به گزارش اداره میراث فرهنگی استان فارس مصیب امیری گفت : در اجرای قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب آبان 1309 و نظام نامه اجرایی آن مصوب 1311 ، بند (ج) از ماده واحده قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور ، مصوب 1367 ، مراتب ثبت اثر فرهنگی ، تاریخی خانه شهیدان اشراق معروف به مرکز جهرم شناسی به پایان رسید .
امیری گفت : خانه شهیدان اشراق که متعلق به دوره قاجاری است در استان فارس ، شهرستان جهرم ، بخش مرکزی ، شهر جهرم ، خیابان امام حسین ، کوچه 6 شهیدان اشراق قرار دارد که پس از طی تشریفات قانونی لازم به شماره 31134 مورخ 26/6/93 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید .
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس این مجموعه بنا توسط مرحوم حاج ملا نصر الله اشراق جهرمی به شکل اندرونی و بیرونی ساخته شده است. ساخت وسازها در بخش های شمالی ،غربی وشرقی صورت گرفته است .
بنا به صورت درون گرا طراحی شده است و فضاها توسط دالان ، حیاط وهشتی از یکدیگر جدا شده اند . پس از عبور از درب ورودی در ضلع جنوبی ازطریق هشتی و یک دالان به حیاط مرکزی خانه با وسعتی حدود 300 متر مربع می رسیم حوض زیبای وسط حیاط و دو ردیف باغچه طراوت خاصی به فضا می دهد.
از خصوصیات این بنای تاریخی جدا بودن ساختمان های تابستان نشین و زمستان نشین است واتاق های پنج دری با تزئینات آجری قالبی و تراش که پیرامون این حیاط قرار گرفته اند. خانه اشراق از اولین نمونه بناهای شهر جهرم می باشد که از آجر تراش و مقرنس جهت تزئینات آن بهره گرفته شده است.شبه ستونهای مابین درکها با تزئینات آجرکاری از زیباترین تزئینات بنا محسوب می گردند.
از تزیینات وفضاهای دوضلع شرقی و شمالی می توان به اتاق های پنج دری ،پنجره ها ی مزین به خورشیدی و شیشه های رنگی، در ها ی چوبی دولنگه اشاره کرد.
فضاهای تشکیل دهنده ضلع شرق و غرب نیز اتاق راه با سقف چوبی و پنجره ها ی مزین به تزئینات شیشه ای ، اتاق سردابه ، سرویس بهداشتی ، راه پله ، آشپزخانه و چاه آب شرب ، حیاط اندرونی با حوض مستطیلی و شیر سنگی می باشد .
در ضلع شرقی حیاط اصلی بنا ازطریق یک راهرو با سقف هلالی به حیاط دیگری به مساحت 200 متر مربع می رسیم که در آن اتاق سه دری ، دو اتاق با تزئینات گچ بری ، مطبخ و چاه آب قراردارد . این حیاط بر خلاف حیاط اصلی دارای تزیینات گچ بری است .
انتهای پیام/