعه مفاد تفصیلی در حفظ و احیاء بافت های تاریخی شهرها وجود داشت ولی به دلیل عدم تعامل دستگاهای مختلف و عدم فهم مشترک در این خصوص، فرصتهای طلایی اقدام در این خصوص از دست رفت.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور متذکر شد: در فاز نخست، صندوق احیا در نظر دارد \"زنجیره پردیس\" مشتمل بر بیش از 140 بنای تاریخی در محورهای اصلی کشور را برای ساماندهی، مرمت، احیا و بهره‌برداری مناسب از آن، مطابق با استانداردهای بین‌‌المللی برای مشارکت‌ با بخش خصوصی معرفی کند.

ایروانی حفاظت پایدار از ابنیه تاریخی فرهنگی به واسطه تعیین کاربردی و بهره‌برداری را از جمله رساله های صندوق احیا عنوان کرد و یادآور شد: ارتقای گردشگری فرهنگی و تاریخی بر مبنای پتانسیل‌های فرهنگی و تاریخی کشور و اشاعه، توسعه، مرمت و احیا توسط بخش خصوصی و ارتقای توانمندی و تخصصی در این زمینه از دیگر آرمان‌های این صندوق است.

وی به برنامه‌های سال جاری صندوق احیا اشاره کرد و اظهار داشت: دو بخش \"جذب سرمایه‌گذاری و مشارکت در احیا و بهره‌برداری متناسب اماکن تاریخی دولتی\" و \"طرح ملی حمایت از مالکان و جذب مشارکت مردمی در احیا و بهره‌برداری متناسب اماکن تاریخی\" از جمله برنامه‌های این صندوق در سال جاری است.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور تصریح کرد: هدف ما از طرح حمایت از مالکان بناهای تاریخی این است که مالکان به جای تخریب بناهای خود به حفظ و نگهداری آن تشویق شوند.

ایروانی با تاکید بر ایجاد معافیت‌ها و بسته‌های تشویقی برای مالکان بناهای تاریخی در راستای حفظ و نگهداری ابنیه تاریخی، افزود: با ایجاد این موقعیت زمینه حفظ بنای تاریخی با تغییر کاربری آن به چرخه زندگی و کارکردهای امروز فراهم می‌شود.

وی متذکر شد: اعطای مجوز بهره‌برداری از اماکن تاریخی، سیاست‌گذاری‌های کلان و جامع احیای این اماکن و تعیین و تغییر کاربری متناسب اماکن قابل احیا از جمله وظایف صندوق احیا است.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور با بیان اینکه طی پنج سال اخیر تعداد هشت بنای تاریخی توسط صندوق حفظ بناهای تاریخی در سطح کشور مرمت و احیاء شده است، یادآور شد: توسعه فعالیت‌های صندوق احیا در سطح استان‌ها، سبب کارگشایی و توسعه فعالیت‌های حفظ و احیای اماکن تاریخی می‌شود.

ایروانی متذکر شد: با حمایت مدیران کل میراث فرهنگی سطح استان‌های کشور نسبت به گزینش و تعیین کارشناسان صاحب صلاحیت از بدنه اداره کل استان به عنوان نمایندگی صندوق احیا اقدام می‌شود.

وی از ایجاد شورای بافت تاریخی خراسان جنوبی خبر داد و خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این شورا از قانون برنامه چهارم توسعه نشأت می‌گیرد بنابراین با تشکیل آن زمینه حفظ و حراست از بافت تاریخی سطح استان بهتر از گذشته فراهم می‌شود.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور به قانون 1309 حفاظت آثار اشاره کرد و افزود: قوانین میراث فرهنگی تا حدودی تکمیل شده است و اگر در هر دهه نقاط ضعف و قوت اماکن شناسایی و برطرف شود به میراث فرهنگی کمک خواهد شد.

ایروانی گفت: صندوق احیا در طول شش سال گذشته برای نخستین بار در سطح کشور با شناسایی پتانسیل‌های اقتصادی در زمینه گردشگری به سمت و سوی اماکن تاریخی گام برداشته است.

وی در پایان خواستار تدارک سفر بازدید مسئولین استان از شهرهای یزد و کاشان برای لمس مصادیق گردشگری این شهرها شد.

ایروانی گفت: شهرداران واعضای شورای شهر بسته ها و پتانسیل های خام گردشگری استان را در غالب گزارش به میراث فرهنگی ارائه دهند تا در صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور مطرح و بررسی شود.
شناسایی اماکن و بافت های تاریخی با ارزش شهرها توسط شهرداران و بستن تفاهم نامه های مشترک از دیگر خواسته های مدیرعامل صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی کشور بود.


آثار تاریخی استان باید به فرصت اقتصادی وخدمت دهی به مردم تبدیل شود

معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم آثار تاریخی به فرصت اقتصادی و فرصت خدمت دهی به مردم تبدیل شوند، گفت: نخستین اقدام در این زمینه این است که نگاه مسئولان مربوطه یکی باشد و در راستای احیاء ابنیه تاریخی مصمم باشیم.

همایون نخعی‌نژاد با اشاره به اینکه بخشی دیگر از این اقدام به انگیزه ها برمی گردد، تاکید کرد: باید اندیشه مردم این باشد که در راستای حفظ آثار تاریخی کوشیده و آن را به عنوان ثروتی خدادادی قبول داشته باشند. 

وی بخش دیگر این اقدام را قوانین و مقررات کشور دانست و گفت: برخی از مردم گمان می‌کنند میراث فرهنگی بازدارنده است و ما باید سعی کنیم با عوض کردن اندیشه مردم، سبب ایجاد سرمایه و اشتغال در استان شویم.

معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: آثار تاریخی استان مثل بشرویه، طبس، فردوس، ....و حتی برخی از روستاهای استان از جمله اماکنی هستند که در نوع خود نادر می باشند و باید این آثار ارزشمند تاریخی را حفظ و احیا کرده و آن را به یک فرصت خدمت‌دهی برای مردم تبدیل کنیم تا از آن بهره‌مند شوند.

نخعی‌نژاد ادامه داد: احیا و مرمت بافت‌های تاریخی برای توسعه و پیشرفت اقتصادی استان و کشور بسیار ارزشمند است و برخی مردم دوست دارند آثار تاریخی آنها حفظ شود اما تمکن مالی ندارند از جمله بافت تاریخی خوسف که در نوع خود نادر است ولی به علت فقر مردم منطقه هویت فرهنگی این شهر در حال از بین رفتن است.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ سازی کار شوراهای اسلامی است، گفت: مردم باید به داشتن خانه های تاریخی افتخار کنند و آن را به عنوان ارزش بدانند.

معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه بسیاری از فرصت‎های تاریخی و پتانسیل‌های استان به درستی استفاده نشده است، گفت: برخی از استان‌ها و شهرستان‌ها مانند تبریز، یزد، اصفهان و غیره با استفاده از ظرفیت‌های تاریخی جایگاه عمده‌ای پیدا کرده‌ و مشهور شده‌اند.

نخعی‌نژاد ادامه داد: باید تلاش کنیم آثار تاریخی به فرصت اقتصادی تبدیل شوند و نخستین اقدام در این زمینه این است که نگاه مسئولان مربوطه یکی باشد و در راستای احیاء ابنیه تاریخی مصمم باشیم.

معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی از شهرداری‌ها و دهیاری‌های سطح استان خواست در راستای احیا و حفظ آثار تاریخی تفکر و هماهنگی بیشتری با میراث فرهنگی داشته باشند.

نخعی‌نژاد با اشاره به خشکسالی چندین ساله خراسان جنوبی یادآور شد: خشکسالی‌های اخیر سبب پایین آمدن توان اقتصادی مردم استان شده است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه شغل اکثر مردمان این مناطق کشاورزی و دامپروری بوده است، افرادی که زکات دهنده بوده‌اند به زکات گیرنده تبدیل شده‌اند.

وی با بیان اینکه بخش گردشگری یکی از شاخصه‌های اقتصادی این استان مطرح شده است، افزود: باید نگاه مسئولان کشوری به خراسان جنوبی نسبت به سایر استان‌ها تفاوت داشته باشد.

معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: کویر و طبیعت استان در نوع خود بی نظیر است و کارونسراها را با هزینه ای کم می توان مرمت کرد و در اختیار کویرنوردان گذاشت.

نخعی نژاد در پایان خاطر نشان کرد: استان ما ظرفیت های گردشگری را دارد و ما اطمینان کامل داریم که هماهنگی و وحدت در استان وجود دارد و می‌توانیم با مشارکت و همکاری بخش گردشگری استان را احیا کنیم.

حفظ و احیاء ابنیه تاریخی نیازمند هم‌افزایی و همفکری مسئولان است

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: برای حفظ و احیاء بناهای تاریخی هم‌فکری و هم‌افزایی بین مسئولان باید بیشتر شود تا منشأ تحولات وسیعی در این زمینه باشد.

حسن رمضانی اظهار داشت: استان از ظرفیت‌های بسیار بالایی در حوزه میراث فرهنگی برخوردار است که باید در راستای احیا و حفظ آن نهایت تلاش خود را انجام دهیم. 

وی تصریح کرد: در حوزه گردشگری نیز ظرفیت های استان بیشتر بالقوه است که امیدواریم با همراهی مسئولین هر چه زودتر این استعدادها بالفعل شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: در شهرستان‌های استان هیچوقت برای اینکه هم صاحب بافت تاریخی باشد و هم توسعه در آن جریان داشته باشد، اقدامی انجام نداده‌ایم.

رمضانی ادامه داد: داشتن یک بنای تاریخی به عنوان شناسنامه خانواده باید مایه مباهات و فخر باشد در حالی که، به دلیل اینکه بناهای تاریخی ارزش افزوده ندارند و نگه داشتن آن مستلزم هزینه‌های بسیار است، مردم نسبت به حفظ و نگهداری آن تمایل نشان نمی‌دهند و بیشتر به دنبال تخریب بناها هستند.

وی گفت: برای حفظ و احیاء بناهای تاریخی هم‌فکری و هم‌افزایی بین مسئولان باید بیشتر شود تا منشأ تحولات وسیعی در این زمینه باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی شهر تاریخی یزد را نمونه بارز حفظ و نگهداری میراث فرهنگی عنوان کرد و یادآور شد: با مشارکت و همکاری دستگاه‌های مربوطه این افتخار نصیب این شهرستان شده و در تمامی شهرستان‌ها هم می‌تواند این اتفاق انجام شود.

رمضانی با بیان اینکه حفظ میراث فرهنگی، توسعه گردشگری و احیاء ابنیه تاریخی تنها توسط میراث فرهنگی امکان‌پذیر نیست، افزود: با همکاری و همیاری دستگاه‌های مربوطه می‌توان این امر را در استان تحقق بخشید.

وی ادامه داد: همچنان که مردم در پدید آوردن آثار و ابنیه تاریخی نقش‌آفرین بوده‌اند در حفظ و احیاء آن نیز می‌توانند راهگشا باشند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در پایان گفت: از مسئولان کشور خواهش داریم تا با معرفی ظرفیت‌های موجود در استان در راستای رونق و توسعه استان به ما کمک کنند.

انتهای پیام/

کد خبر 1393052823