چشمه مرتضی علی طبس در جلسه کمیته ثبت و حریم میراث طبیعی، با شماره 196در فهرست میراث طبیعی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی، حسن رمضانی مدیرکل میراث فرهنگی، استان گفت: این اثر از تاریخ ثبت ضمن رعایت حقوق مالکانه، تحت نظارت، مراقبت و حمایت سازمان میراث فرهنگی بوده و هرگونه اقدام و عملیات که منجر به تخریب و تعییر اصالت اثر شود، ممنوع است.
وی افزود: این چشمه مجموعه ای از چند چشمه است (سه چشمه اصلی و چند چشمه فرعی بدون نام) این چشمه ها پس از سرچشمه گرفتن از دامنه غربی کوه کش سیاه به سمت غرب جاری
می گردند.
رمضانی ادامه داد: اولین چشمه به نام قنبر از شرق به غرب (به تبعیت از شیب و راستای دره) جاری بوده و آب آن سرد است. پس از طی 6 کیلومتر چشمه آب گرم مرتضی علی ظاهر گردیده که علت به وجود آمدن گرمای آب شکستگی و فشار گسلی می باشد. پس از تجمیع آب چشمه های مرتضی علی و قنبری آب حاصل پس از طی 300 متر به چشمه جعفری منتهی میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، قابلیتهای ویژه این اثر طبیعی را وجود گونه های گیاهی و جانوری، بزرگترین جریان آب گرم استان، داشتن پشتوانه مذهبی و اعتقادی کهن، داشتن چشم اندازها و منظره های زیبا و متنوع، خارج بودن از محدوده های تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست، برخوردای از وسعت و فضای مناسب جهت حفاظت، نزدیکی به شهر طبس و دسترسی آسان و نزدیکی به روستایی یلاقی خرو با مزارع زیبا و باغات میوه برشمرد.
رمضانی گفت: داشتن چند اثر تاریخی (با قدمت 500 تا 1500 سال پیش) مانند طاق عباسی و خانه گبری در دل خود، خاصیت طبی و درمانی چشمه، پدیده های جذاب ژئومورفولوژیکی کم نظیر، کارستی و ژئوتوریسمی (در مطالعات زمین شناسی این محدوده و قسمتهایی از کوههای شتری را بعنوان بهشت زمین شناسی یاد میکنند) و هجوم گردشگران به این منطقه از دیگر قابلیتهای ویژه این اثر طبیعی است.
وی ضمن برشمردن عوامل منفی تاثیرگزار بر اثر همچون بلایای طبیعی (زمین لرزه، سیلاب، آتش سوزی و ...)و فشار ناشی از توریسم افزود: حال که این اثر در فهرست میراث طبیعی به ثبت رسیده ، لازم است برنامه های حفاظتی اجرایی شود.
وی عنوان کرد: اعمال مدیریت و نظارت مستمر بر وضعیت فیزیکی چشمه و محدوده آن (از قبیل حجم آب، سختی آب، میزان و مواد آلاینده احتمالی آن و همچنین رسوب سنجی و یا فرسایش سالانه اطراف چشمه و بستر جریان تا سد نهرین) و تامین بهداشت عمومی اطراف چشمه و مناطق پرتردد همراه با کنترل عمومی بهداشت محیط را از جمله برنامه های حفاظتی از این اثر طبیعی بیان کرد.
گفتنی است؛چشمه مرتضی علی دردهستان گلشن بخش مرکزی شهرستان طبس و در فاصله 3 کیلومتری شمال روستای خرو واقع شده است.
انتهای پیام/