سه روستای استان کردستان در فهرست میراث ملي به ثبت رسید

در جلسه شوراي ثبت كه در اداره ثبت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور برگزار شد، سه روستاي باارزش بافت و منظرفرهنگي شهر هورامان، روستاي پالنگان و روستاي ژيوار به ثبت ملي رسيد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان کردستان، رسول اشتودان  افزود: اين سه منطقه به دليل بافت و منظرفرهنگي و طبيعي و بكر در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيدند . 

وي در ادامه افزود: روستاي هورامان داراي بافت پلكاني منحصر به فردي است. 

اشتوران ادامه داد: معمارى هورامانات و سرسبزى این منطقه كوهستانى رویاى پله‌هایى به سمت بهشت را متصور مى‌كند. خانه‌هاى این روستا با سنگ و اغلب به صورت خشكه و به صورت پلكانى ساخته شده است. مردم منطقه معتقدند اورامانات تخت زمانى شهرى بزرگ بوده و مركزیتى خاص داشته به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مركز (حكومت) ناحیه‌اى اورامان یاد مى‌كرده‌اند. به غیر از وضعیت خاص روستا از نظر معمارى، موقعیت چشمه‌هاى پرآب، مراسم خاص و آداب و رسوم و وجود مقبره و مسجد پیر شالیار و به ویژه جمعیت و تعداد سكنه قابل توجه آن نشانگر اهمیت منطقه از زمان ساسانى است. پوشاك كردى آمیزه‌اى از رنگ و نقش است. در كجا و چگونه مى‌توان زیباترین رنگ‌هاى دنیا را در كنار هم دید. لباس مردم اورامانات كردى است. پیش از ورود پارچه و كفش‌هاى خارجى و سایر منسوجات داخلى به استان كردستان، بیشتر پارچه‌ها و پاى افزار مورد نیاز آنها توسط بافندگان و دوزندگان محلى بافته و ساخته مى‌شده است.

وي در خصوص پالنگان نيز گفت: روستاي پالنگان (پلنگان) زيباترين روستاي تاريخي استان كردستان و از توابع شهر كامياران است كه در ابتداي منطقه اورامانات قرار دارد. اين روستا با معماري ويژه پلكاني چشم انداز منحصر به فردي دارد. خانه هاي روستا سنگ چين است و مابين سنگ ها از هيچ ملاطي استفاده نشده است به طوري كه پشت بام خانه پائين به منزله حياط خانه بالاتر است.

  مدیرکل میراث فرهنگی کردستان یادآور شد:  پالنگان بيش از هزار نفر جمعيت دارد كه به لهجه اورامي (يكي از گويش هاي قديمي كردي) صحبت مي كنند.    علاوه بر چشم انداز زيباي معماري اين روستا، عبور رودخانه خروشان سيروان از كنار دره هاي روستا، قلعه تاريخي پالنگان، آبشارهاي متعدد پلكاني و چشمه هاي دائمي آب معدني جلوه خاصي را به اين روستا بخشيده اند. روستای ژیوار در منطقه هورامان استان کردستان، شهرستان سروآباد در جنوب کوه‌های کوسالان و در کنار رودخانه سیروان و در همسایگی شمالی روستاهای بلبر و سلین واقع شده است. ژیوار در گویش کردی به معنی زندگي است.

وی این روستا میان دره‌ای قرار دارد که باغ ها و جنگلهای سرسبز بلوط حاشیۀ آن را فراگرفته است. تابستانهای گرم و معتدلی دارد و زمستانهای آن سرد است.

اشتودان در خصوص بافت تاريخي منطقه ژيوار نيز گفت: روستای ژیوار یکی از روستاهای مطرح ایران است. از نظر پاکی رتبه سوم کشوری را داراست و دارای مناطقی زیبا است.روستای ژیوار درشرق اورامان تخت  قرار دارد و به دلیل صعب العبور بودن مسیرش کمتر به آن اهمیت داده شده است.بافت پلکانی روستا و بناهای سنتی آن، تراکم باغ‌های انار، انگور و انجیر، مسیر رودخانه سیروان در نزدیکی روستا، دره دربند در وسط روستا، کوه مشهور و مرتفع کوسالان در شمال روستا، پوشاک و لباس محلی اهالی، مهمان نوازی مردم روستا، قرار گرفتن روستا در دره و حصار کوه‌های دیدنی و جنگل‌های سرسبز، استراحتگاه چشمه دیدنی و بسیار خنک (چه مه) چشمه‌ای که تقریباً بیشتر باغ‌های روستا را آب می دهد، از جذابیت‌های روستا به شمار می‌آید.

 

\n

انتهای پیام/

کد خبر 1393102815