جشنواره میراث معنوی در استان خراسان جنوبی برگزار شد

جشنواره میراث معنوی شب گذشته (8 مهر ماه) در مجموعه جهانی باغ و عمارت اکبریه با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، نماینده اسبق ایران در یونسکو، جمعی از مدیران کل دستگاههای اجرایی استان، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری، معاونین و مسئولین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برگزار شد.


به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی استان، افتتاح این جشنواره با اجرای زنده برخی آیین ها و فنون صنایع دستی که در فهرست میراث معنوی (ناملموس) کشور به ثبت رسیده مانند رقص محلی، اجرای مراسم باران خواهی، رمضان خوانی، آیین و رسم کف زنی، فنون صنایع دستی حوله بافی، قالی بافی، آهنگری سنتی (چلنگری)، چرم سازی و... همراه بود.

مسئول حوزه پژوهش میراث فرهنگی استان، هدف از برگزاری این جشنواره آشنایی با میراث فرهنگی ناملموس شامل آیین ها و جشن ها، بیان ها و سنت های شفاهی، هنرهای نمایشی، فعالیت های جمعی، دانش و اعمال مرتبط با طبیعت و جهان و سنت های مرتبط با صنایع دستی دانست و گفت: برگزاری این جشنواره می تواند فرصت مناسبی برای معرفی میراث معنوی خراسان جنوبی به سایر استان های کشور باشد.

سید احمد برآبادی افزود: در حال حاضر30 اثر معنوی استان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است آیین و مراسم شب چله، جشن سده، مراسم براتی، رمضان خوانی، کف زنی، ملاقه زنی، کوزه شکنی، شب شش (جشن مولود)، رقص محلی، چهار مورد فنون صنایع دستی (زنگوله سازی، ترکه بافی، کفش چرمی و برک بافی) و 9 مورد مراسم عزاداری همچون هفت منبر، بیل زنی خوسف، نخل فردوس، سنگ زنی درخش، علم بندان درخش، علم گردانی، مشعل گردانی و نخل گردانی از جمله میراث معنوی این استان است که ثبت ملی شده اند.

وی از آماده شدن 15 پرونده جدید میراث معنوی استان جهت ثبت در فهرست آثار ملی کشور خبر داد و گفت: امیدواریم در آینده نزدیک تعداد این پرونده ها به 100 عدد برسد.

تقویت صنعت گردشگری راه‌ برون‌رفت از مشکلات اقتصادی خراسان جنوبی

نماینده اسبق ایران در یونسکو در این جشنواره گفت: تنها راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی تقویت صنعت گردشگری استان است.

محمدرضا مجیدی در جشنواره میراث معنوی خراسان جنوبی گفت: عظمت ایران فرهنگی که در میان ایران تاریخی و ایران جغرافیایی قرار گرفته بسیار گسترده است.

وی در مورد اینکه چرا باید یک اثر ثبت جهانی شود گفت: پاسداشت مواریث و آگاهی بخشیدن به نسل های بعد، ایجاد تعلق به این مراسم و فرصت سازی برای اقتصاد محلی از جمله فواید ثبت آثار است.

مجیدی معرفی جاذبه‌های گردشگری را یکی از راه‌های توسعه اقتصاد دانست و افزود: ما جزو 10 کشور دارای میراث فرهنگی هستیم و یک درصد کره زمین را به خود اختصاص داده‌ایم و باید سهم بالایی را در گردشگری جهان داشته باشیم.

وی گفت: باغ اکبریه 3 سال پیش در غالب پرونده باغ های ایرانی ثبت جهانی شد و در مطالعات معلوم شد بسیاری از مواریث ناملموس هستند که باید شناخته و معرفی شوند که در این زمینه تاکنون 10 اثر در کشور ثبت جهانی شده و امیدواریم برتعداد این آثار افزوده شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه باید تعداد گردشگران زیادی را به استان جذب کنیم، گفت: جذب گردشگر به استان راه ‌برون‌رفت از مشکلات است.

نماینده اسبق ایران در یونسکو از وجود حداقل 6 کاروانسرا در خراسان جنوبی خبر داد و افزود: هر کدام از این کاروانسراها قابلیت ثبت شدن و تبدیل شدن به جاذبه گردشگری را دارد.

مجیدی با بیان اینکه ظرفیت ها و توانمندیهای استان در جهان به واسطه ثبت جهانی باغ اکبریه، قرارگرفتن نام علامه عبدالعلی بیرجندی در فهرست مشاهیر یونسکو، برگزاری چندین اجلاس و حضور خراسان جنوبی در یونسکو (از جمله مرحوم دکتر گنجی) فراهم شده و باز هم در حوزه فرهنگی باید بیشتر تلاش شود و جاذبه‌ها و مواریث زیادی را ثبت جهانی کنیم.

وی با اشاره به اینکه در خراسان جنوبی قنوات، مساجد، قلعه‌ها و بناهای زیادی برای ثبت شدن وجود دارد، گفت: “خاوران‌نامه\" ابن‌حسام خوسفی جزو میراث‌های مکتوب است و باید در یونسکو ثبت شود و قنات بلده استان نیز برای ثبت در فهرست قنوات ایرانی پیشنهاد شده است.

وی گفت: مشاهیر علمی و ورزشی از جمله نجمه خدمتی از سرمایه های ملی استان هستند که باید قدر بدانیم.
نماینده اسبق ایران در یونسکو افزود: فرش استان جز میراث‌های مادی و تکنیک فرش‌بافی جزو میراث ناملموس است و فرش استان باید در کنار فرش قشقایی فارس و کاشان در فهرست جهانی ثبت شود.

مجیدی رونق گردشگری را لازمه معرفی استان دانست و افزود: بیابان و کویر استان یکی از سرمایه‌های مهم استان است که باید در پرونده‌‌های میراث طبیعی ثبت شود.

وی با اشاره به اینکه اروپایی‌ها دوستدار کویر و آسمان پر ستاره استان هستند، گفت: باید کمیته ای از استان های کویری تشکیل شود تا بتوان گردشگران را به این منطقه جذب کرد و این مستلزم فراهم آوردن زیرساخت ها نرم افزاری و سخت افزاری از جمله تورگردانی، زیرساخت های هتل داری، حمل و نقل و ... دارد.

نماینده اسبق ایران در یونسکو \"توسعه جوامع محلی\" را شعار سال جهانی گردشگری دانست و افزود: بهترین حافظ مرزها عشایر هستند و راه توسعه جوامع محلی از طریق گردشگری است که در استان چندین روستای نمونه گردشگری معرفی شده؛ در حالی که تعداد روستاهای نمونه گردشگری استان بیش از این تعداد است.

وی گفت: باید اقامت گاه های بوم گردی مناسب ایجاد شود تا هم زمینه گردشگری فراهم شود و هم اشتغال زایی مناسب صورت گیرد.

مجیدی در پایان چند پیشنهاد کاربردی برای پیشرفت استان بیان نمود از جمله اینکه برای معرفی استان باید هفته‌های فرهنگی را زیاد کنیم و بدین وسیله ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان را معرفی کنیم وی گفت: به امید آنکه در سال یک هفته مشخص به نام استان باشد.

پشنهاد دوم وی ورزش‌های باستانی و زورخانه‌ای استان بود و افزود: خراسان جنوبی ظرفیت تبدیل به قطب ورزش‌های زورخانه‌ای و باستانی را نیز دارد.

نماینده اسبق ایران در یونسکو پیشنهاد کرد: قبل از ایران‌گردی و جهان‌گردی باید استان‌گردی را ایجاد کنیم چرا که با این امر پیوندها زیاد می شود و به اقتصاد و معرفی استان کمک می شود.

مجیدی با اشاره به اینکه نقاط اطراف شهر را برای استفاده مردم باید سامان‌دهی کنیم، گفت: سامان‌دهی این نقاط باید در دستور کار قرار گیرد.

همکاری تنگاتنگ آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها با میراث فرهنگی پیشنهاد دیگر او بود و گفت: با این امر فرهنگ سازی لازم صورت می گیرد.

وی تاکید کرد: نمایندگان 11 شهرستان باید پیگیر پروندهای استان از جمله آسبادها، قنوات، قلاع، مساجد و ... باشند تا در یک تلاش هم افزا در بازه زمانی 5 تا 10 ساله حداقل 5 تا 10 اثر استان را در فهرست مواریث جهانی به ثبت برسانیم.

لازم بذکر است: نمایشگاه آثار تابلوهای میراث معنوی استان در نگارخانه شهر بیرجند نیز از دیگر برنامه های این جشنواره است که در این نمایشگاه آثار میراث معنوی استان در قالب تابلو، کارهای پژوهشی حوزه میراث معنوی توسط سازمان های دیگر و نقاشی های کودکان به نمایش گذاشته شده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1393070912