نقش‌برجسته‌ها آسیب‌پذیرترین آثار تاریخی محسوب می‌شود

نقش برجسته ها و آثار حجاری شده در دل کوه ها به دلیل اینکه مستقیما\" در بستر طبیعت قرار داشته و بیشترین تاثیر را از طبیعت می گیرند از آسیب پذیرترین آثار فرهنگی ،تاریخی غیر منقول محسوب می شوند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس، عبدالرضا نصیری معاون میراث فرهنگی استان فارس در خصوص نقش برجسته پیروزی اردشیر بابکان بر اردوان پنجم ( آخرین شاه اشکانی ) در فیروزآباد گفت: این نقش برجسته به عنوان اولین حجاری دوره ساسانی یکی از باارزش ترین و بزرگترین نقش برجسته های کشورمان محسوب می شود که به دلیل قرارگیری در حاشیه رودخانه و همچنین عدم وجود عمق کافی در بدنه کوه در طی قرون متمادی عمر خود، دچار آسیب های متعدد  از جمله  خورندگی و فرسایش حاصل از هوا و باران و آسیب های انسانی  شده است.

 این مقام مسوول افزود: در قرن حاضر نیز به دلیل آلودگی هوا و وجود ترکیبات شیمیایی در باران سرعت فرسایش این نقش برجسته افزایش یافته و آسیب های آن ملموس تر شده است.

نصیری با اشاره به اظهار نظرها و ارایه راه حل ها از سوی برخی از افراد و حتی کارشناسان در رسانه ها  به منظور جلوگیری از روند رو به افزایش آسیب ها براین نقش برجسته وسایر نقوش برجسته تاریخی گفت: ارایه پیشنهاداتی مانند استفاده از مواد شیمیایی و نانو برای حفاظت از نقش برجسته ها هنوز به تأیید کامل مراجع علمی نرسیده است و به دلیل اینکه زمان زیادی از بوجود آمدن این مواد نگذشته است بکارگیری  از آن بر روی با ارزش ترین سرمایه های فرهنگی و تاریخی عقلانی نیست.

معاون میراث فرهنگی استان فارس، ادامه داد: در مورد جابجایی نقش برجسته ها هم باید گفت که این جابجایی ها به ندرت در جهان اتفاق افتاده و خطراتی که اثر را تهدید خواهد کرد به مراتب بیشتر از امکان حفاظت آنهاست، محصور کردن این نقش برجسته ها در دیوارهای شیشه ای که البته در برخی مناطق عملی بوده و اجرا هم شده اند در اکثر موارد  با  بی مهری  بازدیدکنندگان مواجه شده و مورد تخریب قرار گرفته اند ، هر چند به لحاظ کارشناسی این راه حل در مورد نقش برجسته فیروزآباد عملی نیست اما این اثر نیز مانند سایر آثار میراثی همچنان مورد تهدید آسیب های انسانی است.

وی تصریح کرد: طی سال های اخیر  پژوهش گسترده کاربردی در رابطه با نجات بخشی کلیه نقوش برجسته کشور در حال انجام است که ضمن شناسایی آسیب ها و تهدیدات راه حل های ممکن و علمی را برای هر کدام از آنها پیشنهاد خواهد کرد.

نصیری در پایان افزود:  هم اکنون نیز حفاظت فیزیکی در مقابل آسیب های انسانی و حفاظت موقت برای به حداقل رساند آسیب های طبیعی تا زمانی که به منظر آسیبی وارد نکند و منطبق بر مبانی نظری حفاظت باشد، روی این آثار به تناسب اعتبارات تخصیص یافته در حال انجام است.

انتهای پیام/

کد خبر 139309254